Dynamics and flexibility of the SecYEG translocation channel
Promotie: dhr. F. Bonardi, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Dynamics and flexibility of the SecYEG translocation channel
Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Onderzoek naar een transportkanaal in een bacteriemembraan
Francesco Bonardi deed onderzoek naar een transportkanaal in het membraan van de bacterie Escherichia coli.
Elke levensvorm heeft een lipidemembraan nodig die het interne waterachtige milieu scheidt van de externe omgeving, zodat de cel naar behoren kan functioneren. De dubbele lipidelaag functioneert als een hydrofobe matrix die membraaneiwitten huisvest. Zij vormt een actieve barrière die de im- en export van grote en kleine moleculen controleert.
Het transport over de membraan wordt geregeld door integrale membraaneiwitten die de selectieve permeabiliteit van de membraan bewerkstelligen. Ongeveer 30% van de eiwitten die worden geproduceerd in een E. coli cel beoefent zijn functie buiten het cytoplasma. Daarom heeft elke cel een transportsysteem dat is gespecialiseerd in translocatie of insertie van eiwitten over of in het cytoplasmatisch membraan. De Sec translocase is het belangrijkste eiwittransportsysteem in bacteriën. De centrale component van de translocase, het SecYEG complex (ook wel ‘translocon’) is een integraal eiwitbegeleidend kanaal.
Bonardi focust zich in zijn proefschrift op het bacteriële translocon en het gebruik van organisch synthetische chemie om nieuwe functionele karakteristieken te geven aan het translocon en substraateiwitten, om op die manier te komen tot een gedetailleerd begrip met betrekking tot de functionele eigenschappen van het SecYEG kanaal.
Francesco Bonardi (Italië, 1979) studeerde scheikunde aan de universiteit van Pavia. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Het werd mede gefinancierd door NanoNed (een nationaal nanotechnologie programma van het Ministerie van Economische Zaken en NOW). Inmiddels werkt hij als postdoc bij het UMCG, afdeling Hematologie.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...