Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Erik Dietzenbacher benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

26 april 2021
Dietzenbacher

Erik Dietzenbacher (Brunssum, 1958) is op 26 april benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is hoogleraar Interindustry Economics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de RUG en wetenschapper van grote, internationale allure. Hij is gespecialiseerd in de studie van economische relaties tussen economische sectoren, de zogenaamde input-outputanalyse. Hij doet met name onderzoek naar hoe wijzigingen in de economie economische uitkomsten beïnvloeden, bijvoorbeeld wat er gebeurt met de werkgelegenheid als in bepaalde sector wordt geïnvesteerd. Deze onderzoeken vinden plaats zowel op lokaal als op globaal niveau.

Bovengemiddeld aantal publicaties en citaties

In zijn vakgebied heeft Dietzenbacher meer dan negentig artikelen in internationale tijdschriften en negen boeken op zijn naam staan. Bovendien wordt er uit dit ongekend hoge aantal wetenschappelijk publicaties bovengemiddeld vaak geciteerd: veertig bijdragen van zijn hand zijn veertig keer of meer geciteerd. Een bijzonder hoog aantal in de wetenschap. Hiermee heeft hij Nederland op dit vakgebied internationaal op de kaart gezet.

Wetenschapper van internationale allure

Tussen 2009 en 2012 was Dietzenbacher projectleider van het internationale World Input-Output Database project (WIOD), dat werd gefinancierd door de Europese Unie en waaraan elf Europese instituten deelnamen. Het doel van dit project was het opstellen van een serie van jaarlijkse input-output-tabellen voor de hele wereld. Het resultaat was een database die inzicht geeft in het belang en de omvang van waardeketens in de internationale handel. Mede dankzij de grote inzet van Dietzenbacher heeft dit project een omwenteling veroorzaakt in het denken over dit belangwekkende thema. Zo heeft dit onderzoek laten zien dat het verplaatsen van de productie van bedrijven als Apple en Philips naar lagelonenlanden relatief weinig economische waarde toevoegt. De meeste waarde wordt juist gecreëerd door de hoofdkantoren in Westerse landen met innovatie en marketing. De impact van deze database is enorm en overstijgt de wetenschap. Internationale instanties als de Europese Unie, de Wereldbank en het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) hebben de totstandkoming van vele rapporten op de WIOD gebaseerd. Deze rapporten betreffen bijvoorbeeld het effect van economische ontwikkelingen, zoals de Europese consumptiepatronen, op het globale milieu, zoals de CO2-uitstoot in China. De opzet van de WIOD heeft wereldwijd navolging gevonden.

Grote rol in de wetenschappelijke beroepsvereniging

Zijn status als toponderzoeker is verder vergroot door de belangrijke rol die Dietzenbacher door de jaren heen heeft vervuld voor de internationale, wetenschappelijke beroepsvereniging International Input-Output Association (IIOA). Zo vervulde hij van 1994 tot 2009 de functie van managing director en eindredacteur van Economic Systems Research, het tijdschrift van de IIOA. Na zijn afscheid in 2009 bleef hij lid van de redactieraad. Verder was hij tussen 2013 en 2018 gedurende twee termijnen ook President van deze beroepsvereniging, een functie met groot internationaal aanzien. In 2014 werd hij benoemd tot Fellow van de IIOA en in 2019 ontving hij de Jiri Skokla Medal vanwege zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van zijn vakgebied en het functioneren van de vereniging. Deze onderscheiding is nog maar twee keer uitgereikt. Tot slot was hij jarenlang lid van de redactieraden van de wetenschappelijke tijdschriften Journal of Regional Science en Journal of Economic Structures. Gedurende zijn hele loopbaan heeft hij op bijzondere wijze bijgedragen om van dit niche-onderwerp binnen de economische wetenschappen een mainstream onderwerp te maken.

Internationale activiteiten

Op internationaal gebied verricht Dietzenbacher met grote inzet veel waardevol werk. Zo is hij Affiliate Research Professor van het Regional Economics Applications Laboratory van de University van Illinois en gasthoogleraar aan de School of Management van de Universiteit van de Chinese Academy of Sciences in Beijing. In die laatste functie speelde hij een grote rol in de ontwikkeling van het Double Degree PHD Programma dat de Faculteit Economie en Bedrijfskunde samen met deze universiteit heeft opgezet. Dankzij zijn inzet, tijd, moeite en tact kunnen promovendi gedurende de vier jaar van hun promotietraject deels in Nederland en deels in het buitenland verblijven. Vervolgens was hij betrokken bij de selectie van een groot aantal Chinese promovendi en heeft hij als promotor een aantal van hun proefschriften begeleid.

Inspirerende docent

Binnen de Faculteit Economie en Bedrijfskunde was Dietzenbacher een aantal jaren zowel voorzitter als onderzoeksdirecteur van de vakgroep Global Economics en Management en vervulde deze rollen met groot genoegen, veel humor en wijsheid. Ook was hij zeer actief op onderwijsgebied: zo was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de faculteit-brede Research masteropleiding en ontwikkelde hij cursussen waarmee onderzoekers zich konden bekwamen in het opzetten van onderzoeksvoorstellen en wetenschappelijke methodologie: cruciale elementen in de vorming van deze jonge onderzoekers. Als docent wordt hij van eerstejaars tot en met PhD-studenten beschouwd als een inspiratiebron.

Laatst gewijzigd:22 april 2021 11:58
View this page in: English

Meer nieuws