Nieuwbouw voor onderzoeksstation ‘De Herdershut’ op Schiermonnikoog
Biologisch onderzoeksstation ‘De Herdershut’ van de Rijksuniversiteit Groningen op Schiermonnikoog wordt gemoderniseerd en verduurzaamd. Er komt een nieuw gebouw met een grotere onderwijsruimte, verbeterde ICT, twee moderne labs en betere slaap- en verblijfsfaciliteiten. Daarnaast is het nieuwe gebouw volledig gasloos en zorgen zonnepanelen en duurzame warmteopwekkingen voor energiebesparing. De sloop van het oude gebouw is vrijwel gereed. De nieuwbouw wordt medio 2021 opgeleverd. De gemeente Schiermonnikoog hecht aan de goede samenwerking en de band met RUG, en kijkt uit naar het nieuwe duurzame gebouw.
Biologen van de Faculty of Science and Engineering verrichten veldonderzoek vanuit ‘De Herdershut’ (1982), dat al voor tientallen dissertaties en een paar honderd (internationale) publicaties heeft gezorgd. Een van de bekendste onderzoekers die er regelmatig verblijft, is Spinozapremiewinnaar Theunis Piersma, hoogleraar Trekvogelecologie. Ook studenten volgen er onderwijs. Jaarlijks zijn er voor onderzoek en onderwijs zo’n 1.700 overnachtingen in De Herdershut.
De naam komt van de ‘echte’ herdershut op het terrein. Dit kleine houten gebouw is een monument en blijft bestaan. Zowel de ‘kleine herdershut’ als de Kapschuur zijn reeds gerenoveerd aan de buitenzijde.
Ontwerp
Het nieuwe ontwerp van architect John Timmer van de RUG is ingebed in het omliggende landschap en bestaat uit twee in elkaar geschoven bouwdelen. De houten gevel- en dakbekleding zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Bovenin het gebouw is, evenals in het oude gebouw, een uitkijkpost om vogels in de omgeving te bestuderen. Het oppervlak van het veldstation wordt vergroot van 420 m2 op dit moment, naar 500 m2.
In plaats van de twee 20-persoons slaapzalen in het oude pand, komen er dertien kleinere slaapvertrekken en daarnaast zorgen een woonkamer, een moderne keuken en goed sanitair voor een comfortabele en miva-toegankelijke verblijfslocatie. Voor onderwijs en onderzoek komen er een moderne onderwijsruimte van ruim 65 m2. Een nat lab en een droog lab van samen bijna 87 m2 maken kleinschalige laboratoriumonderzoeken mogelijk.
Duurzaamheid
De hoeveelheid energie die De Herdershut van het energienet afneemt, zal met maar liefst tweederde verminderen door het toepassen van zonnepanelen, isolatie en een laagtemperatuur-verwarmingssysteem met warmtepomp. Daarnaast is het aardgasvrije gebouw in tweeën te delen, waardoor tijdens lage bezetting in de winter een deel van de installaties uitgeschakeld kan worden. De energieprestatiecoëfficiënt van het complex bedraagt slechts 0,2.
Bouwer en planning
Op dit moment is de sloop van het huidige gebouw afgerond en kan de nieuwbouw starten. Het project wordt uitgevoerd door Pranger&Rossier en het lokale Bouwbedrijf Dijkstra. Medio 2021 is de oplevering.
Laatst gewijzigd: | 22 juli 2022 13:45 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.