Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

16 november 2012

Promotie: dhr. R. Roswanda, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Autonomous movement using a molecular/silica hybrid approach

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Autonoom bewegende micro/nano-objecten

Het ontwikkelen van moleculaire motoren is een van de meest boeiende uitdagingen in de nanotechnologie. Hoe kun je moleculaire motoren bouwen, ze aandrijven en hun beweging controleren?

Robby Roswanda gaat deze uitdaging aan door het creëren van, zoals hij het noemt, ‘autonoom bewegende micro/nano-objecten’. Dat zijn deeltjes silica of zeoliet waaraan een mangaankatalysator vastzit die waterstofperoxide ontleedt in water en zuurstof.

Het onderzoek geeft inzicht in de effectiviteit van de kracht die door katalytische voortstuwing wordt geleverd. Opvallend was dat het aandrijfsysteem op silica A (231 ± 35 nm) tot minder beweging van de deeltjes leidt.

Verder onderzoek is nodig om het effect van de katalytische ontleding van waterstofperoxide door het mangaancomplex op de beweging van deeltjes van deze grootte te begrijpen.

Bobby Roswanda (Indonesië, 1984) studeerde aan het Institut Teknologi Bandung. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:00
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 april 2025

    Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd

    Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...

  • 24 april 2025

    Uitgelichte publicaties april 2025

    Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.

  • 22 april 2025

    Microplastics: wat doen ze met ons?

    Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.