Adaptation of Ralstonia solanacearum biovar 2 to temperate climates
Promotie: mw. P. Stevens, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Adaptation of Ralstonia solanacearum biovar 2 to temperate climates
Promotor(s): prof.dr. J.D. van Elsas
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Bacterie aardappelziekte bruinrot zit nog altijd in het oppervlaktewater
De bacterie die vroeger de aardappelziekte bruinrot veroorzaakte is nog steeds aanwezig in het Nederlandse oppervlakte water en heeft zijn ziekmakende eigenschappen behouden, ontdekte promovenda Patricia Stevens. Voor de Nederlandse aardappeltelers is dit belangrijk om te weten, omdat Ralstonia solanacearum biovar 2 daarmee - bijna twintig jaar na twee grote uitbraken van de ziekte - een blijvend risico vormt voor de aardappelteelt. De resultaten van het onderzoek van Stevens naar de genetische diversiteit van de Nederlandse R. solanacearum populatie kan, indien besmetting van een perceel wordt vastgesteld, een belangrijk hulpmiddel zijn bij het vaststellen van de mogelijke bron van besmetting en daarmee een snellere aanpak ter voorkoming van verdere verspreiding.
Daarnaast vond Stevens sterke aanwijzingen dat het organisme zich aanpast aan de lokale condities zoals lage temperaturen in de winter en de afwezigheid van vatbare gastheerplanten zoals de aardappel. Deze toegenomen ‘fitness’ lijkt gerelateerd te zijn aan veranderingen in het genetisch materiaal die het gevolg zijn van de activiteit van specifieke genomische elementen. Stevens onderzoek geeft inzicht in fundamentele aspecten van genoomevolutie van dit specifieke organisme.
Patricia Stevens (Heerenveen, 1972) studeerde aan de Biologische Laboratorium Opleiding aan de Hanzehogeschool Groningen. Haar promotieonderzoek deed zij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de afdeling Microbiële Ecologie. Inmiddels werkt zij daar als postdoctoraal onderzoeker.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:15 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...