Kwaliteit scheikunde Nederland zeer goed - Groningen scoort uitstekend
Het scheikundig onderzoek in Nederland is van zeer goede kwaliteit en draagt substantieel bij aan de chemische kennis op internationaal niveau. Een aantal programma's behoort zelfs internationaal tot de koplopers in hun veld. Dat concludeert een visitatiecommissie van kwaliteitsorgaan QANU na het doorlichten van 58 onderzoeksprogramma's aan zeven Nederlandse universiteiten.
In totaal scoorden 23 programma's een 5 (de maximale score) op kwaliteit. Een kwart van die topprogramma's is van Rijksuniversiteit Groningen.
Vijf Groningse programma's haalden de maximale score op alle vier de beoordeelde onderdelen (kwaliteit, productiviteit, relevantie en toekomstperspectief). Dat zijn de groepen van prof.dr. Bert Poolman (Membrane Enzymology), prof.dr. Dick Janssen (Biotransformation and Biocatalysis), prof.dr. Ben Feringa (Synthetic Organic Chemistry), prof.dr. Andreas Herrmann (Polymer Chemistry and Bioengineering) en prof.dr. Thom Palstra (Solid-State Chemistry).
Het rapport van de commissie van twintig experts uit tien landen onder voorzitterschap van de Vlaamse hoogleraar Frans De Schryver, is op 2 mei 2011 gepubliceerd.
Handhaven stimulerende rol vereist krachtige steun
Om het zeer hoge kwaliteitsniveau te kunnen handhaven, is krachtige steun nodig, zegt de commissie. Alleen dan kan het wetenschappelijk onderzoek in de scheikunde een belangrijke stimulerende rol blijven vervullen voor innovatie, economische groei en welvaart.
Het scheikundig onderzoek in Nederland heeft een multidisciplinair karakter, merkt de commissie op. De traditionele indeling in organische, anorganische, fysische scheikunde en biochemie is niet langer van toepassing. Ook biologie en materiaalkunde spelen nu een grote rol. Een groot aantal onderzoekprogramma's neemt deel aan verschillende samenwerkingsverbanden, gestimuleerd door de overheid of door publiek-private initiatieven.
Deelnemers
De zeven universiteiten die deelnamen aan deze onderzoeksbeoordeling zijn de Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen, Wageningen Universiteit, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Het rapport is te vinden op de website van de QANU (Quality Assurance Netherlands Universities, www.qanu.nl).
Laatst gewijzigd: | 25 januari 2022 14:47 |
Meer nieuws
-
05 november 2024
ERC Synergy subsidie van vijf miljoen voor synthetisch celonderzoek
Professor Bert Poolman ontvangt samen met prof. Petra Schwille een ERC Synergy subsidie van vijf miljoen euro voor synthetisch celonderzoek.
-
28 oktober 2024
CogniGron: Een revolutie in toekomstbestendig computergebruik
In dit eerste artikel van de tweedelige CogniGron-serie vertellen Beatriz Noheda, Niels Taatgen en Erika Covi over het menselijk brein als bron van inspiratie bij het ontwikkelen van nog slimmere apparaten.
-
24 oktober 2024
Zeven wetenschappers van RUG en UMCG ontvangen Vidi-beurs
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi- financiering van maximaal €800.000 toegekend aan Laura Baams, M.J. Bonder, Ranko Gacesa, Kristina Haslinger, Julian Koellermeier, Cyril Moers, Adrià Rofes en Judith E...