Team iGEM Groningen 2021 wint gouden medaille en ‘best environment project’
Het Groningse iGEM 2021 team heeft met hun Bye-monia-project een gouden medaille gewonnen tijdens de jaarlijkse iGEM (international Genetically Engineering Machine) wedstrijd. Daarnaast won het team ook nog de prijs voor ‘best environmental project’. De medaille werd uitgereikt tijdens de afsluitende online award ceremony. Het winnen van een gouden medaille betekent dat het team uitzonderlijk heeft gepresteerd met hun project. De jaarlijkse jamboree vond dit jaar wederom online plaats en duurde tien dagen.
Om een gouden medaille te winnen moet je als team de jury overtuigen dat je aan alle medaillecriteria voldoet. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat het door jou bedachte technische systeem werkt, dat je problemen in jouw ontwerp hebt onderzocht en aangepakt en dat je hebt nagedacht over hoe jouw project van toegevoegde waarde is voor de wereld.
Bye-monia-project
Dit jaar heeft het Groningse team zich gericht op ammoniakemissies die bijdragen aan de stikstofcrisis. Het doel was om deze om te zetten in een gunstig voeradditief. Saccharomyces spp. zijn ontwikkeld om alfa-amylase te synthetiseren, een enzym dat de spijsvertering van runderen optimaliseert. Op deze manier kon hun melkproductie en -groei worden gestimuleerd, terwijl de ammoniakemissie tegelijkertijd werd verminderd. Resterende ammoniak werd opgevangen door een ultramodern filterapparaat. Ook werd kennis op het gebied van artificial intelligence ingezet om het engineeringsproces te optimaliseren.
iGEM-competitie
De iGEM-competitie vond online plaats van 4 tot en met 15 november. In totaal waren er ruim 350 deelnemende teams van over de hele wereld, waarvan zes uit Nederland. iGEM is de international Genetically Engineering Machine competitie. Het biedt multidisciplinaire teams van studenten de mogelijkheid om oplossingen te vinden voor wereldwijde problemen met behulp van synthetische biologie.
Zie ook:
Bye-monia: iGEM Groningen 2021
Laatst gewijzigd: | 18 november 2021 12:20 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.