Symposium Female Portraits: Gender in Academia
Wanneer: | ma 10-03-2025 08:45 - 12:45 |
Waar: | House of Connections, Grote Markt 21, Groningen |

Ter ere van Internationale Vrouwendag nodigen de Young Academy Groningen en de Jantina Tammes School jullie van harte uit voor het symposium: Female Portraits: Gender in Academia.
Wij beginnen de ochtend met een gezamenlijk ontbijt – bring-your-own-breakfast! Daarna gaan we gender in de academische wereld onderzoeken, waarbij we de impact van representatie, genderrollen en institutionele structuren op carrièrepaden bespreken. Hoe vormen deze factoren kansen en wat kunnen we doen om inclusiviteit in de academische wereld te bevorderen?
Wie zijn de sprekers?

Dr. Dina Maniar promoveerde binnen de onderzoeksgroep Macromolecular Chemistry and New Polymeric Materials aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar postdoctorale aanstelling binnen dezelfde onderzoeksgroep trad zij toe tot het Zernike Institute for Advanced Materials als universitair docent en werd zij voorzitter van de onderzoeksgroep Polymer-based Composite Materials. Haar primaire onderzoek richt zich op de ontwikkeling van nieuwe synthesestrategieën voor polymeer-materialen. Een belangrijk aspect van haar onderzoeksgroep is de synthese van duurzame materialen, met name biogebaseerde en biologisch afbreekbare polymeren en hun composieten. Haar onderzoeksteam combineert biokatalyse met precieze polymeersynthese om materialen te ontwikkelen die geschikt zijn voor diverse toepassingen, variërend van verpakkingen en thermisch omkeerbare polymeerproducten tot weefselengineering en protheses. Daarnaast is zij lid van de adviesraad van het wetenschappelijke tijdschrift Tetrahedron Green Chemistry en betrokken bij het Outdoor Science Education for Sustainable Future (OTTER)-programma.

Dr. Esther Metting – "Onderzoeksresultaten over gender in de academische wereld". Dr. Esther Metting, universitair docent aan het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen, is psycholoog en epidemioloog met specialisatie in eHealth. Met expertise op het gebied van patiëntgerichte zorg voor astma/COPD, digitale gezondheid en implementatiewetenschap, leidt zij multidisciplinair onderzoek naar digitale ongeletterdheid in heel Europa, waarbij zij de brug slaat tussen de academische wereld, de gezondheidszorg en patiëntenorganisaties. Esther is lid van de Young Academy Groningen en De Jonge Akademie.

Prof. Mineke Bosch is een expert op het gebied van de geschiedenis van de wetenschap en wetenschappelijke biografie, de geschiedenis van politieke cultuur en burgerschap, vrouwen- en gendergeschiedenis en internationale vrouwenbewegingen, met een bijzondere focus op egodocumenten, (auto)biografie en life writing. Daarnaast bekleedt zij verschillende nevenfuncties, waaronder voorzitter van de Werkgroep Biografie van de Nederlandse Maatschappij der Letterkunde, lid van de Adviesraad van ICOG en het Journal of Gender Studies, lid van de programmacommissie van HOVO en lid van de redactieraad en redactie van L'Homme: Europäische Zeitschrift für feministische Geschichtswissenschaft.

Prof. Marjan Joëls – "Vrouwen in de wetenschap". Prof. Marjan Joëls, neurowetenschapper en emeritus hoogleraar, onderzocht de levenslange effecten van postnatale stress en interventies tijdens de puberteit. Als voormalig decaan van het UMCG en lid van de KNAW heeft zij als oud-president van FENS een belangrijke rol gespeeld in de wereldwijde ontwikkeling van de neurowetenschappen. Ze schreef meerdere boeken, waaronder Baanbreeksters, waarin zij de weg beschrijft die twaalf vrouwen hebben afgelegd naar een toppositie in de politiek, overheid, wetenschap of het bedrijfsleven.

Dr. Michael Lerch – "Representatie in cursusmateriaal". Universitair docent aan de Faculteit Science and Engineering (FSE), Michael Lerch behaalde zijn BSc- en MSc-diploma aan ETH Zürich (Zwitserland), met onderzoeksverblijven aan de University of Cambridge (bij Prof. Steven V. Ley, VK) en het California Institute of Technology (bij Prof. Robert H. Grubbs, VS). Zijn masterthesis voerde hij uit onder begeleiding van Prof. Robert H. Grubbs en Prof. Erick M. Carreira, waarbij hij zich richtte op regioselectiviteit in Wacker-type oxidaties. In 2014 behaalde hij zijn MSc in Interdisciplinaire Wetenschappen en hij vervolgt momenteel zijn promotieonderzoek aan het Stratingh Institute for Chemistry in Groningen onder begeleiding van Prof. Ben L. Feringa. Zijn onderzoek richt zich op het sturen van biologische systemen met licht, waaronder moleculaire motoren en fotoschakelaars.

Dr. Erika Darics – "Gender in het hoger onderwijs". Dr. Erika Darics is een kritisch discoursanalist/toegepast linguïst. In haar werk onderzoekt zij hoe taal onze sociale realiteit vormt, met name in relatie tot complexe en abstracte vraagstukken over duurzame toekomstperspectieven. Darics voert empirisch taalkundig-discoursanalytisch onderzoek uit, theoretiseert over taalbewustzijn en discoursbewustzijn, en onderwijst hierover. Zij is een ervaren en gepassioneerde onderzoeker-docent met een sterke verantwoordelijkheid om een toekomstige generatie van kritische tekstconsumenten op te leiden, die tegelijkertijd ethische, verantwoordelijke en zelfbewuste communicators zijn. Ze leidt cursussen op het gebied van discoursanalyse, vaak met een focus op zakelijke en professionele communicatie. Darics is medehost van de Words and Actions-podcast en trotse co-auteur van het leerboek Language in Business, Language at Work, waarvan zij momenteel aan de tweede editie werkt.
Wie zijn de panelleden?

Prof. Jeanne Bonnici komt uit Malta. Ze studeerde eerst rechten aan de Universiteit van Malta, waar ze een Doctor of Laws (LLD) behaalde met een scriptie over gegevensbeschermingsvraagstukken in de medische sector. Als Chevening Scholar behaalde Jeanne een master in cognitieve wetenschappen aan de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. Na enkele jaren lesgeven en juridische praktijk volgde ze een promotietraject aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij haar onderzoek zich richtte op zelfregulering in cyberspace. In 2009 ontving ze een Rosalind Franklin Fellowship aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2015 is Jeanne benoemd tot hoogleraar aan dezelfde universiteit, waar ze de leerstoel European Technology Law and Human Rights bekleedt binnen de afdeling Europees en Economisch Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Prof. Malvina Nissim werkt op het gebied van Natural Language Processing en de toepassing ervan op maatschappelijk relevante vraagstukken. Naast haar onderzoeksactiviteiten is ze zeer actief in wetenschapscommunicatie en outreach, onder andere naar schoolkinderen, met een focus op het bewust en verantwoord gebruik van taaltechnologieën. Nissim houdt enorm van publieke optredens en heeft zelfs een TEDx-talk mogen geven. In 2021 werd ze door de Raad van Europa uitgenodigd om op Internationale Vrouwendag een plenaire lezing te geven over genderbias in kunstmatige intelligentie. Als hoogleraar aan de universiteit geeft ze veel onderwijs en doet dat met passie – ze is trots op haar verkiezing tot Docent van het Jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2016.

Prof. Janet Fuller is per september 2017 benoemd tot hoogleraar Europese Taal en Samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij zal het panel modereren.

Prof. Ingrid Molema is hoogleraar Life Sciences en voormalig hoofd van de sectie Medische Biologie aan het UMCG. Ingrid is opgeleid als farmacoloog en richt haar onderzoek op gerichte medicijnafgifte en farmacologie om microvasculaire betrokkenheid bij kanker en bij ontstekings- en shocktoestanden (zoals septische shock en shock door bloedverlies) te beïnvloeden. Tijdens haar brede en veelzijdige academische carrière was ze gastwetenschapper aan de Harvard Medical School, voorzitter van de nationale ZONMW-VIDI & VICI commissies, voorzitter van de Rosalind Franklin Fellowship commissie van de Rijksuniversiteit Groningen en president van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.
Ingrid doceert in verschillende bachelor-, master- en graduate school-opleidingen en ondersteunt nieuwe generaties academici via training in subsidieaanvragen voor promovendi en beginnende onderzoekers. Daarnaast was ze de initiatiefnemer van de Career Perspectives Series voor promovendi aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 1 april zal zij Herman de Jong opvolgen als decaan Talentontwikkeling.

Dr. Lilian Peters, universitair docent/klinisch epidemioloog aan het UMC Groningen en Western Sydney University, bevordert de vrouwengezondheid met datagedreven innovaties. Ze maakt gebruik van EHR-data en AI om de impact op de reproductieve gezondheid en zorgpaden bij COVID-19 te onderzoeken. Daarnaast bouwt ze duurzame onderzoeksinfrastructuren die huisartsgeneeskunde en verloskundige zorg met elkaar verbinden om de maternale gezondheidsuitkomsten te verbeteren.

Drs. Jildou Spoelstra is strategisch beleidsadviseur HR aan de Rijksuniversiteit Groningen.
We kijken uit naar een boeiende ochtend met u!