Biofilm development and toxic compound resistance
Promotie: dhr. A.H. Zaidi, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Biofilm development and toxic compound resistance
Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Melkzuurbacterie heeft mechanismen ter bescherming tegen galzuren
Het onder zoek van Arsalan Haseeb Zaidi toont aan dat de melkzuurbacterie Lactococcus lactis, die ook wordt gebruikt in de Nederlandse kaasindustrie, beschikt over verschillende mechanismen om zich te beschermen tegen de agressieve galzuren in het spijsverteringskanaal van de mens en andere zoogdieren. Deze resistentie zou de bacterie kunnen helpen zich te handhaven in een dergelijke omgeving en daarmee gebruikt kunnen worden als een prebioticum.
Arsalan Haseeb Zaidi (Pakistan, 1973) studeerde moleculaire microbiologie aan de Quaid i Azam universiteit in Islamabad, Pakistan. Hij deed zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling moleculaire microbiologie van het GBB. Zijn onderzoek werd gefinancierd door de Pakistaanse overheid.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...