Skip to ContentSkip to Navigation
Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI
Digitale welvaart voor iedereen
Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI Nieuws

HAICu-project officieel van start

06 februari 2024

Het HAICu-project werd afgelopen vrijdag officieel afgetrapt met een bijeenkomst voor alle betrokkenen in Utrecht. Binnen het programma, dat recent een subsidie van 10.3 miljoen euro ontving vanuit de Nationale Wetenschapsagenda, werken AI en Digital Humanities onderzoekers, erfgoedprofessionals en geïnteresseerde burgers samen om met behulp van kunstmatige intelligentie-tools erfgoedcollecties beter te ontsluiten.

Het HAICu-consortium bestaat uit verschillende partijen, waaronder erfgoedinstellingen, hogescholen en universiteiten. Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen werkt onder meer de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology & AI mee aan het project. Tijdens de ontmoeting in Utrecht, afgelopen vrijdag, werden de verschillende werkpakketten van HAICu nader gepresenteerd. Ook was er een paneldiscussie, waarbij de partners werden uitgedaagd om provocerende vragen te stellen.

De erfgoedwereld heeft te maken met een schier onophoudelijke groei aan data. Binnen HAICu worden kunstmatige intelligentie-tools ontwikkeld om collecties makkelijker en beter doorzoekbaar te maken. Door de uitgebreide samenwerking tussen erfgoedinstellingen, speelt het begrip ‘multimodaliteit’ binnen het project een grote rol. Met behulp van generatieve AI worden verschillende collecties met elkaar verbonden, zoals het krantenarchief van Delpher en de audiovisuele bronnen van Beeld en Geluid.

De grote meerstemmigheid van verschillende collecties zorgt voor een veelvoud aan perspectieven, belangrijk in een tijd waarin mensen steeds vaker in hun eigen bubbel leven. Het grote scala aan bronnen, bijvoorbeeld tekst, beeld en geluid, helpt om een gebalanceerd narratief te creëren. Belangrijk onderdeel van het HAICu-project zijn de ‘Innovation labs’. Deze labs worden opgezet, zodat een breed publiek en specifieke doelgroepen (waaronder journalisten) de tools kunnen testen die door de onderzoekers van het consortium worden ontwikkeld.

Professor Lambert Schomaker (vooraan midden) is coördinator van het HAICu project
Professor Lambert Schomaker (vooraan midden) is coördinator van het HAICu project
Laatst gewijzigd:08 februari 2024 13:44
Deel dit Facebook LinkedIn

Meer nieuws

  • 24 maart 2025

    RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst

    De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...

  • 05 maart 2025

    Vrouwen in de wetenschap

    De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...

Volg ons optwitter linkedin youtube