Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

21 februari 2018
Han Olff, Foto: Gerhard Lugart
Han Olff, Foto: Gerhard Lugart

De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie draagt via haar Programma Duurzame landbouw Groningen €200.000 bij aan deze leerstoel. En ondersteunt daarmee een bezetting door twee hoogleraren (2 halve fte) met een aanvullend ecologisch en agronomisch profiel.

Universiteit en provincie hechten beide veel waarde aan het creëren van een weerbare landbouwsector en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over, en onderbouwing van ‘natuurinclusieve landbouw’. Dit betekent dat een agrarier de natuur niet alleen gebruikt voor zijn productie, maar dat de natuur tegelijkertijd ook wordt gespaard en beschermd terwijl de bedrijfsvoering rendabel blijft. Hoogleraar Ecologie Han Olff: “De Leerstoel biedt ons een unieke mogelijkheid natuurvriendelijke strategieën voor de landbouw te ontwikkelen én te testen in Groningen en Drenthe, in samenwerking met boeren. Kennisontwikkeling is echt onontbeerlijk om natuurinclusieve landbouw tot een succes te maken.”

Sibrand Poppema
Sibrand Poppema

CvB-voorzitter Sibrand Poppema is erg content met de subsidie van de provincie en benadrukt het belang van de leerstoel: “Het is uniek maar ook logisch dat deze leerstoel aan de RUG komt, gezien onze traditie in wetenschappelijk veldonderzoek naar ecosystemen in Noord-Nederland. Ik denk dat we hiermee ook perfect aansluiten bij de ambitie van de Provincie Groningen om de duurzaamste provincie van Nederland te zijn.”

Laatst gewijzigd:21 april 2020 13:40
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 03 april 2025

    IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie

    De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.

  • 01 april 2025

    Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben

    Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.

  • 01 april 2025

    ‘Diversiteit maakt wetenschap beter’

    Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...