Media monitor 2024
Een overzicht van berichten in de media die een connectie hebben met de wetenschappers die verbonden zijn aan, en de thema's van de Jantina Tammes School.
Ukrant, 6 november 2024
Uitgevers rijk van onze data, de wurggreep van Elsevier
Een groeiende groep Groningse wetenschappers maakt zich zorgen. Oskar Gstrein bijvoorbeeld, specialist data-autonomie bij Campus Fryslân en de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI. ‘Er is een diepgeworteld machtsverschil tussen universiteiten en uitgevers’, zegt hij.
RTV Midden-Groningen, 5 November 2024
AI workshops in Science Truck
Kinderen van de basisscholen in Midden-Groningen konden vandaag kennis maken met de Science Truck, voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Door middel van interactieve workshops trainden de kinderen een AI-machine om mensen te herkennen. RUG-medewerker Theo Jurriens was aanwezig om het een en ander over dit onderwerp te vertellen.
Emerce, 11 oktober 2024
AI automatiseert afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken
De RUG, Capgemini Nederland en Scotty AI hebben een letter of intent getekend om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van een ‘AI witness interview assistant’
Computable, 10 oktober 2024
Capgemini, Scotty AI en RUG gaan niet over een nacht ijs bij AIWitness
De techniek achter een te bouwen ai-assistent om in strafzaken getuigen te verhoren, verkeert in een vergaand stadium. Volgens Laura Peters, universitair hoofddocent, gaat de RUG de rol van kritische partner vervullen.
Nieuws en Co, NPO Radio 1, 9 oktober 2024
Worden getuigenverklaringen straks afgenomen door AI?
Over dit onderwerp is zojuist een grote bijeenkomst gehouden, met wetenschappers, technici en het bedrijfsleven. Laura Peters, hoofddocent strafrecht en criminologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, was bij de bijeenkomst.
NRC, 8 oktober 2024
De vaders van AI krijgen de Nobelprijs voor Natuurkunde
John J. Hopfield en Geoffrey E. Hinton krijgen de Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun baanbrekende werk aan kunstmatige neurale netwerken (beter bekend als AI).
De Ingenieur, 3 oktober 2024
Studiepunten voor Marsrovers
Vorig jaar wonnen ze de competitie, dit jaar vielen ze net buiten de boot: het studententeam Makercie uit Groningen, dat werkt aan een Marsrover.
RTL Nieuws, 3 oktober 2024
Brein fruitvliegje compleet in kaart gebracht: waarom dat nuttig is
"We hebben geen idee hoe verbindingen tussen hersencellen worden gelegd." zegt Niels Taatgen hoogleraar AI, aan de RUG. "AI brengt ons een stapje verder in het oplossen van het mysterie van het menselijke brein."
NEMO Kennislink, 20 september
Zoekfunctie voor oude handschriften
Met hulp van kunstmatige intelligentie ontsluit het Huygens Instituut eeuwenoude geschiedenis: ongeveer vijf miljoen pagina’s aan stokoude VOC-documenten worden getranscribeerd en zo doorzoekbaar.
Ukrant, 16 september 2024
De robotfabriek van de RUG, van superwaarnemer tot bionisch been
Wall-E, de Terminator en Data: volgens Hollywood zijn robots onontkoombaar in onze toekomst. Ook in de krochten van de Zernike Campus verschuilen zich de meest uiteenlopende robots. Zes onderzoekers vertellen over hun exemplaar.
NRC, 11 september 2024
De macht van techbedrijven is te groot, zegt cyberexpert Marietje Schaake. 'Toezichthouders? Daar lachen ze om in Silicon Valley'
Marietje Schaake In haar recente boek waarschuwt cyberexpert Marietje Schaake voor de enorme invloed van grote techbedrijven. Alles werd sneller en handiger. Over de impact op de democratie werd amper nagedacht.
NOS Nieuws, 4 september 2024
Kunstmatige intelligentie op de middelbare school: 'Het is een enorm ding'
Weinig technologieën ontwikkelen zich zo snel als kunstmatige intelligentie (AI). Dat merken ze ook in het onderwijs. De Algemene Onderwijsbond pleit voor duidelijke landelijke richtlijnen.
EO Podcast Geld of je leven, 2 september 2024
Deze AI-journalist schrijft zelf artikelen
AI speelt een steeds grotere rol op de werkvloer. Iemand dit van dichtbij meemaakt is Bart Brouwers, hoogleraar Journalistiek aan de RUG en oprichter van het journalistieke platform Innovation Origins, waar ze sinds vorig jaar een nieuwe collega hebben: Laio, een nieuwsredacteur op basis van kunstmatige intelligentie.
EenVandaag, 29 augustus 2024
Eerste Nederlandse AI-nieuwslezer een feit, maar journalistiek blijft terughoudend: 'Publiek ziet het verschil niet'
Volgens de makers van kunstmatige intelligentie kan AI de journalistiek radicaal veranderen. Hoogleraar media en journalistiek aan de RUG Bart Brouwers buigt zich over de vraag wat de journalistiek wel en vooral niet zou moeten doen met AI.
ASU News, 9 August 2024
Lending a (robotic) helping hand
These days, humans and robots are collaborating more and more in health care. That applies to almost every corner of the industry, and especially in the operating room.
NEMO Kennislink, 7 augustus 2024
Beter met een robot
AI en robots worden zo goed dat ze het merendeel van het werk in de zorg van ons gaan overnemen, verwacht hoogleraar Bram van Ginneken. “We zullen er vanzelf aan wennen.”
AD, 3 augustus2024
Ongeloof om Nederlandse rechter die ChatGPT gebruikt in vonnis: ‘Dit kan echt niet’
Cyberspecialisten reageren verbijsterd en ook onder rechters wordt getwijfeld of deze inzet van ChatGTP toelaatbaar en verantwoord is.
NRC, 2 augustus 2024
AI wordt achter de schermen getraind door miljoenen mensen. Wie zijn deze onzichtbare ‘klikwerkers’?
Terwijl de techreuzen miljarden verdienen, werken de klikwerkers buiten het zicht van de regulerende instanties voor een magere beloning.
Computable, 1 augustus 2024
NWO-subsidies voor algoritme-ontwikkeling, betere qubits en zuinige hardware
Prof. Tamalika Banerjee en prof.dr. Bart Kooi (RUG) werken aan nieuwe concepten van computers gebaseerd op innovatieve materiaal-systemen. De enorme groei van het energieverbruik van applicaties maakt de behoefte daaraan groot.
NEMO Kennislink, 24 juli 2024
Alleen maar een tekstherkauwer, Superkracht AI: Mark Dingemanse
Generatieve AI veroorzaakt een tsunami aan synthetische onzinteksten op het internet, ziet Mark Dingemanse (RUN). We laten ons verleiden door de schijn van intelligentie, maar we moeten oplettend blijven.
Management Scope, 18 juli 2024
Lineke Sneller nieuwe commissaris APG Groep
Sneller is met ingang van 1 november 2024 benoemd als lid van de raad van commissarissen van APG Groep. Zij is professor of practice in digitalization & AI in accounting, control, governance and auditing aan de Universiteit Groningen.
NEMO Kennislink, 9 juli 2024
Kunstmatige intelligentie zal leiden tot een nieuwe creatieve wereld
En dat is niet iets waar je bang voor hoeft te zijn, vindt Leonardo Arriagada, die onderzoek doet naar AI-kunst.
NEMO Kennislink, 27 juni 2024
AI-assistenten in de klas
In het klaslokaal van de toekomst gidst een pratende AI-assistent leerlingen door de opdrachten, denkt hoogleraar Inge Molenaar. Maar eerst moeten onze vaardigheden om met AI om te gaan, beter.
The Guardian, 23 June 2024
Are you 80% angry and 2% sad? Why ‘emotional AI’ is fraught with problems
AI that purports to read our feelings may enhance user experience but concerns over misuse and bias mean the field is fraught with potential dangers. Earlier this year, associate professor Matt Coler and his team at the UG’s speech technology lab used data from American sitcoms including Friends and The Big Bang Theory to train an AI that can recognise sarcasm.
NPO Radio 1, 23 juni 2023
NTR Podcast: Alles voor de wetenschap #2 Innerlijk strijd
Botanica en genetica Tine Tammes (1871-1947) maakt een flitsende carrière in de wetenschap: ze wordt zelfs de eerste vrouwelijke hoogleraar in Groningen. En dat in een vakgebied dat nog in de kinderschoenen staat. Maar ook een vakgebied met een duistere kant.
EW magazine, 22 juni 2024
Een robot die sarcasme herkent, wat is dat nou weer?
Pas als machines de subtiliteiten van spreektaal begrijpen, zijn ze volwaardige gesprekspartners. Nieuw onderzoek door Matt Coler en Xiyuan Gao leert computers sarcasme te herkennen.
OOG, 17 juni 2024
RUG valt twee keer in de prijzen bij ENLIGHT Impact Awards
Onderzoeker George Azzopardi ontving een award voor zijn project ‘Verbetering van de nationale en grensoverschrijdende veiligheid: Automatische detectie van gezichtsmorfingaanvallen’.
Europeana Pro, 11 June 2024
HAICu: Using AI to access, connect and analyse heritage collections
Artificial intelligence holds huge potential for cultural heritage collections and institutions. The EuropeanaTech Community invites the HAICu project to share how they will build on collaborations between researchers and heritage institutions to explore new applications of artificial intelligence.
BNR Nieuwsradio, 4 juni 2024
Nederlandse data in Amerikaanse handen: ‘Dit was de druppel’
Steeds meer Nederlandse overheidsdiensten verhuizen naar Amerikaanse cloudservers. Groenlinks-PvdA wil dit proces een halt toeroepen. Vandaag stemt de Tweede Kamer over de kwestie.
RTV Noord, 22 mei 2024
Gipskaart van Groningen uit 1827 gedigitaliseerd: 'We wisten eigenlijk niet wat er te zien was'
Een oude gipskaart van de provincie Groningen is onderzocht door de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen. Er is een digitale versie van gemaakt, die samen met het origineel te zien is in het museum.
Yahoo News, 22 May 2024
AI can detect sarcasm now. Great...
Reading the room perfectly for how we feel about artificial intelligence (AI), the Speech Technology Lab at the University of Groningen has finally created a programme able to discern tone of voice and sarcasm.
Eos Wetenschap, 22 mei 2024
De hersenen van mannen en vrouwen onder het vergrootglas van AI
De hersenen van biologische mannen en vrouwen lijken meer op elkaar dan dat ze van elkaar verschillen. Aan de hand van artificiële intelligentie kunnen we mogelijke verschillen op onzichtbaar kleine schaal bestuderen.
NOS Nieuws, 16 mei 2024
Computer herkent sarcasme steeds beter
Computers hebben de grootste moeite om sarcasme te herkennen. Maar dat is aan het veranderen: onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een algoritme ontwikkeld dat sarcasme kan herkennen.
Biotechnologie, 23 april 2024
Gaan wetenschap en kunstmatige intelligentie samen?
ChatGPT, Gemini, DALL-E, en Midjourney. We maken er teksten, afbeeldingen en zelfs liedjes mee. Hoe zit dat in de wetenschap? Gebruiken wetenschappers ook artificiële intelligentie (AI) en hoe betrouwbaar is onderzoek dan nog?
GIC, 19 april 2024
Groningen, de nieuwe high-tech city. Maar er is niemand die het weet.
Zeker op de Zernike Campus ontwikkelen zich bedrijven in de bio-medische sector in rap tempo en krabben de directies zich er op het hoofd over de vraag hoe ze aan voldoende talent kunnen komen om alle mooie vacatures te vervullen.
Observant, 19 april 2024
'Metadata over onderzoek moeten openbaar zijn’
Steeds meer informatie over wetenschappelijk onderzoek staat achter slot en grendel. Zestien Europese universiteiten en negentien onderzoeksinstellingen willen dat veranderen, hebben ze in Barcelona afgesproken. Vanuit Nederland doen de Rijksuniversiteit Groningen, de VU en de Universiteit Leiden mee.
Nemo kennislink, 16 april 2024
Alles over AI, Recensie boek ‘De AI-revolutie’
Wie meer wil weten over kunstmatige intelligentie en de impact daarvan op de maatschappij, leest ‘De AI-revolutie’ van Maarten Sukel.
TechRadar, 8 April 2024
Industrial robots make work less meaningful for real people
A study from researchers at the University of Groningen, Netherlands, and Colorado State University have examined the effects of robotic assistance in industrial roles, and found that the phenomenon is making workers feel as if their job has less meaning.
Reformatorisch Dagblad, 5 april 2024
Deze onderzoeker ging met AI 2000 jaar terug in de tijd
Is de zogenoemde grote Jesajarol die in Qumran werd gevonden, geschreven door één of twee auteurs? Onderzoeker dr. Maruf Dhali kwam erachter met behulp van kunstmatige intelligentie. „Ons AI-model is net een tijdmachine.”
Groninger Internet Courant, 28 maart 2024
RUG-studenten aan Grote Markt aan de slag met AI-uitdagingen van Noordelijke bedrijven
Het Groningen Digital Business Centre (GDBC) heeft een unieke multi-disciplinaire learning community op het gebied van kunstmatige intelligentie opgetuigd, in nauwe samenwerking met de Jantina Tammes School (JTS) of Digital Society, Technology and AI, gevestigd in de House of Connections van de RUG aan de Grote Markt.
Nemo Kennislink, 22 maart 2024
‘Geef burgers meer controle over hun data’
Digitaal ontwerper Lei Nelissen pleit voor beter digitaal burgerschap: gebruikers moeten meer controle krijgen over data en moeten meer kennis ontwikkelen over de digitale wereld.
RTV Noord, 21 maart 2024
Een boek laten voorlezen in verschillende varianten Gronings? Het kan misschien nog dit jaar
Het is Grunneger Week, maar hoe zorgen we dat de Groningse taal bewaard blijft voor de toekomst? Door het te digitaliseren, zegt hoogleraar Nedersaksische en Groningse taal Martijn Wieling. Hij is daarvoor vol in de weer met AI.
OOG, 20 maart 2024
Was het graf van de eerste vrouwelijke professor van de RUG bijna verdwenen? ‘Dat moet eigenlijk niet kunnen’
“Het leek erop dat het graf van Jantina Tammes, de eerste vrouwelijke professor van de RUG, zou verdwijnen”, stelt stadsgids Henk Bakker. De gemeente kwam er net op tijd achter dat het graf niet geruimd mocht worden van het Esserveld. “Gelukkig, want dit stukje cultureel erfgoed mag nooit verdwijnen.”
Mr. Online, 17 maart, 2024
Universitair docent Cathérine Jasserand wint award
Catherine Jasserand heeft een van de Privacy Papers for Policymakers Awards (PPPM) van het Future of Privacy Forum gewonnen. De winnende paper van Jasserand ging over gezichtsherkenningstechnologieën en wettelijke regels.
Nemo Kennislink, 14 maart 2024
‘Versterk de digitale positie van de samenleving’
De digitale machtsverhouding is volledig scheef, vindt Marleen Stikker. Het individu verzuipt in de strijd tegen de steeds groter wordende datamacht van big tech en overheid.
Leeuwarder Courant, 21 februari 2024
RUG-docent cyberveiligheid maakt zich zorgen: 'We staan te weinig stil bij wat hackers kunnen'
De wereld moet waakzaam zijn, maar universitair docent cyberveiligheid Evgeni Moyakine maakt zich grote zorgen over het gebrek aan kennis.
NRC, 16 februari 2024
‘AI-doomers’ zijn doodsbang voor de computer. ‘AI zal proberen de macht over te nemen’
Techondernemer Joep Meindertsma gelooft dat er een grote kans is dat AI tot het einde van de mensheid zal leiden. Andere ‘AI-doomers’ delen zijn angst. „Wat nou als dat ding slimmer is dan wij? Hoe houd je het dan tegen?”
New Atlas, 13 February 2024
Robot built with 'insect brain' can zip around obstacles with ease
An insect's tiny brain is an unlikely source of biomimicry, but researchers from the University of Groningen in the Netherlands and Bielefeld University in Germany believed it was an ideal system to apply to how robots move.
Heise, 13 Februar 2024
Roboter navigiert wie ein Insekt
Wissenschaftler der University of Groningen haben einen Roboter entwickelt, der sich wie ein Insekt verhält. Der Roboter nutzt zur Navigation ein neuronales Aktivitätsmodell, das sich an Insekten orientiert.
Technology Networks, 12 February 2024
How Do Insects Navigate More Efficiently Than Robots?
Understanding the inner workings of an insect’s brain can help us in our search towards energy-efficient computing, physicist Elisabetta Chicca of the University of Groningen demonstrates with her most recent result: a robot that acts like an insect.
Engineeringnet, 12 februari, 2024
Groot project voor verbeteren op afstand bestuurbare voertuigen
Een Nederlands onderzoeksteam o.l.v. prof. Ming Cao bestudeert de kwaliteit en veiligheid van op afstand bestuurbare voertuigen in offshore operaties, en hoe deze is te verbeteren. Budget: 1,3 miljoen euro.
Trouw, 9 februari 2024
Met een nucleaire batterij hoeft je telefoon 50 jaar lang niet op te laden. Superhandig of levensgevaarlijk?
Een Chinese start-up wil als eerste ter wereld kern-batterijtjes op de markt brengen. Goed idee, vinden deskundigen, hoewel ze bij de nucleaire smartphone twijfels hebben. “Alternatieven zijn hard nodig”, benadrukt hoogleraar batterijtechniek Moniek Tromp.
Nationale Onderwijsgids, 8 februari 2024
Zesde editie Self Driving Challenge 2024 van start met negen studententeams
Met de Self Driving Challenge biedt de RDW jong talent de kans om zich verder te ontwikkelen op het gebied van smart mobility.
Computable, 8 februari 2024
Tien baanbrekende ai-projecten ontvangen subsidie van AiNed
AiNed heeft groen licht gegeven voor het subsidiëren van tien Nederlandse onderzoeksprojecten op het gebied van artificial intelligence (ai). Het gaat om de eerste toewijzingen vanuit het Nationaal Groeifondsprogramma (NGF).
Dutch IT Channel, 30 januari 2024
De revolutie van het Open Data for Data Science ecosysteem
Innovatie en universitair onderwijs gaan hand in hand. Zonder de juiste omgeving om theoretische modellen door te rekenen, te analyseren en te toetsen kunnen onderzoeksrapporten immers niet afgerond worden. Daarom is de Rijksuniversiteit Groningen drie jaar geleden gaan samenwerken met Dell Technologies aan het Open Data for Data Science (ODDS) ecosysteem.
Trouw, 19 januari 2024
Kunstmatige intelligentie werpt nieuw licht op de Dode Zeerollen
Eén man die de in Qumran gevonden Jesajarol heeft geschreven? Dat beeld is achterhaald, blijkt uit onderzoek met hulp van AI. ‘Onderzoekers kunnen vooroordelen hebben. Mijn AI is niet bevooroordeeld.’
FD, 16 januari 2024
Studies kunstmatige intelligentie meer in trek
Artificial Intelligence (AI) studeren is steeds populairder. Ook de interesse vanuit het bedrijfsleven in deze opleidingen neemt toe, wat zich vaak vertaalt in praktijkopdrachten voor studenten. Dat blijkt uit een rondgang van het FD langs hogescholen en universiteiten.
WNL NPO Radio 1, 2 januari 2024
Marietje Schaake waarschuwt voor razendsnelle ontwikkeling AI
Marietje Schaake, directeur Technologiebeleid aan de Amerikaanse universiteit Stanford, maakt zich zorgen over de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Ze waarschuwt voor omvangrijke cyberaanvallen en de verspreiding van desinformatie. "Er zijn zelfs mensen die zeggen dat dit het einde van de mensheid betekent."
Laatst gewijzigd: | 08 november 2024 12:55 |