Miljoen euro voor Parkinsononderzoek Arjan Kortholt
Prof. dr. Arjan Kortholt van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) ontvangt een bijzondere subsidie van de Turkse Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad Tubitak. Het bedrag van ruim één miljoen euro is bedoeld voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson (PD), waarvoor onder meer vijf (waarschijnlijk ‘double degree’) PhD-studenten kunnen worden aangesteld.
Doel van dit onderzoek is nieuwe remmers van het enzym Leucine-rich repeat kinase 2 (LRRK2) te testen en te ontwikkelen. LRRK2 speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van PD; vaak is er bij Parkinsonpatiënten een overproductie te constateren.
Kortholt zal in zijn satelietlab bij de Süleyman Demirel University in Isparta, Turkije samen met dr. Nihan Cankara monsters van Parkinsonpatiënten genetisch en biochemisch karakteriseren met het oog op mogelijke LRRK2-remmers en op biomarkers voor PD in het algemeen.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:41 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.