The use of adlayers for movement and assembly of functional molecules
Promotie: dhr. J. Visser, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: The use of adlayers for movement and assembly of functional molecules
Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Hulplagen maken onderzoek met STM gemakkelijker
Scanning Tunneling Microscopy (STM) is een techniek waarmee men moleculen die op een oppervlak liggen in beeld kan brengen. Johan Visser gebruikte twee hulplagen die het gemakkelijker maken om de moleculen op het oppervlak met de STM te onderzoeken.
De eerste hulplaag bestond uit geordende metalloporphyrines . De laag werd speciaal ontworpen om bepaalde moleculen via coördinatie in een geordende structuur te plaatsen. Met deze methode onderzocht Visser vier moleculen met verschillende eigenschappen.
De andere hulplaag bestaat uit lineaire alkanen die als langwerpig uitgerekte tapijten op vlak grafiet liggen. Het oppervlak van grafiet verandert aanzienlijk door deze ingreep. Het voordeel van dit alkaan-gemodificeerde grafiet is dat het gemakkelijk een interactie aangaat met bepaalde moleculen.
Visser ontwierp en synthetiseerde een serie functionele moleculen die op het alkaan-gemodificeerde grafiet gemeten konden worden via STM. De moleculen in kwestie zijn geïnspireerd op de licht-aangedreven moleculaire motoren, die in de afgelopen tien jaar in de onderzoeksgroep van prof. Ben Feringa zijn ontwikkeld. Maar anders dan deze motoren bestaan de functionele moleculen van Visser niet één, maar uit twee afzonderlijk roterende armen, die parallel van elkaar vastzitten aan een middenstuk. Door hun vorm, gedrag en omgeving lijken deze moleculen op een bepaald soort vis, die bekend staat onder de naam slijkspringer.
Johan Visser (Zevenaar, 1979)studeerde scheikunde aan de Radboud Universiteit. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Organische Chemie en gefinancierd door NanoNed. Visser gaat door met wetenschappelijk onderzoek als postdoc aan de universiteit van Sydney.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:10 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...