Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen wordt lid van het 4TU Stan Ackermans Institute

EngD - de kloof tussen de academische wereld en het bedrijfsleven overbruggen
09 april 2024

De Faculty of Science and Engineering (Rijksuniversiteit Groningen) wordt binnenkort lid van het 4TU Stan Ackermans Institute , een van de instituten in de 4TU Federatie. Dit instituut is verantwoordelijk voor de coördinatie van Engineering Doctorate (EngD) programma's over alle Nederlandse technische universiteiten. Door dit lidmaatschap worden de twee EngD-programma's in Autonomous Systems en in Sustainable Process Design van de Faculty of Science and Engineering vanaf september 2024 toegevoegd aan dit samenwerkingsverband met de 4TU.


Deze nieuwe ontwikkelingen geven de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de mogelijkheid om samen te werken met de hightechsector en uitzonderlijke ingenieurs af te leveren. De vier Nederlandse technische universiteiten (TUs) zijn blij met deze samenwerking, omdat naast de inhoudelijke uitbreiding van de programma's, ook beter gebruik wordt gemaakt van elkaars expertise en netwerk.

decoratieve afbeelding

EngD in Groningen en de industriële partners

De EngD is een technisch post-master diploma dat kan worden behaald na een gespecialiseerde voltijdse opleiding van 2 jaar. Deze bestaat uit een combinatie van vakken (aan de RUG of bij een industriële partner) en een on-site ontwerpproject om een specifieke bedrijfsuitdaging op te lossen.

De trainees (de zogenaamde EngD-studenten) zullen werken aan het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe en complexe producten, processen en innovatieve oplossingen voor chemische en hightechbedrijven en zo de kloof dichten tussen het praktische werk in de bedrijven en de academische opleiding aan de universiteit.

Voor deze programma's werkt de RUG samen met twee grote industriële clusters van Noord-Nederland (Sustainable Products & Chemicals Cluster Emmen en Innovatiecluster Drachten). 

Deze nieuwe ontwikkeling brengt innovatieve oplossingen voor technische problemen van zowel grote industrieën als het MKB en is van groot belang om maatschappelijke uitdagingen op te lossen en te helpen bij de overgang naar meer duurzame en geautomatiseerde processen in Noord-Nederland.

Over 4TU.Stan Ackermans Institute (4TU.SAI)

Het 4TU.SAI is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse technische universiteiten (4TU's). Dit zijn de Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research.
De Rijksuniversiteit Groningen werkt al samen met 4TU.HTM (High-Tech Materials) en 4TU.NIRICT (ICT).


decoratieve afbeelding
Het nieuwe Feringa Building, waar EngD trainees college gaan volgen

Techniek aan de RUG

De RUG is een brede universiteit in Nederland die deelneemt aan dit gezamenlijke initiatief en een Engineering Doctorate (EngD) aanbiedt.

De RUG startte in 1958 als eerste brede universiteit met ingenieursopleidingen als scheikundige technologie, technische natuurkunde en technische wiskunde.

Laatst gewijzigd:01 augustus 2024 15:30
View this page in: English

Meer nieuws

  • 20 januari 2025

    Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt

    Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...