Europese miljoenensubsidie voor sterrenkundige Raffaella Morganti
De Europese onderzoeksorganisatie ERC (European Research Council) heeft een Advanced Grant toegekend aan prof.dr. Raffaella Morganti, hoofd van de Astronomengroep bij ASTRON en bijzonder hoogleraar Structuur en Evolutie van Radiomelkwegstelsels aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Morganti krijgt een bedrag van circa 2,5 miljoen euro voor haar onderzoeksproject ‘Exploiting new radio telescopes to understand the role of AGN in galaxy evolution'. Met deze subsidie kan zij PhD-studenten, postdocs en een software-ingenieur aannemen voor een periode van vijf jaar.
Morganti gaat in haar project onderzoeken welk deel van de tijd het superzware zwarte gat, dat in het centrum van een sterrenstelsel zit, actief is in het radiogebied en de impact van deze fase op de evolutie van deze sterrenstelsels. Zij maakt hiervoor gebruik van twee revolutionaire radiotelescopen van ASTRON: LOFAR (de Low Frequency Array) en Apertif, de nieuwe radio-‘camera' in de Westerbork telescoop.
De ERC Advanced Grants worden alleen toegekend aan wetenschappers van uitzonderlijk niveau. De subsidie aan Morganti is de vijfde ERC Advanced Grant die is toegekend aan een project dat gerelateerd is aan de LOFAR-telescoop en/of aan Apertif. Dit laat zien dat er veel enthousiasme is in de wetenschappelijke gemeenschap over de mogelijkheden van deze telescopen en de onderzoekers die hierbij betrokken zijn.
Laatst gewijzigd: | 03 september 2021 14:56 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...