Artificial cofactors: a marriage of homogeneous catalysis with enzymology
Promotie: dhr. J. Jin, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Artificial cofactors: a marriage of homogeneous catalysis with enzymology
Promotor(s): prof.dr. D. B. Janssen, prof.dr. M.W. Fraaije
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Kunstmatige enzymen
Enzymen zijn eiwitten die fungeren als katalysator. Naar schatting bevatten meer dan de helft van alle enzymen een cofactor, die het enzym in staat om reacties te katalyseren die niet op basis van eiwit alleen gekatalyseerd kunnen worden. Metaal-ionen komen als cofactor voor, maar daarnaast bestaan er ook organische cofactoren (die in sommige gevallen ook weer metaal bevatten).
Het inbouwen van overgangsmetaalcomplexen kan het katalytisch potentieel van enzymen verder vergroten. In dergelijke kunstmatige enzymen, waarbij een chemische katalysator is ingebracht, kan het eiwit in de directe omgeving van de kunstmatige metaal-cofactor zorgen voor een gewenste reactiviteit en selectiviteit. Hoofdstuk 1 geeft een overzicht van bekende natuurlijke cofactoren en artificiële cofactoren. Hoofdstuk 2 beschrijft de biochemische karakterisatie van een ontworpen cysteïne protease, papaïne, met daarin een monodentaat fosfiet ligand. In hoofdstuk 3 is een serine hydrolase, penicilline G acylase, gemodificeerd met als doel om hiervan een artificieel enzym te maken. Hoofdstuk 4 beschrijft de ontdekking van karakterisatie van een flavine-bevattend oxidase, eugenol oxidase, van Rhodococcus sp. strain RHA1. In Hoofdstuk 5 is de covalente inbouw van de FAD-cofactor in VAO bestudeerd.
Jianfeng Jin (China, 1976)studeerde Chemical Technology aan de Beijing University. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Biochemie. Jin gaat door als postdoc aan de TU Delft.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:14 |
Meer nieuws
-
18 februari 2025
Repareer eens je spijkerbroek om water te besparen
Genoeg drinkwater is niet het enige dat ertoe doet, toont milieuwetenschapper Winnie Leenes: onze zorg zou juist moeten liggen bij het totale zoetwaterverbruik, en hoe dat verbruik het ecosysteem beschadigt.
-
17 februari 2025
Efficiënt als een huisvlieg
‘In de natuur gebeurt vliegen vaak met flappende bewegingen,’ vertelt Mauricio Muñoz Arias, universitair docent Autonome Systemen. Samen met zijn studenten ontwikkelde Muñoz Arias dit vederlichte apparaatje dat als een insect flapt met zijn vleugels:...
-
14 februari 2025
Theunis Piersma ridder in de Nationale Orde van Mauritanië
Hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van Mauritanië.