Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Cell-specific delivery of protein kinase inhibitors to the fibrotic liver

06 januari 2012

Promotie: mw. M.M. van Beuge, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cell-specific delivery of protein kinase inhibitors to the fibrotic liver

Promotor(s): prof.dr. K. Poelstra

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Stap voorwaarts bij inzet kinaseremmers tegen leverfibrose

Marike van Beuge heeft flinke vorderingen geboekt in de zoektocht naar medicijnen tegen leverfibrose, in dit geval de zogeheten ‘kinaseremmers’. Zij concludeert dat celspecifieke aflevering van kinaseremmers in leverstellaatcellen de effectiviteit verhoogt van deze geneesmiddelen en mogelijk het potentieel voor bijwerkingen verlaagt.

De laatste jaren is gebleken dat het lastig is een goed werkend geneesmiddel te ontwikkelen tegen chronische leverziekten, zoals leverfibrose. Deze ziekte wordt veroorzaakt door chronische leverbeschadiging, bijvoorbeeld als gevolg van hepatitis, waardoor de lever steeds slechter fucntioneert. Kinaseremmers, die ingrijpen in verschillende processen in levercellen, zouden potentieel een goede therapie kunnen vormen, maar tot nu toe is nog geen van deze remmers toegestaan als behandeling tegen leverfibrose.

Het specifiek afleveren van deze klasse geneesmiddelen in de hepatische stellaatcellen in de lever zou de werking van deze remmers kunnen verbeteren, aangezien dit celtype een centrale rol speelt in de ontwikkeling van leverfibrose. Door specifieke aflevering kan de effectiviteit verhoogd worden en het potentieel voor bijwerkingen verlaagd. Van Beuge heeft de stellaatcel-specifieke aflevering onderzocht van verschillende kinaseremmers, alleen en in combinatie, in geïsoleerde levercellen en in diermodellen voor leverfibrose. De cel-specifieke conjugaten bleken sterk verhoogd te worden opgenomen in de doelcellen, en enkele in vitro-experimenten geven aanwijzingen dat bijwerkingen van de kinase remmers vermeden kunnen worden. In fibrosemodellen heeft Van Beuge aangetoond dat specifieke aflevering van kinaseremmers in stellaatcellen leidt tot een sterkere verlaging van het aantal geactiveerde stellaatcellen en de collageenproductie in de lever dan behandeling met de oorspronkelijke kinaseremmer.

Marike van Beuge (Nijmegen, 1980) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij haar promotieonderzoek uitvoerde bij de basiseenheid Farmacokinetiek, Toxicologie & Targeting, onderzoeksschool GUIDE. Haar onderzoek werd gefinancierd door het European Framework program FP6. Inmiddels werkt zij als post-doctoral research fellow in de Cardiovascular Regenerative Medicine Research Group (CAVAREM), Pathologie&Medische Biologie van het UMCG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:01
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 01 april 2025

    Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben

    Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.

  • 01 april 2025

    ‘Diversiteit maakt wetenschap beter’

    Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...

  • 01 april 2025

    ‘AiNed’ Groeifonds subsidie voor versnellen invoering AI bij mkb-bedrijven

    Professor Ming Cao ontvangt een Groeifondssubsidie van EUR 2,4 miljoen voor onderzoek dat bij gaat dragen aan het sneller invoeren van AI bij mkb-bedrijven in de technische industrie in Nederland.