RUG ontwikkelt energiebeleid voor klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2035-2050
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een grote duurzaamheidsambitie: in 2035 CO2-neutraal zijn, waarbij alle energie wordt gebruikt uit volledig hernieuwbare bronnen en waarvan tenminste 85% door de universiteit zelf wordt opgewekt. Hoewel 2050 de wettelijke termijn is, streeft de RUG ernaar om net als de gemeente Groningen dit doel al in 2035 te bereiken. Om daar te komen heeft de universiteit recent een Energievisie en een Beleidsnota ‘Energie & Duurzaamheid’ opgesteld.
Klimaatneutrale bedrijfsvoering
De RUG streeft ernaar om in 2035 een klimaatneutrale bedrijfsvoering te hebben, met 48% minder energieverbruik dan in 2019 en waarbij alle energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen, waarvan tenminste 85% zelf is opgewekt. Uiterlijk moet dit in 2050 volledig gerealiseerd zijn, conform de wettelijke verplichting. De RUG heeft daarom de “Energievisie & Beleidsnota Energie en Duurzaamheid” opgesteld waarin een visie en beleid over energie en duurzaamheid voor de RUG is ontwikkeld. Dit beleidsdocument is als integraal startpunt vastgesteld door het College van Bestuur en de medezeggenschap.
Met deze doelen zet de RUG flinke stappen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Tegelijkertijd besparen we ontzettend veel geld door minder energie te verbruiken. In het licht van de huidige politieke situatie (wegvallende inkomsten als gevolg van de wet Internationalisering in Balans (WIB) en het hoofdlijnenakkoord, zijn deze besparingen zeer welkom.
Hans Biemans zegt hierover: “De RUG heeft een schone en gezonde toekomst voor de volgende generatie hoog in het vaandel. Daar hoort een ambitieuze duurzaamheidsvisie bij met diverse uitdagingen op het gebied van financiën en overlast. We zullen daar weloverwogen keuzes in maken. Slimmer ruimtegebruik en minder energie verbruiken zijn belangrijke stappen die we nu al (kunnen) nemen. Door slimme, innovatieve oplossingen en gerichte investeringen bouwen we samen aan een groene toekomst.”
Investeringen en maatregelen
De volgende fase is om het proces in te richten. Het is noodzakelijk om voortvarend aan de slag te gaan, zodat de energiedoelstellingen en wettelijke verplichtingen tijdig behaald worden. De RUG wil met gerichte investeringen en maatregelen het totale energieverbruik, de energieafhankelijkheid en de energiekosten verlagen. Maatregelen worden per gebouw en campusgebied uitgewerkt en daarbij wordt zo gedetailleerd mogelijk in kaart gebracht wat de kansen, kosten en baten zijn.
Een multidisciplinair programmateam binnen de RUG werkt aan integrale plannen voor deze energietransitie. Hierbij wordt gefocust op vier thema’s: energiebesparing, energieopwekking, verduurzamen van het bestaande vastgoedportfolio en nieuwbouw en renovatie afgestemd op toekomstige duurzaamheidseisen.
Meer informatie
De RUG deelt de komende maanden vaker informatie over de voortgang en behaalde resultaten. Heb je vragen over de Energievisie en de Beleidsnota? Neem dan contact op met programmamanager Harold Hinfelaar (h.hinfelaar rug.nl).
Laatst gewijzigd: | 19 november 2024 16:03 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!