Doe de taaltest academisch schrijven!
Studenten beheersen het Nederlands onvoldoende, was laatst te lezen in het NRC. Maar is de schrijfvaardigheid van studenten echt zo anobimabel? Sommige slaan misschien af en toe naast de plank, maar de meeste studenten schrijven toch best goed? Zij hebben immers een vwo-opleiding achter de boeg. Of is er toch iets aan de hand?
Een Leidsche hoogleraar geeft in het NRC artikel aan dat het niet alleen gaat om spel fouten. Studenten hebben ook last van het juist gebruik van uitdrukkingen en spreekwoorden. En veel studenten hebben een geringe woordenschat. Verder vinden sommige studenten het moeilijk om te bepalen hoe ze iemand moeten aanspreken. Docenten krijgen regelmatig emails met als enige aanhef: 'Hoi'.
Wat is nu de oorzaak van dit alles? De onderwijsinspectie heeft aangegeven dat de schrijflessen in het basisonderwijs van onvoldoende kwaliteit zijn. Ook het schrijfonderwijs in het voortgezet onderwijs schiet naast het doel. "Als het nivo dan omlaaggaat, moet je niet klagen", vind een hoogleraar van de Radboud Universiteit.
Er zijn universiteiten en hogescholen die het probleem zelf op de horens nemen. Studenten krijgen bijvoorbeeld bijspijker cursussen of moeten een verplichte taaltoets doen. Hoe is het met jou schrijfvaardigheid gesteld?
Training academische schrijfvaardigheid
Heb je alle taalfouten uit deze tekst gehaald? Dan zit het wel goed. Ben je geen fout tegengekomen? Dan wordt het hoog tijd dat je actie onderneemt! Lees kwaliteitskranten en vakbladen. Hou een schrijfdagboek bij en schrijf iedere dag een tekst. Vraag vooral ook om feedback. Bedenk dat schrijven geen 'kunst' is maar een 'kunde': hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat.
Wil je hier echt werk van maken en je schrijfvaardigheid verbeteren? Volg dan de training Academische schrijfvaardigheid bij het Talencentrum. In deze training maak je schrijfopdrachten en krijg je feedback van medecursisten en de docent. Voor de schrijfopdrachten kun je ook je teksten gebruiken die je op dat moment schrijft voor je studie (verslagen, rapporten, delen van je scriptie). Neem voor meer informatie contact op met het Talencentrum of schrijf je direct in!
Laatst gewijzigd: | 01 september 2023 10:07 |
Meer nieuws
-
21 januari 2025
Humor en satire versterken klimaatboodschap
Humor en satire kunnen helpen om de communicatie rond het milieu positief te houden en milieubewustzijn aan te moedigen, betoogt RUG-onderzoeker Massih Zekavat.
-
07 januari 2025
RUG-studenten duiken in de Europese muziekindustrie
Volgende week start weer het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS). Vanuit de RUG Wetenschapswinkels zijn daar twee groepjes studenten bij betrokken. Ze gaan tijdens ESNS op pad om verschillende maatschappelijke thema’s te onderzoeken.
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...