Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm
Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld.
Hoewel dat mooie cijfers zijn, heeft nog maar een deel van de 15,5 miljoen (!) Facebook volgers van Al-Ghaili de film bekeken. Dat leverde ook meer dan 4.200 likes op. De kanalen van de in Jemen geboren en vanuit Berlijn opererende wetenschapscommunicator trekken grote aantallen bezoekers, een teken dat de belangstelling op internet verder gaat dan kattenvideo’s.
In het filmpje staat een complex onderwerp centraal: spintronica, een vakgebied dat snellere en energiezuiniger elektronica belooft. Waar normale elektronica is gebaseerd op de aan- of afwezigheid van een elektrisch stroompje (de 1 en 0 waarmee een computer rekent) maakt spintronica gebruik van magnetische eigenschappen van elektronen die meer dan die twee waarden kunnen aannemen. Bovendien is het met deze spintronica mogelijk om opslag en verwerking van informatie op één chip samen te brengen. Bij gewone elektronica kan dat niet. Dankzij het werk van Bart van Wees komt deze revolutionaire spintronica snel naderbij.
De film over het werk van Prof. dr. Van Wees is gemaakt door Sensu, een Gronings bedrijf gespecialiseerd in verbeelden van wetenschap.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:22 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...