DNA-hybrid materials: from supramolecular assembly to applications in catalysts and biosensing
Promotie: dhr. D.K. Prusty, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: DNA-hybrid materials: from supramolecular assembly to applications in catalysts and biosensing
Promotor(s): prof.dr. A. Herrmann
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Bio-sensoren op basis van hybride DNA-kleurstofverbindingen
Het proefschrift van Deepak Prusty heeft nieuwe toepassingen van DNA als onderwerp. DNA heeft het vermogen om heel specifiek andere moleculen te herkennen en is daarom een uitstekende bouwsteen voor het maken van zelf-assemblerende nano structuren. Met behulp van bijvoorbeeld fluoroforen (lichtgevende eiwitten) of polymeren kan aan die moleculen gemakkelijk een bepaalde functionaliteit worden gekoppeld. Het eindproduct kan een chemische katalysator zijn, maar ook een zeer specifieke verbinding die men toe kan passen in elektronica of medische diagnostiek.
Prusty werkte mee aan de ontwikkeling van een nieuw hybride DNA-kleurstof systeem, dat gebaseerd is op schakelbare fluoroforen. Deze hybride materialen zijn zeer geschikt als bio-sensor. Daar kan men systemen mee fabriceren voor het snel en gemakkelijk aantonen van signaalstoffen in analyse-monsters.
Op DNA gebaseerde biosensoren worden gekenmerkt door een lage detectiegrens, hoge selectiviteit en het gemakkelijk uitlezen van het signaal. Ook een nieuwe poging tot het vergroten van het fluorescentie-signaal door katalyse wordt geïllustreerd. Het proefschrift laat zien dat praktisch bruikbare biosensing-systemen gebaseerd op hybride DNA-materialen een stapje dichterbij zijn gekomen.
Deepak Prusty (India, 1978) studeerde polymeerchemie aan het Indian Institute of Technology in Delhi. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en medegefinancierd door NWO (Vici) en het Duitse onderzoekfonds DFG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:00 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...