Machine design and electron beam control of a single-pass linac for free electron laser: the FERMI@Elettra case study
Promotie: dhr. S. Di Mitri, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Machine design and electron beam control of a single-pass linac for free electron laser: the FERMI@Elettra case study
Promotor(s): prof. P.H.M. van Loosdrecht, prof. S. Brandenburg, prof. F. Parmigiani
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Ontwerpstudie Free Electron Laser
In zijn proefschrift beschrijft Simone di Mitri een ontwerpstudie voor de bouw van een lineaire versneller die een Vrije Elektronen Laser (Free Electron Laser, FEL) aandrijft. Een FEL is een zeer sterke lichtbron, die pulsen Röntgenstraling van een zeer korte tijdsduur (femto-seconden) kan genereren. Het is een onderzoeksfaciliteit waarvoor binnen de natuur- en scheikunde op het ogenblik veel belangstelling bestaat.
De zuiverheid en intensiteit van de straling en shot-to-shot stabiliteit zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de elektronenbundel bron. Uiteraard is flexibiliteit ook dringend gewenst, want de opstelling moet bruikbaar voor veel verschillende soorten onderzoek. Dit alles stelt hoge eisen aan het machine-ontwerp. Om deze eisen te voldoen, zijn mogelijke verstoringen onderzocht en is er gezocht naar methoden om die te corrigeren. Het in het proefschrift voorgestelde ontwerp wordt t vergeleken met apparatuur die recent in Italië in gebruik is genomen (FERMI@Elettra).
Simone di Mitri (Italië, 1976) studeerde natuurkunde in Pisa. Hij is staflid van de Accelerator Group van Sincrotrone Triëste, de organisatie die ook zijn onderzoek financierde.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:10 |
Meer nieuws
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.
-
22 april 2025
Microplastics: wat doen ze met ons?
Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.