Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Zes wetenschappers koninklijk onderscheiden op voordracht van de RUG

26 april 2021

Op maandag 26 april zijn op voordracht van de RUG zes wetenschappers koninklijk onderscheiden. Burgemeester K.F. Schuiling van de gemeente Groningen heeft hedenmorgen de decorandi gebeld om het heugelijke nieuws mede te delen. Omdat de daadwerkelijke uitreiking van de versierselen vanwege de coronapandemie nu niet mogelijk is, zal er op een later tijdstip een feestelijke uitreiking plaatsvinden.

Burgemeester K.F. Schuiling heeft drie hoogleraren gebeld om hen te feliciteren met hun benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, te weten prof.dr. H.W.A. Dietzenbacher, prof.mr.dr. J.B. Wezeman en prof.dr.mr. M. Kalverboer. De hoogleraren prof.dr. A. Helmi en prof.dr. B. Poolman kregen telefonisch van de burgemeester te horen dat zij zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tot slot belde de burgemeester universitair hoofddocent dr. M.J.J.E. Loonen om hem te feliciteren met zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Collage wetenschappers

Erik Dietzenbacher

Dietzenbacher (Brunssum, 1958) is hoogleraar Interindustry Economics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de RUG en wetenschapper van grote, internationale allure. Hij is gespecialiseerd in de studie van economische relaties tussen economische sectoren, de zogenaamde input-outputanalyse. Hij doet met name onderzoek naar hoe wijzigingen in de economie economische uitkomsten beïnvloeden, bijvoorbeeld wat er gebeurt met de werkgelegenheid als in bepaalde sector wordt geïnvesteerd. Deze onderzoeken vinden plaats zowel op lokaal als op globaal niveau.

Meer informatie over Erik Dietzenbacher

Amina Helmi

Helmi (Bahia Blanca, Argentinië, 1970) is hoogleraar Dynamica, Structuur en Evolutie van de Melkweg bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de Faculty of Science and Engineering van de RUG. Sinds haar komst naar Groningen in 2003 heeft ze zich in hoog tempo ontwikkeld tot één van de meest succesvolle jonge astronomen van de wereld. Haar liefde voor de sterren leidde ertoe dat ze wereldwijd bekend is komen te staan als grondlegger en pionier van de Galactic Archaelogy, de studie van de oorsprong en evolutie van onze eigen Melkweg en de andere melkwegstelsels in het heelal.

Meer informatie over Amina Helmi

Margrite Kalverboer

Kalverboer (Groningen, 1960), sinds 1990 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, is onbezoldigd bijzonder hoogleraar ‘Kind, (Ortho)pedagogiek & Kinderrechten en Vreemdelingenrecht’ bij de afdeling Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen aan de RUG. In 2016 werd zij voor zes jaar benoemd tot Kinderombudsman van Nederland. Op zeer gedreven wijze en met een enorme inzet, visie en betrokkenheid geeft zij als voorvechter en belangenbehartiger van kinderen invulling aan haar werk, waarbij ze zich altijd laat leiden door het belang van kinderen, zoals deze zijn vastgelegd in het Internationaal Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties (IVRK).

Meer informatie over Margrite Kalverboer

Maarten Loonen

Loonen (Dongen, 1961) is universitair hoofddocent Arctische Ecologie bij de Faculteit der Letteren aan de RUG en manager van het Nederlands Poolstation op Spitsbergen. Al meer dan veertig jaar doet hij als polaire ecoloog onderzoek van hoog niveau naar de ecologie en het gedrag van arctisch broedende brandganzen en heeft daarmee nationaal en internationaal hoog aanzien verworven als waardevolle poolonderzoeker met extreem veel kennis over dit zo gevoelige gebied. Van onschatbare waarde zijn de gedetailleerde lange-termijngegevens die hij met grote toewijding heeft verzameld onder ingewikkelde en vaak gevaarlijke omstandigheden in het noordpoolgebied. Daarnaast heeft hij een grenzeloos vermogen om zijn wetenschappelijke passie te delen met anderen, vooral niet-wetenschappers.

Meer informatie over Maarten Loonen

Bert Poolman

Poolman (Avereest, 1959) is hoogleraar Biochemie en programmadirecteur van het Groningen Centre for Synthetic Biology bij de Faculty of Science and Engineering aan de RUG. Als een van de meest prominente wetenschappers van deze faculteit manifesteert hij zich als een uitmuntende en gepassioneerde onderzoeker op het gebied van zogenaamde membraaneiwitten. Deze transporteiwitten werken als kleine kanaaltjes die passief en actief op nanoschaal kleine moleculen door een membraan kunnen laten passeren. Internationaal staat hij bekend als creatieve pionier en behoort hij met zijn excellente en baanbrekende onderzoek tot de wereldtop in de synthetische biologie, een jong, multidisciplinair onderzoeksgebied, waar biologie, scheikunde en fysica samenkomen.

Meer informatie over Bert Poolman

Jan Berend Wezeman

Wezeman (Termunten, 1959) is hoogleraar Handelsrecht en Ondernemingsrecht en decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid aan de RUG en staat bekend als een ervaren, doortastende en aimabele bestuurder die altijd de verbinding zoekt. Naast zijn indrukwekkende staat van dienst als toonaangevende wetenschapper op het gebied van ondernemingsrecht werd hij voor een derde termijn benoemd als decaan: een uitzonderlijke prestatie binnen de RUG. Als wetenschapper, docent, bestuurder en mens geldt hij als een inspiratiebron voor velen.

Meer informatie over Jan Berend Wezeman

Laatst gewijzigd:22 april 2021 11:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024