Nieuw gebouw Rijksuniversiteit Groningen vernoemd naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa
Het nieuwe gebouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wordt omgedoopt tot ‘Feringa Building’. De Groningse hoogleraar Ben Feringa werd vorige maand de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend voor de ontwikkeling van de moleculaire motor . Het nieuwe gebouw voor Bèta-technisch onderwijs en onderzoek stond in de ontwerpfase bekend als Zernikeborg. Het nieuws is bekendgemaakt door Jasper Knoester, decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, tijdens een feestelijke receptie die de faculteit ter ere van Feringa vrijdag hield.
‘Een uniek gebaar van de Rijksuniversiteit Groningen en een enorm grote eer voor mij om over enkele jaren iedere werkdag een gebouw te kunnen betreden dat mijn naam draagt,‘ vertelt een trotse Ben Feringa. De Feringa Building wordt de plek voor hoogstaand fundamenteel en toegepast onderzoek waar topinstituten als het Stratingh Institute for Chemistry (waar Feringa toe behoort), het Engineering and Technology Institute Groningen, het Zernike Institute for Advanced Materials, het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, het Van Swinderen Institute, het Kapteyn Astronomical Institute en SRON zullen huisvesten.
Bouwen met moleculen
Feringa ontving de Nobelprijs Chemie 2016 voor de ontwikkeling van de moleculaire motor. Hij deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser Stoddart. Feringa is Groningen altijd trouw gebleven. Hij studeerde er en promoveerde in 1978. Hij wordt wereldwijd erkend als pionier op het terrein van moleculaire motoren. Zo werd hij vorig jaar uitgebreid geciteerd in een achtergrondartikel over nanomotoren in het tijdschrift Nature. Een van de mogelijke toepassingen van zijn motoren is het afleveren van geneesmiddelen die hun werk alleen in bepaalde delen van het lichaam doen. Naast moleculaire motoren richt Feringa zich ook op katalyse.
Nieuwbouw in twee fases
Tussen 2017-2022 wordt de Feringa Building (62.000m2) in twee bouwfases gerealiseerd op de Zernike Campus Groningen als opvolger van het verouderde gebouw ‘Nijenborgh 4’. Als eerste zal het zuidelijk deel worden gebouwd (2017-2018), met onder meer de hoofdingang, de grote collegezaal, het atrium, de clean rooms en een deel van het Research Cluster. Daarna kunnen de eerste opleidingen en onderzoeksinstituten (waaronder ook het Stratingh Institute for Chemistry waar Feringa toe behoort) inhuizen en zullen gebouwen 17 en 18 van Nijenborgh 4 plaatsmaken voor het tweede bouwdeel (2020-2021). In 2022 moet het totale bouwproject gereed zijn en het oude gebouw zijn gesloopt. Het ontwerp is een samenwerking tussen Ector Hoogstad Architecten, Stevens Van Dijck, ARCADIS, DGMR, ABT Wassenaar en dr Heinekamp.
Meer informatie
- Wetenschappers in beeld: Ben Feringa
- Download de krant: Nobelprijs voor Feringa
- Informatie over het bouwtraject staat op www.rug.nl/groundbreakingwork.
Laatst gewijzigd: | 19 september 2024 10:39 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.