Nano-koelelement magnetisch aan te sturen
Onderzoekers het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen zijn erin geslaagd om een koelelement te ontwikkelen op nanoschaal, dat ze magnetisch aan en uit kunnen schakelen. De werking hiervan is gebaseerd op het magnetisch moment van de elektronen (de spin). Een dergelijke koeling kan een oplossing bieden voor het groeiende probleem van warmteproductie in steeds kleinere elektrische componenten.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten 5 februari online in het gerenommeerde tijdschrift Nature Nanotechnology. Het onderzoek is mede gefinancierd door de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM).
Elk elektron heeft een magnetisch moment, ofwel 'spin'. Wanneer een elektrische stroom door een magnetische laag wordt gestuurd, richten de spins van de elektronen in die stroom zich allemaal dezelfde kant op (parallel aan de magnetisatie). Naast de ladingstroom ontstaat zo een spinstroom.
De onderzoekers laten zien dat het mogelijk is om met een dergelijke spinstroom de temperatuur op een grensvlak tussen een niet-magnetisch metaal en een magnetisch metaal te beïnvloeden. Door de magnetisatie (spinrichting) in een van de magnetische lagen om te klappen kan het koelen van het grensvlak aan- en uitgezet worden. Het effect is daarmee programmeerbaar.
In het experiment maken de onderzoekers gebruik van een nanopilaar van twee magnetische lagen met daar tussen een niet-magnetische laag. Wanneer ze een stroom door deze pilaar sturen ontstaan er spinstromen van de ene magnetische laag, door de niet-magnetische laag, naar de andere magnetische laag. In de magnetische lagen transporteren elektronen met de ene spinrichting meer warmte dan die met de andere spinrichting, waardoor er een temperatuurverschil ontstaat. Dit hebben de onderzoekers gemeten met behulp van een speciaal ontworpen thermometer op nanoschaal, die ze dicht bij de pilaar plaatsten.
De nu gepubliceerde resultaten staan aan de wieg van de 'spin-caloritronica', een nieuw onderzoeksgebied binnen de spin-elektronica, dat de rol van het magnetisch moment van elektronen in warmtetransport bestudeert.
Referentie
'Direct observation of the spin-dependent Peltier effect', J. Flipse, F. L. Bakker, A. Slachter, F. K. Dejene and B. J. vanWees, Nature Nanotechnology (2012) DOI: 10.1038/NNANO.2012.2
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:49 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.