DNA-hybrid materials: from supramolecular assembly to applications in catalysts and biosensing
Promotie: dhr. D.K. Prusty, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: DNA-hybrid materials: from supramolecular assembly to applications in catalysts and biosensing
Promotor(s): prof.dr. A. Herrmann
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Bio-sensoren op basis van hybride DNA-kleurstofverbindingen
Het proefschrift van Deepak Prusty heeft nieuwe toepassingen van DNA als onderwerp. DNA heeft het vermogen om heel specifiek andere moleculen te herkennen en is daarom een uitstekende bouwsteen voor het maken van zelf-assemblerende nano structuren. Met behulp van bijvoorbeeld fluoroforen (lichtgevende eiwitten) of polymeren kan aan die moleculen gemakkelijk een bepaalde functionaliteit worden gekoppeld. Het eindproduct kan een chemische katalysator zijn, maar ook een zeer specifieke verbinding die men toe kan passen in elektronica of medische diagnostiek.
Prusty werkte mee aan de ontwikkeling van een nieuw hybride DNA-kleurstof systeem, dat gebaseerd is op schakelbare fluoroforen. Deze hybride materialen zijn zeer geschikt als bio-sensor. Daar kan men systemen mee fabriceren voor het snel en gemakkelijk aantonen van signaalstoffen in analyse-monsters.
Op DNA gebaseerde biosensoren worden gekenmerkt door een lage detectiegrens, hoge selectiviteit en het gemakkelijk uitlezen van het signaal. Ook een nieuwe poging tot het vergroten van het fluorescentie-signaal door katalyse wordt geïllustreerd. Het proefschrift laat zien dat praktisch bruikbare biosensing-systemen gebaseerd op hybride DNA-materialen een stapje dichterbij zijn gekomen.
Deepak Prusty (India, 1978) studeerde polymeerchemie aan het Indian Institute of Technology in Delhi. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en medegefinancierd door NWO (Vici) en het Duitse onderzoekfonds DFG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:00 |
Meer nieuws
-
18 februari 2025
Repareer eens je spijkerbroek om water te besparen
Genoeg drinkwater is niet het enige dat ertoe doet, toont milieuwetenschapper Winnie Leenes: onze zorg zou juist moeten liggen bij het totale zoetwaterverbruik, en hoe dat verbruik het ecosysteem beschadigt.
-
17 februari 2025
Efficiënt als een huisvlieg
‘In de natuur gebeurt vliegen vaak met flappende bewegingen,’ vertelt Mauricio Muñoz Arias, universitair docent Autonome Systemen. Samen met zijn studenten ontwikkelde Muñoz Arias dit vederlichte apparaatje dat als een insect flapt met zijn vleugels:...
-
14 februari 2025
Theunis Piersma ridder in de Nationale Orde van Mauritanië
Hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van Mauritanië.