Mariano Méndez ontvangt Europese prijs voor sterrenkundeonderwijs in ontwikkelingslanden
Hoogleraar hoge-energie astrofysica Mariano Méndez ontvangt de Jocelyn Bell Burnell Inspiration Medal 2023. Méndez ontvangt deze prijs voor zijn jarenlange inspanningen voor sterrenkundeonderwijs in ontwikkelingslanden. De prijs wordt uitgereikt door de European Astronomical Society (EAS).

Naast zijn wetenschappelijke loopbaan helpt Mariano Méndez al decennialang met het bevorderen van wetenschap in ontwikkelingslanden. Hij zette onder andere een programma op dat sterrenkundigen en ruimteonderzoekers in ontwikkelingslanden toegang geeft tot wetenschappelijke gegevens. Ook initieerde hij carrièreworkshops en mentorprogramma’s voor jonge astronomen in ontwikkelingslanden. Er namen al meer dan 1500 studenten uit meer dan vijftig verschillende landen deel aan deze workshops. Méndez doet dit op vrijwillige basis, terwijl hij tegelijkertijd ook een productieve wetenschappelijke carrière heeft.
Loopbaan
Mariano Méndez groeide op in Argentinië. In 1996 verhuisde hij naar Nederland voor een postdoc en sinds 2007 is hij werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanaf 2016 is Méndez hoogleraar hoge-energie astrofysica bij het Kapteyn Astronomical Institute van de Faculty of Science and Engineering, RUG. Méndez ontving in 2018 ook internationale erkenning van het Committee on Space Research (COSPAR).

Jocelyn Bell Burnell Inspiration Medal
De Jocelyn Bell Burnell Inspiration Medal van de European Astronomical Society wordt uitgereikt aan astronomen waarvan hun inspanningen verder gaan dan wetenschappelijk onderzoek. Méndez is de tweede astronoom die de prijs ontvangt.
Meer informatie
- Méndez maakt 'hartfilmpje' van een zwart gat (maart 2022, NOVA-nieuws)
- 'Onderwijs in natuurwetenschap is belangrijk' (juli 2018, Science LinX, Faculty of Science and Engineering)
Laatst gewijzigd: | 05 april 2023 12:42 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...