Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Biofilm development and toxic compound resistance

11 april 2011

Promotie: dhr. A.H. Zaidi, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biofilm development and toxic compound resistance

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Melkzuurbacterie heeft mechanismen ter bescherming tegen galzuren

Het onder zoek van Arsalan Haseeb Zaidi toont aan dat de melkzuurbacterie Lactococcus lactis, die ook wordt gebruikt in de Nederlandse kaasindustrie, beschikt over verschillende mechanismen om zich te beschermen tegen de agressieve galzuren in het spijsverteringskanaal van de mens en andere zoogdieren. Deze resistentie zou de bacterie kunnen helpen zich te handhaven in een dergelijke omgeving en daarmee gebruikt kunnen worden als een prebioticum.

Arsalan Haseeb Zaidi (Pakistan, 1973) studeerde moleculaire microbiologie aan de Quaid i Azam universiteit in Islamabad, Pakistan. Hij deed zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling moleculaire microbiologie van het GBB. Zijn onderzoek werd gefinancierd door de Pakistaanse overheid.

 

 
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:12
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 april 2025

    Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd

    Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...

  • 24 april 2025

    Uitgelichte publicaties april 2025

    Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.

  • 22 april 2025

    Microplastics: wat doen ze met ons?

    Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.