Minor
Alle Bachelors van de Faculteit der Letteren bestaan uit twee componenten: de major en de minor. Tijdens je major volg je vakken binnen het curriculum van jouw opleiding. Een minor is een pakket van samenhangende vakken dat je ondersteunt in de volgende stap van je carrière: de keuze voor een master of de toegang tot de arbeidsmarkt. Elke minor bestaat uit 30 ECTS. Je volgt je minor in de eerste helft van jaar 3 (ook wel het vijfde semester genoemd).
Om studenten te helpen bij het maken van de juiste minorkeuze, organiseert de Faculteit der Letteren elk jaar twee informatiemarkten over de verschillende minoren. Studenten van de RUG kunnen de data van de voorlichtingsmomenten en de volledige minor-informatie raadplegen op Student Portal (login vereist).
Minor keuzes
Voor wie?
De Career Minor staat open voor studenten van alle faculteiten van de RUG.
Inhoud
De Career Minor bereidt je voor op de arbeidsmarkt en heeft als doel om je 'employability' (je inzetbaarheid) te versterken. Het is een gevarieerd, multidisciplinair en interactief programma met trainingen, workshops, gastsprekers, excursies en opdrachten die je voorbereiden op het werken in de praktijk.
Daarnaast kies je een maatschappelijk thema dat aansluit bij je belangstelling, studieachtergrond of toekomstwensen. Je kan ook voor een thema kiezen omdat het je een ‘perspectief’ verschaft buiten de ‘comfortzone’ van je eigen studieachtergrond. Je sluit de minor af met een stage of een concrete opdracht vanuit overheid, bedrijfsleven of NGO’s waar je aan werkt in een interdisciplinair team.
Doel
De Minor start met een competentie- en persoonlijkheidstest en een individueel gesprek met een 'trainer' om je zelfinzicht te versterken en je leerdoelen vast te stellen. Je leert je kennis in de praktijk toe te passen, je talent uit te bouwen en relevante kennis en vaardigheden te ontwikkelen.
Het is een uitdagend programma waarin je experts uit het veld ontmoet, praktijkgerichte opdrachten doet, op excursies gaat, maar ook leert solliciteren, netwerken, onderhandelen, projectplannen maken, ondernemend denken, beleidsadviezen schrijven, in teamverband werken en nog veel meer.
Inhoud
Deze Minor biedt je de kans om te kijken of het onderwijs iets voor je is en om je kennis die je tot nu toe hebt opgedaan praktisch en zinvol in te zetten door drie dagen per week stage te lopen op een middelbare school in Noord-Nederland. Eerst kijk je bij ervaren docenten in de les, daarna ga je zelfstandig lesgeven. Daarnaast volg je een dag per week colleges waarin je leert hoe jongeren zich ontwikkelen, hoe ze leren en hoe je jouw vak het beste kunt overbrengen. In de Educatieve Minor volg je de volgende vakken: Basiscursus Minor (5 EC), Minorstage 1 (10 EC), Minorstage 2 (10 EC) en Vakdidactiek onderbouw (5 EC).
Doel
Als je je bachelor hebt afgerond ontvang je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid: je mag dan lesgeven aan leerlingen op het vmbo-tl en in de onderbouw van de havo en het vwo.
Voor wie?
Je kunt een Educatieve Minor volgen voor de volgende schoolvakken: Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Engels, Fries, Grieks en Latijn en Geschiedenis. Om een Educatieve Minor te mogen doen moet je wel de juiste bachelor volgen. Of je toelaatbaar bent kun je hier opzoeken.
Belangrijk om te weten
- De aanmeldingsdeadline voor de Educatieve minor is 1 juni.
- Vanwege het grote aantal aanmeldingen voor de Educatieve minor Engels en Geschiedenis dienen studenten van deze opleidingen voor 30 april een motivatiebrief te sturen naar de studieadviseur via toelatingscommissie.lerarenopleiding rug.nl.
Inhoud
In zekere zin heeft een facultaire minor veel weg van de universitaire minor: je verbreedt je horizon door bij een ander wetenschapsgebied een kijkje te nemen, zij het dat deze facultaire minoren allemaal aan de Letterenfaculteit worden gegeven. De facultaire minor kan dienen om de overstap naar een andere master van de Letterenfaculteit gemakkelijker te maken (ook als premaster na je bachelor). De Faculteit Letteren verbreedt je blik door je kennis te laten maken met een ander vakgebied binnen de geesteswetenschappen.
Voor wie?
Een aantal facultaire minoren staat alleen open voor studenten van de Faculteit der Letteren, maar het merendeel is (tenzij anders aangegeven en bij voldoende capaciteit) ook toegankelijk voor studenten van andere faculteiten van de RUG of zelfs andere universiteiten in Nederland. Hieronder vind je een lijst van deze facultaire minoren:
-
American Studies (Engels)
-
Arts, Cognition & Criticism (Engels)
-
Arts, Policy and Cultural Entrepreneurship (Engels)
- Communication and Information Studies (Engels)
- Digital Humanities (Engels) (Let op: alleen open voor studenten van de Faculteiten Letteren, Wijsbegeerte, en Religie, Cultuur en Maatschappij aan de RUG)
-
English Studies (Engels)
-
Film and Contemporary Audiovisual Media (Engels)
-
Friese Taal en Cultuur (Nederlands/Frysk/Engels)
-
History of Art, Architecture & Landscape (Engels)
-
History in a Global Perspective (Nederlands/Engels) (Let op: alleen open voor studenten van Letteren/Humanitiesfaculteiten in Nederland)
-
Journalistiek (Nederlands/Engels)
-
International Relations (Engels)
-
Linguistics / Vertalen (Nederlands/Engels)
-
Media Studies (Engels)
-
Midden-Oostenstudies (Nederlands)
-
Music, Theatre and Performance Studies (Engels)
-
Oudheidstudies (Nederlands/Engels)
Studenten van de Faculteit der Letteren kunnen het volledige overzicht van facultaire minoren raadplegen op Student Portal (login vereist).
Let op: Bovengenoemde minoren kunnen dienen als schakelprogramma voor het Masterprogramma in betreffende studierichting, maar automatisch doorstromen is niet gegarandeerd. Je toelating moet in veel gevallen eerst worden goedgekeurd door de toelatingscommissie. Voor meer informatie over de minor en/of de doorstroommogelijkheden kan er contact worden opgenomen met minor.arts rug.nl en/of de studieadviseur van betreffende opleiding.
Voor wie?
De buitenlandminor staat open voor studenten van de Faculteit der Letteren. Let op: voor studenten van de opleiding Midden-Oostenstudies is een buitenlandprogramma ingebed in het tweede jaar van de studie en behoort naar het buitenland gaan tijdens de minor dus niet tot de mogelijkheden.
Inhoud
De buitenlandminor biedt je de unieke mogelijkheid om een half jaar in het buitenland te studeren. De Faculteit der Letteren heeft een tal van contracten met universiteiten binnen en buiten de EU, waar jij meer kennis over je vakgebied kunt opdoen.
Doel
Naast dat je nieuwe kennis opdoet, leer je meer over jezelf en andere culturen en vergroot je je perspectieven op de (internationale) arbeidsmarkt.
Voor wie?
De universitaire minor staat open voor studenten van alle faculteiten van de RUG.
Inhoud
De Faculteit der Letteren biedt de volgende universitaire minoren aan:
- Antropologie
- Arctic and Antarctic Studies
- Art and Religion
- Anthropologie
- Culture and Cognition
- Development Studies
- Gender and Diversity in Science, Society and Culture
- Rhetorics
- The Mirror of Myth
Doel
Een universitaire minor laat je kennis maken met een ander academisch veld en helpt je om inzicht te krijgen in de kennis, methoden en toepassingen die daar worden gebruikt. Je krijgt een breder perspectief en kijkt verder dan je eigen studieprogramma om te zien hoe andere vakgebieden denken en werken.
Inhoud
Je kunt een stage doen binnen de Career Minor (een Career Minorstage) of in combinatie met 15 ECTS van een universitaire of facultaire minor (een Minorstage). De stage zoek je zelf.
Voor wie?
De Career Minorstage staat open voor studenten van alle faculteiten van de RUG. De Minorstage staat open voor studenten van de Faculteit der Letteren van de volgende opleidingen:
-
American Studies
-
Archaeology
-
Art History
-
Arts, Culture and Media
-
Classical Studies
-
Communication and Information Studies
-
English Language and Culture
-
European Languages and Cultures
-
Geschiedenis
-
Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie
-
Linguistics
-
Media Studies
-
Middle Eastern Studies
-
Minorities & Multilingualism
-
Nederlandse Taal en Cultuur
Doel
Met een stage doe je werkervaring op en leer je een organisatie en de heersende cultuur goed kennen en ontdek je hoe jouw vaardigheden van pas komen.
Intekenen voor de minor
Intekenen voor een minor in september 2025 is mogelijk tussen 23 mei en 4 juli 2025.
NB.:
-
Aanmelden voor de Buitenlandminor is al mogelijk. Bekijk de Studeren in het buitenland website voor meer informatie.
-
Aanmelden voor de Educatieve minor moet voor 1 juni en voor sommige opleidingen dient er al voor 30 april een motivatiebrief te worden ingediend.
Laatst gewijzigd: | 17 januari 2025 13:14 |