Feringa Building nadert voltooiing
De voltooiing van Feringa Building, het nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering op de Zernike Campus in Groningen - is in de afrondende fase. Aan het imposante gebouw (ca. 64.000 m2) met kenmerkende aluminium gevelpanelen is de afgelopen vier jaar hard gewerkt. Eind september heeft aannemer Ballast Nedam het gebouw bouwkundig opgeleverd, zodat het eerste meubilair en de faciliteiten voor onderwijs en onderzoek spoedig naar binnen kunnen worden gebracht. Tussen maart en juli 2024 zullen medewerkers vanuit Nijenborgh 4 gefaseerd verhuizen naar hun nieuwe onderkomen. Ondertussen wordt de laatste hand gelegd aan de installaties en onderzoeksfaciliteiten.
Start verhuiscarrousel FSE
De komende maanden zal het gebouw worden voorzien van alle meubilair en onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten om gereed te zijn voor de grote verhuisbeweging. Tussen maart en juli 2024 zullen de onderzoeksgroepen namelijk gefaseerd overgaan vanuit het oude gebouw Nijenborgh 4 naar Feringa Building. Tegelijkertijd wordt binnen Nijenborgh 4 een flinke verhuiscarrousel in gang gezet. Deze verschuivingen zullen uiteindelijk hele delen van het oude complex vrijmaken. Dit is niet alleen noodzakelijk voor de laatste fase van Feringa Building, maar ook om de operationele lasten van de faculteit zoveel mogelijk te beperken.
Hoe ziet Feringa Building eruit?
Het gebouw van 260 meter lang en 63 meter breed krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugels en zal zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers huisvesten. Het bestaat uit vijf bouwlagen met daarboven een verdieping voor de technische installaties. Op die verdieping staan 21 grote luchtbehandelingskasten die per uur zorgen voor 840.000 kubieke meter schone lucht. Het hele gebouw is aardbevingsveilig ontworpen met lichte materialen en een constructie die in staat is om mogelijke grondbewegingen op te vangen. Om ongewenste zonlichtinval te voorkomen zijn de laboratoria steeds aan de noordzijde gesitueerd. Op het dak liggen 900 vierkante meter zonnepanelen.
Luchtkussendak met regelbare schaduw
Naast de zonnepanelen en met planten bedekte tussendaken, die isolerend werken en bijdragen aan de biodiversiteit, is vanuit de lucht ook het opvallende luchtkussendak boven het centrale atrium goed zichtbaar. Vanwege het risico op aardbevingen is gekozen voor lichter materiaal in plaats van glas, dat tevens zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en voldoende schaduw. Dit atriumdak bestaat uit vier op druk gebrachte lagen kunststof folies (EFTE), waarbij lucht tussen de lagen wordt gepompt om ze te laten uitzetten of inkrimpen. De bedrukte cirkels in de kussens zorgen voor regelbare schaduw.
Atrium
Het overdekte atrium, met grote houten vloer, wordt het kloppende hart van het gebouw. Deze ruimte biedt niet alleen een ideale plek om te studeren en verblijven, maar is ook geschikt voor bijeenkomsten en tentoonstellingen. Het bevindt zich achter de centrale receptiebalie op de eerste verdieping en biedt vanaf de loopbruggen boven de entreezone een prachtig uitzicht op zowel het atrium als de karakteristieke wiebertjesgevel.
Onderwijs
Feringa Building beschikt uiteindelijk over ruim 35 onderwijsruimten van verschillende grootte en toepassing. Onder het atrium bevindt zich het grote auditorium met 420 zitplaatsen, dat indien nodig in twee afzonderlijke ruimtes kan worden verdeeld. Daarnaast zijn er tal van middelgrote onderwijsruimtes rondom het atrium. Aan de voorzijde van het gebouw strekt zich een doorlopende gang met diverse studieplekken uit over de hele lengte van het gebouw. Ook vallen de ‘gele huisjes’ op, waarin straks onderwijs zal plaatsvinden.
Duurzaamheid en energie-efficiëntie
In Feringa Building zijn diverse duurzame maatregelen toegepast. Het verwarmingssysteem is volledig losgekoppeld van aardgas en maakt gebruik van warmte- en koudeopslag, in combinatie met efficiënte warmtepompen. Het gebouw is voorzien van hoogwaardige isolatie en maakt optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, aangevuld met energiezuinige LED-verlichting. Een groot deel van de benodigde stroom wordt geleverd door de zonnepanelen op het dak (ongeveer 120.000 Wp).
In vergelijking met Nijenborgh 4 zullen de afzuigkasten veel minder energie verbruiken. Deze nieuwe zuurkasten zijn namelijk voorzien van zelfsluitende schuiframen die via sensoren zijn gekoppeld aan de vraaggestuurde ventilatie. Ook in onderwijs- en vergaderruimtes wordt deze vraaggestuurde ventilatie toegepast. Sensoren activeren alleen indien nodig automatisch het ventilatiesysteem, waardoor goede luchtkwaliteit en lager energieverbruik goed samengaan.
Onderzoeksfaciliteiten van wereldklasse
In Feringa Building zullen interdisciplinaire onderzoeksgroepen werken aan belangrijke internationale onderzoeksgebieden zoals chemical engineering, (nano)technologie, materiaalonderzoeken en astronomie. Daarom biedt het gebouw ook een uitgebreid scala aan bijzondere onderzoeksfaciliteiten, waaronder 35 laser labs, twee cleanrooms en tal van fysische, (bio)chemische en trillingsarme labs. Met in totaal ongeveer 3 kilometer aan laboratoriumtafels, 3.500 gas-tappunten en 450 zuurkasten en enkele klimaat- en koude kamers, biedt het gebouw alle benodigde voorzieningen om het toponderzoek van de Faculty of Science and Engineering te ondersteunen.
De volgende instituten zijn straks geheel of gedeeltelijk gevestigd in Feringa Building:
Fase 1:
|
Cleanrooms voor luchtzuiver onderzoek
Op de begane grond van Feringa Building komen twee cleanrooms, waarvan de eerste binnenkort gereed is. De andere cleanroom wordt gerealiseerd in de tweede bouwfase. Een cleanroom is een uiterst zuivere onderzoeksomgeving, waar externe invloeden zoals ongewenste lucht- en stofdeeltjes worden geëlimineerd. In deze ruimten met zeer hoge luchtzuiverheid doet de universiteit onder meer onderzoek op het gebied van lucht- en ruimtevaart, nanotechnologie, halfgeleiders en nanolithografie.
Planning
Het bouwproject is in de afronding van de afbouwfase. Bouwkundig is door aannemer Ballast Nedam het gebouw onlangs opgeleverd. Wel werken zij op verschillende plekken nog door aan enkele afwerkingspunten. Tegelijkertijd werken ook de andere uitvoerende partijen De Groot-Lammerink, Wesemann en Kelvin door aan het afronden van onder meer laboratoria, leidingen, de cleanroom, armaturen en de data-infrastructuur. Ze werken hierbij op volgorde van zuid naar noord. Dit betekent dat aan de bouwdelen in de buurt van de Linnaeusborg nog het meeste werk wordt verricht. Eind dit jaar wordt de gehele eerste fase van Feringa Building (vijf van de in totaal zes bouwdelen) opgeleverd.
De bouw van het zesde en laatste bouwdeel kan pas starten wanneer bouwdeel 5118 van Nijenborgh 4 is leeggemaakt en gesloopt. Medio 2024 kan vervolgens worden gestart met het zesde bouwdeel. Naar verwachting is Feringa Building in 2026 volledig gereed.
Realisatie
Opdrachtgever
|
Rijksuniversiteit Groningen
|
Architect
|
Ector Hoogstad Architecten
|
Constructeur
|
ABT - Wassenaar v.o.f.
|
Adviseur installaties
|
Arcadis Nederland B.V.
|
Adviseur labinrichting
|
Dr. Heinekamp Benelux B.V.
|
Aannemer bouwkundig
|
Ballast Nedam *
|
Aannemer installaties
|
De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V.
|
Aannemer labinrichting
|
Wesemann GmbH
|
Aannemer cleanrooms
|
Kelvin Reinraumsysteme GmbH
|
*Andere bouwkundig aannemer voor tweede fase
Anders dan met uitvoerende partijen De Groot-Lammerink, Wesemann en Kelvin heeft de RUG geen overeenstemming weten te bereiken met bouwkundig aannemer Ballast Nedam over de tweede bouwfase van Feringa Building. De RUG start daarom een aanbesteding voor het laatste bouwdeel van ongeveer 10.000 m2.
Meer informatie over Feringa Building:
Laatst gewijzigd: | 11 april 2024 10:16 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.