Emeritus hoogleraar Hans Wijnberg overleden
Op woensdag 25 mei is Hans Wijnberg, emeritus hoogleraar organische chemie, in zijn woonplaats overleden. Prof.dr. H. Wijnberg (1922) was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1960 tot 1988. In die tijd was hij de leermeester van een hele serie vooraanstaande organisch chemici, waarvan Ben Feringa en Bert Meijer wellicht de bekendste zijn. Beiden werden hoogleraar en winnaar van de Spinoza-prijs.
Wijnberg, die studeerde en promoveerde in de VS, heeft met zijn mix van Europese degelijkheid en Amerikaans opportunisme de organische chemie in Groningen op de internationale kaart gezet. De eerste asymmetrische syntheses met fase-transfer katalysatoren, het splitsen van racemische mengsels in de spiegelbeelden (enantiomeren), een veelheid aan nieuwe moleculen en materialen zijn slechts enkele voorbeelden van zijn onderzoeksresultaten. Met zijn creatieve werkwijze ontgon Wijnberg verschillende keren nieuwe en zeer vruchtbare onderzoeksgebieden.Nadat hij met emeritaat was gegaan richtte Wijnberg in Groningen het bedrijf Syncom op, gespecialiseerd in organische synthese op bestelling.
Wijnbergzaal
In 2004 financierde Wijnberg de inrichting van een zaal in het destijds nieuwe Universiteitsmuseumpaviljoen. Ter gelegenheid van de opening van de naar hem genoemde zaal zei hij: ‘Ik wil de RUG bedanken voor een fantastische tijd. Ik had goede collega’s, kon doen wat ik wilde en kreeg altijd alle steun. En ook de studenten. Tenslotte waren zíj degenen die het werk deden.’ Op het bordje bij de Wijnbergzaal staat dan ook: ‘Met dank aan alle chemiestudenten van 1960–1987’. Generaties Groningse chemiestudenten zijn op hun beurt schatplichtig aan deze markante man, die tot aan zijn dood op 88-jarige leeftijd anderen heeft weten te inspireren.
In memoriam
Graag verwijzen wij u ook naar een in memoriam van de hand van professor Ben Feringa.

Laatst gewijzigd: | 03 maart 2025 09:02 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...