Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Talencentrum
Talencentrum Over ons Nieuws

Gratis online cursus Nederlands bereikt 300.000 deelnemers!

17 februari 2025

De gratis Massive Open Online Course (MOOC) Nederlands van het Talencentrum Rijksuniversiteit Groningen heeft een indrukwekkende mijlpaal bereikt: 300.000 deelnemers wereldwijd hebben hun eerste stappen gezet in de Nederlandse taal via deze cursus. Wat ooit begon als een initiatief om toekomstige studenten en medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kennis te laten maken met het Nederlands, is uitgegroeid tot een internationaal succes.

Een pionierend begin

In 2015 is de cursus Introduction to Dutch gelanceerd op het platform FutureLearn. Margriet Hidding, mede-ontwikkelaar van de cursus, vertelt hoe het idee ontstond. "We wilden een laagdrempelige manier bieden voor buitenlandse studenten en medewerkers om met de Nederlandse taal kennis te maken. Het moest een eerste stap zijn, waarmee ze konden ervaren dat het Nederlands misschien niet eenvoudig is, maar zeker te leren valt. Toen we de MOOC ontwikkelden, waren we de eerste vreemde-taalcursus op FutureLearn. Dat betekende pionieren, want er waren geen voorbeelden om op terug te vallen. Samen met collega’s Jeroen van Engen en Birgit Lijmbach hebben we al onze ervaring en ideeën in de cursus verwerkt, zonder te weten wat we konden verwachten. Misschien een paar honderd deelnemers?” 

Niets bleek minder waar, de eerste run trok meteen bijna 35.000 inschrijvingen! Deelnemers kwamen uit alle hoeken van de wereld: toekomstige medewerkers van de RUG, mensen met Nederlandse familie of een Nederlandse partner, taalenthousiastelingen en ook veel vluchtelingen die net in Nederland waren aangekomen. "Toen we merkten hoeveel vluchtelingen de cursus gebruikten, hebben we actief contact gezocht met het COA en Vluchtelingenwerk. Zij verwijzen nu ook mensen naar onze MOOC."

Een wereldwijde gemeenschap

De MOOC werd al snel een succes. Deelnemers gaven aan dat ze echt vooruitgang boekten en de taal beter begrepen. "We geven feedback op schrijfopdrachten en beantwoorden vragen, het blijft een plezier om ermee bezig te zijn", vertelt Margriet. "De cursus heeft prijzen gewonnen en dat is natuurlijk fantastisch, maar wat mij het meest raakt, is de gemeenschap die is ontstaan. In een wereld vol conflicten helpen mensen elkaar hier, ongeacht afkomst of achtergrond. Ze worstelen allemaal met de vraag of een woord 'de' of 'het' is en helpen elkaar om dat te begrijpen."

Soms zijn de verhalen ronduit ontroerend. "Een Syrische vluchteling schreef: 'Ik zit in de noodopvang en hier is nog geen Nederlandse les, maar via mijn telefoon kan ik nu toch al beginnen.' Op zulke momenten besef je hoe waardevol dit werk is."

De toekomst van de MOOC

Hoewel de cursus niet meer de enorme aantallen van de eerste runs trekt, blijft de belangstelling groot. "Elke keer doen er toch weer een paar duizend mensen mee", zegt Margriet. "We hebben de cursus vernieuwd, maar de basis blijft hetzelfde. Wat goed is, hoef je niet te veranderen. Nog steeds zijn er wereldwijd mensen die graag Nederlands willen leren en wij helpen hen met veel plezier."

Het Talencentrum Rijksuniversiteit Groningen biedt de cursus standaard drie keer per jaar aan in februari, augustus en november. De eerstvolgende cursus start op 24 februari. Alle informatie is te vinden op de website.

Laatst gewijzigd:17 februari 2025 10:09
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024