Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Spin-off om nieuwe antibiotica tegen resistente bacteriën te ontwikkelen

17 februari 2020

Prof. dr. Oscar Kuipers en dr. Auke van Heel hebben het spin-off bedrijf Omnicin Therapeutics opgezet om nieuwe antibiotica tegen resistente bacteriën te ontwikkelen. De onderzoekers hebben in hun onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om multiresistente bacteriën te bestrijden, stoffen ontdekt die de werking van bestaande antibiotica verbeteren. Een belangrijke ontdekking, gezien de wereldwijde stijging van het percentage bacteriën dat resistent is tegen antibiotica.

Er bestaan Gram-negatieve bacteriën en Gram-positieve bacteriën die ziektes veroorzaken. De Gram-negatieve hebben in tegenstelling tot Gram-positieve bacteriën een extra laag - buitenmembraan - aan de buitenkant. Daardoor werken sommige antibiotica wel bij Gram-positieve bacteriën, maar niet bij Gram-negatieve bacteriën. De nieuw ontdekte stoffen maken een opening in het buitenmembraan van een Gram-negatieve bacterie, waardoor de antibiotica wel naar binnen kunnen. Zo maken de nieuw ontdekte stoffen behandeling mogelijk van ziektes veroorzaakt door Gram-negatieve pathogene bacteriën, met antibiotica die normaal alleen worden gebruikt voor Gram-positieve infecties.

Resistentie

Het wereldwijde percentage bacteriën dat resistent is tegen een of meer antibiotica stijgt. Veel organisaties, waaronder de WHO, hebben opgeroepen tot actie voor dit probleem. De uitvinding van prof. dr. Kuipers en promovenda Qian Li gebruikt twee verbindingen die op zichzelf geen of zeer weinig antibioticumactiviteit vertonen en alleen een goede werkzaamheid vertonen wanneer zij worden gecombineerd. Dit maakt het tot een nieuwe klasse antibiotica.

Omnicin Therapeutics

Met het nieuw opgezette Omnicin Therapeutics willen de onderzoekers zorgen dat de nieuwe klasse antibiotica geaccepteerd en geregistreerd worden. Dr. Auke van Heel is CEO van Omnicin Therapeutics, dr. Herman Steen is de CBO en prof. dr. Oscar Kuipers de scientific advisor. De onderzoekers hebben namens de Rijksuniversiteit Groningen een patent lopen. Ook is er al steun van de Netherlands Antibiotic Development Platform (NADP) en de NWO. Daarnaast is dit een interessante mogelijkheid voor investeerders.
Laatst gewijzigd:07 augustus 2020 11:49
View this page in: English

Meer nieuws

  • 20 januari 2025

    Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt

    Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...