Statistical physics of learning vector quantization
Promotie: dhr. A.W. Witoelar, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Statistical physics of learning vector quantization
Promotor(s): prof.dr. M. Biehl, prof.dr. N. Petkov
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Leergedrag computer geanalyseerd
Bepaalde computeralgoritmes voor patroonherkenning kunnen worden getraind met behulp van voorbeelden. Dit heet lerende vectorkwantisatie (LVQ).
Ondanks de brede toepassing ervan is het theoretische begrip van LVQ beperkt. In zijn proefschrift construeert Aree Witoelar een theoretisch raamwerk waarbij concepten uit de statistische natuurkunde worden gebruikt voor een exacte analyse van het typische leergedrag van het systeem.
De studies in dit proefschrift vergelijken de karakteristieken van de verschillende LVQ-algoritmen, om zo de robuustheid van neurale gas-schema's en de specifieke voordelen van LVQ 2.1 en robuuste zachte LVQ-algoritmen te demonstreren. Verder wordt verrassend en niet-triviaal gedrag onthuld, inclusief leerplateaus en faseovergangen in het trainingsproces. De resultaten geven inzicht in generieke prototype-gebaseerde leervoorschriften.
Aree Witoelar (Indonesië, 1978) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Johann Bernoulli Institute of Mathematics and Computer Science, afdeling Intelligent Systems.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:13 |
Meer nieuws
-
14 februari 2025
Theunis Piersma ridder in de Nationale Orde van Mauritanië
Hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van Mauritanië.
-
07 februari 2025
Vier bedrijfjes vanuit FSE in Academic Startup Competition
Vier nieuwe bedrijfjes die opgericht zijn door onderzoekers van de Faculty of Science & Engineering zijn genomineerd om mee te doen met de vijfde editie van de Academic Startup Competition.
-
03 februari 2025
Flexibele zonnepanelen en een getatoeëerde sensor
De zwarte stippen en lijnen op dit plastic plaatje geleiden stroom, en zijn net zo flexibel als het plastic eronder. En dat is bijzonder, vertelt adjunct hoogleraar Polymeertechniek Ranjita Bose: ‘Het is een geleidend polymeer, dat de flexibele...