1,1 miljoen euro subsidie voor UMCG-onderzoek naar kanker en depressie
Psychologisch onderzoekers van het UMCG hebben 1,1 miljoen euro subsidie ontvangen van KWF. Maya Schroevers krijgt een prestigieuze persoonsgebonden subsidie van ruim 500.000 euro. Deze subsidie stelt haar in staat om gedurende zes jaar te werken aan haar eigen onderzoekslijn, waarin de herkenning en behandeling van depressie bij mensen met kanker centraal staat. Bovendien heeft zij samen met haar collega Joke Fleer een subsidie van bijna 600.000 euro ontvangen voor een onderzoek naar het effect van een behandeling van depressie bij mensen met kanker.
In een aantal onderzoeken gaan Schroevers en Fleer na welke behoeften mensen met kanker met depressieve klachten hebben en hoe patiënten met een zorgbehoefte het beste herkend kunnen worden. Hierbij onderzoeken zij wat de effectiviteit is van mindfulness training en cognitieve gedragstherapie in het verminderen van depressieve klachten bij mensen met kanker. Centraal staat de vraag wie vooral baat heeft bij welke behandelingsvorm; dit dient te leiden tot wat inmiddels Personalized Medical Psychology heet, ofwel het leveren van ‘psychologische zorg op maat’. Met de te verwerven kennis is een veel beter aanbod van zorg passend bij de persoon, de klachten en de zorgbehoefte te bereiken. Deze aanscherping zal naar verwachting van de onderzoekers leiden tot belangrijke verbeteringen in de psychologische zorg.
Dr. Maya Schroevers is naast onderzoeker en docent, ook klinisch geschoold als Gezondheidszorgpsycholoog en gespecialiseerd in mindfulness training; dit is een nieuwe therapievorm voor het behandelen van depressie. Zij volgde trainingen in Nederland, Engeland en de VS bij de ontwikkelaars van deze therapie. Traditioneel wordt mindfulness training groepsgewijs gegeven. Samen met dr. Joke Fleer ontwikkelde Schroevers in de afgelopen jaren een nieuwe individuele variant die erg geschikt is om te gebruiken in de medisch psychologische hulpverlening in ziekenhuizen. Zowel Schroevers als Fleer werken bij de Sectie Health Psychology van de Afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:20 |
Meer nieuws
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?