Ontwikkelingen in het buitenland
Vooral in Amerika, Canada en Australië is de herstelbeweging en de inzet van ervaringsdeskundigen verder ontwikkeld of vormgegeven dan in Nederland.
Beleid
Vooral in Amerika hebben ervaringsdeskundigen een steeds belangrijkere rol gekregen. Zo is er binnen de Amerikaanse Associatie voor Suïcidepreventie (AAS) een speciale subdivisie van overlevers van een suïcidepoging ("suicide attempt survivors") die actief input leveren op het suïcide preventiebeleid. Meer informatie hierover vindt je op https://attemptsurvivors.com. Op deze website is onder andere een rapport te vinden over hoe ervaringsdeskundigen vinden dat er aan het herstel, empowerment en welzijn van suïcidale personen gewerkt moet worden (zie hier). Ook de International Association of Suicide Prevention (IASP) heeft in juni 2018 aangekondigd een zogenaamde ‘specials interest group’ te starten voor mensen die met suïcidaliteit hebben geworsteld (lived experience; IASP nieuwsbrief juli 2018).
Verder heeft Tony Salvatore, directeur suïcide preventie van de Montgomery County Emergency Service, een zeer behulpzaam rapport gepubliceerd over de rol en inzet van ervaringsdeskundigen op het gebied van suïcide preventie, dit kun je hier vinden.
In Australië valt onder Suicide Prevention Australia het LEN netwerk: The Lived Experience Network. Dit zijn ervaringsdeskundigen en lotgenoten die hun ervaringen gebruiken als input voor suicidepreventie (zie website). Daarnaast houden Roses in the Ocean zich bezig met het doorbreken van het stigma rond suïcide en het beïnvloeden van suïcide preventie vanuit ervaringsdeskundig perspectief.
Verder zijn er diverse suïcide preventie strategieën die actief ervaringsdeskundigen betrekken, zoals het Zero Suicide initiatief in Amerika (zerosuicide.sprc.org/) of Suicide or Survive in Ierland (www.suicideorsurvive.ie; zij werken met WRAP groepen, zie hieronder).
Methodische zelfhulp
Als het gaat om methodische zelfhulp en suicidaliteit besteed de bekende herstelmethode Wellness Recovery Action Plan (WRAP) expliciet aandacht aan dit thema. De grondlegger van de WRAP, Mary Ellen Copeland, heeft zelfs een boek gewijd aan o.a. het omgaan met suicidale gedachten: WRAP for life. Voor het herstel na een suicidepoging heeft SAMHSA een handboekje voor herstel na een suicidepoging gepubliceerd (zie hier). Hier vind je veel ervaringsverhalen, en een beschrijving naar herstel in vier stappen - Hoe spreek je met anderen over je poging - Hoe kun je weer contact maken met anderen - Hoe zorg je ervoor dat je veilig bent als je suïcidale gedachten weer terug komen? - Zoek een therapeut. Er worden veel voorbeelden en tips gegeven met betrekking tot herstel, en inzichten beschreven zoals ‘ik ben niet mijn gedachten’ en het weer ervaren van jouw waarde voor anderen. Ook worden er tips gegeven hoe om te gaan met negatieve gedachten en emoties, goede zelfzorg en het behouden van hoop, bijvoorbeeld door het creëren van een hoop box (met fysieke zaken waaruit iemand hoop aan ontleent).
Wat betreft lotgenoten groepen met betrekking tot suïcidaliteit, is er een rapport uitgebracht hoe je dit het beste kunt vormgeven (zie hier). In Canada is er de "Skills for Safer living" ontwikkeld voor mensen die meerdere suïcidepogingen hebben gedaan, dit is een combinatie van een vaardigheidstraining en lotgenotencontact (zie hier). Ook op de site NowMattersNow wordt ondersteuning vanuit lotgenoten perspectief geboden.
Stigma
Wat betreft het doorbreken van het stigma met betrekking tot zelfmoord zijn er diverse buitenlandse websites met ervaringsverhalen en persoonlijke portretten, zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse Livethroughthis.org.
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 08:04 |