Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Talencentrum
Talencentrum Taalcursussen Praktische info

Taalniveaus en adviesgesprek

Vraag je je af wat taalniveaus zoals A1 en B2 betekenen? Op deze pagina leggen we uit wat de niveaus inhouden en hoe je erachter komt wat jouw taalniveau is.

De niveaus uitgelegd

Bij al onze taalcursussen noemen we het startniveau en indien van toepassing het eindniveau. Hiervoor gebruiken we de taalniveaus zoals vastgesteld in het Europees Referentiekader (ERK), een internationale standaard voor taalniveaus.

decoratieve afbeelding

Deze taalniveaus geven je niveau aan voor alle vaardigheden: lezen, spreken, luisteren en schrijven. Je beschikt over een niveau als je op alle vaardigheden voldoende scoort.

Vaardigheden per niveau

A1-niveau
  • Kan vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen gericht op de bevrediging van concrete behoeften begrijpen en gebruiken. 

  • Kan zichzelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals woonplaats, vrienden en bezittingen.

  • Kan op een simpele wijze reageren, indien de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om te helpen.

A2-niveau
  • Kan zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen begrijpen die verband hebben met zaken van direct belang, bijvoorbeeld persoonsgegevens, familie, winkelen, plaatselijke geografie, werk. 

  • Kan communiceren tijdens simpele en alledaagse taken. 

  • Kan in eenvoudige bewoordingen aspecten van de eigen achtergrond en omgeving beschrijven.

B1-niveau
  • Kan de belangrijkste punten begrijpen uit duidelijke standaardteksten over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen op het werk, op school en in de vrije tijd. 

  • Kan zich redden in de meeste situaties die kunnen optreden tijdens het reizen in gebieden waar de betreffende taal wordt gesproken. 

  • Kan een eenvoudige lopende tekst produceren over onderwerpen die vertrouwd of die van persoonlijk belang zijn. 

  • Kan een beschrijving geven van ervaringen en gebeurtenissen, dromen, verwachtingen en ambities en kan kort redenen en verklaringen geven voor meningen en plannen.

B2-niveau
  • Kan de hoofdgedachte van een ingewikkelde tekst begrijpen, zowel over concrete als over abstracte onderwerpen, met inbegrip van technische besprekingen in het eigen vakgebied. 

  • Kan zo vloeiend en spontaan reageren dat een normale uitwisseling met moedertaalsprekers mogelijk is zonder  dat dit voor een van de partijen inspanningen met zich meebrengt. 

  • Kan duidelijke, gedetailleerde teksten produceren over een breed scala van onderwerpen; kan een standpunt over een actuele kwestie uiteenzetten en daarbij ingaan op de voor- en nadelen van diverse opties.

C1-niveau
  • Kan een uitgebreid scala van veeleisende, lange teksten begrijpen en de impliciete betekenis herkennen. 

  • Kan zichzelf vloeiend en spontaan uitdrukken zonder daarvoor aantoonbaar naar uitdrukkingen te moeten zoeken. 

  • Kan flexibel en effectief met taal omgaan ten behoeve van sociale, academische en beroepsmatige doeleinden. 

  • Kan een duidelijke, goed gestructureerde en gedetailleerde tekst over complexe onderwerpen produceren en daarbij gebruikmaken van organisatorische structuren en verbindingswoorden.


Wat is mijn niveau?

In de titels van onze cursussen staat het start- en eindniveau. Zo betekent de titel Nederlands A1>A2 bijvoorbeeld dat de cursus start op niveau A1 en dat je tijdens de cursus toewerkt naar het eindniveau A2. We werken in onze cursussen ook met halve niveaus. We noemen het niveau tussen A1 en A2 bijvoorbeeld niveau A1/A2.

Vraag je je af welk taalniveau je hebt? Je kunt gemakkelijk zelf online je taalniveau bepalen middels een aantal toetsen. Ook kun je bij ons gratis op adviesgesprek komen, waarbij je tijdens een kort gesprek met een docent persoonlijk advies ontvangt over je taalniveau. Voor een aantal van onze cursussen is het adviesgesprek verplicht, dit staat per cursus aangegeven.

Zelf je niveau bepalen

Kom op adviesgesprek

Nederlands

Het adviesgesprek is verplicht voor onze cursussen Nederlands. Zonder advies kun je je nog niet inschrijven voor een cursus. Wanneer je niet eerder een cursus Nederlands bij ons gevolgd hebt, kom je dus altijd eerst op adviesgesprek. Een advies is een jaar geldig. Is het langer dan een jaar geleden dat je een advies van ons hebt ontvangen? Dan kom je opnieuw op gesprek.

Tijdens het adviesgesprek ontvang je een bindend advies van een docent. Dit advies leggen we direct vast in ons systeem, zodat je je daarna voor cursussen op jouw niveau kunt inschrijven. Inschrijven voor een hoger niveau dan geadviseerd is niet mogelijk.

Er zijn drie uitzonderingen op de verplichting van het adviesgesprek.

Wanneer hoef je niet op adviesgesprek Nederlands te komen?

  • Als je een student of medewerker bent bij de RUG en mee wilt doen aan een beginnerscursus Nederlands (startniveau 0), dan kun je je direct inschrijven.

  • Als je een student van de Hanzehogeschool of Hogeschool Windesheim bent en mee wilt doen aan een beginnerscursus Nederlands (startniveau 0), dan kun je je direct inschrijven.

  • Als je een cursus Nederlands wil volgen om in te burgeren in Nederland, meld je je eerst aan voor de Study Skills Test.

Inburgering

Ben je een asielmigrant en wil je graag een cursus Nederlands bij het Talencentrum volgen? Of ben je gezinsmigrant of vrijwillig inburgeraar en wil je graag de cursus betalen met een DUO-lening? Meld je dan eerst aan voor de Study Skills Test. Bij voldoende resultaat op de test word je uitgenodigd voor een intake.

Check onderstaande voordat je je aanmeldt voor de Study Skills Test

Als je een asiel- of gezinsmigrant bent en onder de nieuwe wet inburgering valt (zie de brief kennisgeving inburgeringsplicht: Wi2021), dan is het belangrijk:

  • dat je contactpersoon van de gemeente waar je woont toestemming geeft voor het volgen van een cursus bij het Talencentrum,
  • dat je een Plan Inburgering en Participatie hebt (PIP),
  • dat je de B1-route doet (wij mogen geen inburgeraars uit de Onderwijsroute aannemen).

Study Skills Test

De Study Skills Test is een korte toets die informatie geeft over de snelheid waarmee je een taal kunt leren. In de toets worden vaardigheden getest die het leren van een taal vergemakkelijken. In de toets wordt niet je Nederlandse taalvaardigheid getest, dus het maakt niet uit of je al Nederlands spreekt. 

De test wordt afgenomen op de computer. Aan het begin van de toets krijg je een instructie van onze medewerker in het Engels en Nederlands. Je moet de toets natuurlijk volledig zelfstandig maken, zonder hulpmiddelen. De uitleg bij de toets zelf is in veel talen beschikbaar. De toets wordt ongeveer een keer per twee weken afgenomen, in een groep.

Je ontvangt binnen 2 werkdagen nadat je de toets hebt gemaakt een e-mail met de uitslag van de test. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Als je op de test 15 punten of meer (van de maximaal 25) haalt, dan is de kans groot dat een cursus van het Talencentrum bij jou past. We nodigen je dan uit voor een online intakegesprek met een docent.
  • Als je op de test 11 tot 14 punten haalt, dan hebben onze cursussen waarschijnlijk een te hoog tempo voor je. We nodigen je dan wel uit voor een online intakegesprek met een docent, want soms is het toch mogelijk om een cursus bij ons te doen.
  • Haal je 10 punten of minder op de test, dan past een cursus op een wat langzamer tempo bij een ander taleninstituut beter bij je. Je kunt dan geen afspraak maken voor een intake bij het Talencentrum en dus geen cursus bij het Talencentrum doen.

Als je een afspraak mag maken voor het online intakegesprek, dan kan je zelf een dag en tijd kiezen op onze website. Meestal kan de afspraak binnen vijf werkdagen plaatsvinden. In het intakegesprek praat je met een docent over je achtergrond, over je ervaring met het leren van nieuwe talen, je huidige situatie en je plannen in Nederland. Aan het einde van dat gesprek bepaalt de docent of je kunt starten met een cursus bij het Talencentrum en zo ja, op welk niveau. Daarna kun je je inschrijven voor een cursus bij het Talencentrum via onze website, mits er voldoende plek is.

Het advies dat je krijgt na de Study Skills Test is bindend. Het is niet toegestaan om deze toets vaker dan één keer te maken.

Receptief Nederlands voor de medezeggenschap

Dit adviesgesprek is bedoeld voor medezeggenschappers die deel willen nemen aan een cursus Receptief Nederlands.

Tijdens het gesprek bepalen we of je huidige niveau van het Nederlands en je verwachtingen aansluiten bij de cursus. Neem contact op met Jeroen van Engen om je adviesgesprek in te plannen.

Logopedie (voor Uitspraaktraining Nederlands en Stemcoaching)

Maak een afspraak voor het adviesgesprek logopedie als je één van de volgende cursussen wilt volgen:

Het adviesgesprek logopedie is alleen op afspraak en wordt online gehouden. Tijdens de gratis intake kijken we samen naar je wensen en bespreken we wat we voor je kunnen betekenen.

C-test

Dit adviesgesprek is bedoeld voor cursisten die de C-test willen afleggen.

Voordat je de toets mag afleggen, maak je eerst een afspraak voor een kort gesprek met een docent. Maak de afspraak door een e-mail te sturen naar ons Support Office, sectie Nederlands: sectienl@rug.nl. Vermeld expliciet dat je informatie wil over de C-test.

De docent neemt contact met je op en je hebt een kort gesprek over je taalachtergrond. In dit gesprek bepaalt de docent of je in aanmerking komt voor de C-test. Als dat niet het geval is, verwijst de docent je naar het Staatsexamen of naar het CNaVT. Als je wel in aanmerking komt, maakt de docent een afspraak met je voor de afname. Na afloop van het gesprek ontvang je een mail met het officiële advies. Hiermee kun je je online inschrijven en betalen.

Engels

Algemene cursus of spreekvaardigheidscursus

Wil je je inschrijven voor een algemene cursus Engels of een van onze spreekvaardigheidscursussen, maar twijfel je over je niveau? Dan kun je op adviesgesprek komen. Tijdens een kort online gesprek met een docent ontvang je een persoonlijk advies. Het adviesgesprek Engels is niet verplicht voor het volgen van een cursus, behalve voor de cursus Engels voor gezond ouder worden.

Schrijfvaardigheidscursus

Als je je voor de cursus Academische schrijfvaardigheid Engels in wilt schrijven, dien je een zelfgeschreven tekst toe te sturen als intake om je niveau te bepalen. Deze intake is verplicht. In het formulier vind je verdere uitleg over de in te leveren teksten.

Moderne vreemde talen

Het adviesgesprek Moderne vreemde talen is beschikbaar voor de talen Arabisch, Chinees, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees en Spaans. Tijdens een kort gesprek met een docent ontvang je een persoonlijk advies.

Het adviesgesprek is niet verplicht voor het volgen van een cursus. Indien je een beginnerscursus met startniveau 0 wilt volgen, is het adviesgesprek niet van toepassing aangezien je niveau niet bepaald hoeft te worden.


Laatst gewijzigd:10 januari 2025 15:43
View this page in: English