Veelgestelde vragen
Wat ga ik merken als medewerker van deze maatregelen?
Als grote energieverbruiker heeft de RUG de wettelijke verplichting om jaarlijks 2% energie te besparen, waarbij we in 2050 50% energie moeten besparen (in vergelijking met het referentiejaar 2019).
We hebben allemaal een rol en verantwoordelijkheid in het besparen van energie, zowel op het gebied van het gebouw (zoals technische installaties) als bij hoe we de ruimtes gebruiken voor onderwijs en onderzoek. Ook jij kunt hier als RUG-medewerker aan bijdragen! Door in je dagelijkse werk goed op energieverbruik te letten, maken we samen al een groot verschil. Denk bijvoorbeeld aan het uitdoen van het licht en het lager zetten van de verwarming aan het einde van de werkdag. Heb je slimme ideeën of suggesties om energie te besparen? Laat het ons vooral weten!
Wat ga ik merken als student van deze maatregelen?
We willen we de RUG-gebouwen gebruiken als een ‘living lab’. Dit betekent dat we hier nieuwe ideeën en maatregelen kunnen testen. We doen dit graag samen met jou en andere studenten. Jouw input is belangrijk!
Ook als student kun je helpen om energie te besparen. Zet bijvoorbeeld de computer en beeldschermen uit als je je studieplek verlaat. Door in je eigen gedrag rekening te houden met energieverbruik, maak je al verschil.
Hoe kan ik helpen?
Verlaat je je werk- of studieplek aan het einde van de dag? Probeer dan je computer, beeldschermen en het licht uit te doen. Vergeet ook niet om de verwarming lager te zetten. Door hier in je eigen gedrag op te letten, kun je al echt verschil maken in het energieverbruik!
Wat is de koppeling tussen het Programma Energie & Duurzaamheid en de Green Office
Het Programma Energie & Duurzaamheid werkt aan het verduurzamen van de RUG-gebouwen. Dit sluit aan bij de doelen van de Green Office, die zich inzet voor de brede duurzaamheidsdoelstellingen van de RUG.
Het Programmateam werkt hierbij nauw samen met de Green Office. Samen ontwikkelen we het Energie Management Systeem en organiseren we activiteiten om energieverbruik en CO₂-uitstoot te verminderen. Zo maken we samen de RUG steeds duurzamer!
Wat is een Energie Management Systeem?
De RUG gebruikt veel energie voor haar taken en bedrijfsvoering. Daarom hebben we de plicht om structureel energie te besparen, zowel vanuit de wet als vanuit onze verantwoordelijkheid voor het milieu. Dit willen we bereiken met een Energie Management Systeem (EMS).
Een EMS helpt ons om energieverbruik van begin tot eind te monitoren. Zo kunnen we zien waar we energie besparen, doelen stellen, actieplannen maken en blijven verbeteren.
We werken nu hard aan de ontwikkeling van het EMS. Begin 2025 starten we met het systeem en richten we ons eerst op de grootste energieverbruikers binnen de RUG.
Waar ligt de grootste potentie voor het realiseren van besparingen in het energieverbruik?
De grootste kansen om energie te besparen liggen op vier belangrijke gebieden. Door hier slim en effectief mee aan de slag te gaan, kunnen we veel energie en kosten besparen:
-
Verduurzamen van bestaande gebouwen: momenteel zijn we voor 74 panden energietransitievoorstellen aan het uitwerken. Dit betekent dat er voor elk pand een maatwerk-advies wordt opgesteld voor de uitvoering van verduurzamingsmaatregelen. De verduurzaming van de panden zal dan gefaseerd over pakweg de komende 10 jaar plaatsvinden. Duurzame energieopwekking is hier uiteraard onderdeel van.
We zijn al bezig om voor ca. 36 panden de Erkende maatregelenlijst (EML) gefaseerd uit te voeren. In de EML staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. De EML bestaat uit 3 onderdelen: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Met de EML kan de RUG voldoen aan de energiebesparingsplicht. -
Optimalisatie technische installaties: gebleken is dat er nog veel winst is te boeken in het optimaliseren van de technische installaties. Dit jaar en vorig jaar zijn hier goede resultaten geboekt, die hebben geleid tot een aanzienlijke daling van het energieverbruik én een flinke kostenbesparing. In 2025 wordt deze aanpak gefaseerd over de Vastgoedportefeuille uitgerold.
-
Gebruiksgebonden energieverbruik: zoals hiervoor aangegeven is er nog veel winst te behalen in het reduceren van het gebruiksgebonden energieverbruik. In samenwerking met faculteiten en diensten worden hiervoor in 2025 plannen ontwikkeld en maatregelen uitgevoerd.
-
Vastgoedoptimalisatie: efficiënt M2-gebruik is één van de speerpunten voor 2025. Vanuit VGO is hier een specifiek programma opgestart. Samen met het programma Smart-buildings moet dit waardevolle informatie opleveren voor benutting en bezetting en welke potentie er is om het ruimtegebruik te optimaliseren.
Laatst gewijzigd: | 06 januari 2025 16:24 |