Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Onze faculteit Organisatie Diensten en voorzieningen CLIQ - Centre for Learning Innovation and Quality Strategy and policy

OER (Open Educational Resource) Tekstboek voor en door studenten

Dit is een best practice uit het Teaching & Learning Innovation project.

Inzenders: Federico Pianzola en Paschalis Agapitos

decoratieve afbeelding
Korte beschrijving

Trefwoorden: Open Educational Resources; Tekstboek; Digitale data; Datamanagement

Korte beschrijving

De kern van de nieuwe leeractiviteit is de bijdrage van studenten aan een online tekstboek, een zogenaamde OER (Open Education Resource). Deze OER leidt studenten door de materialen en oefeningen af te ronden in dit vak en twee andere vakken in het leertraject Cultural Analytics.

Onderwerpen in het tekstboek zijn:

  • Coderen voor Geesteswetenschappen

  • Gegevens verzamelen

  • Gegevens analyseren

Over de cursus

Dit is een project-based cursus waarin studenten 3 individuele opdrachten uitvoeren gericht op het leren van verschillende vaardigheden voor het verzamelen van digitale gegevens van het web, Open Science praktijken en datamanagement volgens de FAIR-principes. De laatste individuele opdracht bestaat uit het opnieuw indienen van een aanzienlijk verbeterde versie van een van deze drie opdrachten, rekening houdend met de eerder ontvangen feedback. Op deze manier is het mogelijk om te evalueren of studenten hebben geleerd van hun fouten en beter zijn geworden in het toepassen van de opgedane kennis.

Parallel hieraan moeten de studenten een afsluitend groepsproject voorbereiden waarvoor ze een onderzoeksvraag moeten formuleren, gegevens moeten vinden om deze vraag te beantwoorden, een verkennende gegevensanalyse moeten uitvoeren en visualisaties moeten maken om de gegevens en hun verkenning ervan te presenteren.

Binnen het groepsproject moeten de studenten niet alleen de vereiste taken uitvoeren, maar ook verslag doen van het werk door een handleiding te schrijven die bij voldoende kwaliteit kan worden gebruikt door de Digital Humanities-studenten van het volgende jaar. Het project van één groep is inderdaad opgenomen in de OER.

Lees de volledige beschrijving

Betrokkenheid van studenten

Studenten zeiden dat ze de aanpak van het tekstboek prettig vonden. Ze vonden het ook leuk dat het eindresultaat van hun opdracht in het online tekstboek kon worden opgenomen, zodat het in de toekomst een impact zou hebben. Door het project leerden ze meer over het opslaan, verzamelen en analyseren van gegevens.

Overige kenmerken (groepsgrootte, voor- en nadelen, etc)

Groepsgrootte

Kleine groepen van 5-6 leerlingen.

Duur van de activiteit

Twee weken de tijd om het eerste ontwerp voor te bereiden waarop ze feedback krijgen. Daarna nog eens 2 weken om de definitieve versie in te dienen.

Moeilijkheidsgraad

[Op een schaal van 1-5 (1= heel makkelijk, 5 = veel voorbereiding)].

4 (het verzamelen van bestaand materiaal en het aanpassen ervan aan onze behoeften was een vrij langdurig proces, maar nu kan het met kleine aanpassingen zelfs in de volgende jaren worden gebruikt)

Voorbereiding

Voor de les: ervoor zorgen dat de instructies en voorbeelden duidelijk zijn; nieuwe datasets vinden die gebruikt kunnen worden.

Tijdens de les: vooral instructies verduidelijken en vragen en twijfels beantwoorden

Voordelen

Aangezien het tekstboek gebaseerd is op de cursus zelf, is het geschikter dan bestaande boeken.

Dezelfde aanpak en hetzelfde tekstboek kunnen voor andere cursussen worden gebruikt.

Uitdagingen

De docenten hebben bestaand materiaal aan het tekstboek toegevoegd. Er moet rekening worden gehouden met auteursrechten. In dit geval hebben de docenten alleen andere open leermaterialen gebruikt.

Hoe beoordeel je groepswerk?

Beoogde leerdoelen

De studenten die de theorie en technieken uit deze cursus beheersen, zijn competent in het verzamelen van ruwe data voor een typische Digital Humanities onderzoeksvraag, het structureren en annoteren van data, en het beslissen welke annotatiemethode het meest geschikt is voor een bepaalde taak. Na succesvolle afronding van het opleidingsonderdeel zijn de studenten competent in het:

(a) verzamelen en formatteren van data voor een typische digital humanities onderzoeksvraag (1.1, 2.1, 2.2);

(b) opstellen van annotatierichtlijnen (2.1, 2.2);

(c) beslissen welke annotatiemethode het meest geschikt is voor een bepaalde taak (2.1, 2.2);

(d) kritisch beoordelen van de verworven dataset (2.1, 2.2).

Werkdrukvermindering

De verwachting is dat studenten kunnen vertrouwen op de informatie in het online tekstboek doordat de kwaliteit ervan verhoogd wordt. In plaats van contact op te nemen met de docenten met vragen over de opdrachten en de tools die worden gebruikt zullen zij gebruik maken van het tekstboek.

Studenten gaven aan dat de werkbelasting iets hoger was dan vorig jaar. De studenten moesten bijvoorbeeld enkele technische onderdelen van Github (het samenwerkingsplatform waarop het tekstboek wordt onderhouden en gepubliceerd) leren, wat iets meer werk was dan voorheen. Deze aspecten sluiten echter aan bij de leerresultaten en zijn dus waardevol.

Aanvullende informatie

Aanvullende tools/materiaal/bronnen

Github ( https://github.com ) - een online versiebeheerssysteem en samenwerkingsplatform voor software-ontwikkelaars.

Het tekstboek kan op Github worden bekeken: https://groningendh.github.io/Cultural-Analytics-Open-Science-Guide/  

Aanvullende informatie

Moving to open education: Perspectives door Chris May (Associate Professor of Psychology at University College Groningen)

Laatst gewijzigd:31 oktober 2023 09:08
View this page in: English