Groot project voor verbeteren op afstand bestuurbare voertuigen
Professor Ming Cao van het Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG) is de leidende partner in een door NWO gefinancierd project om de kwaliteit en veiligheid van op afstand bestuurbare voertuigen in offshore operaties te verbeteren. Prof. Elbert de Jong van de Universiteit Utrecht is de belangrijkste medeaanvrager. De totale NWO-KIC subsidie bedraagt 1,3 miljoen euro.
Het project wordt medegefinancierd door industriële partners Fugro Innovation & Technology en Damen. Andere betrokken universiteiten zijn de Technische Universiteit Eindhoven, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Technische Universiteit Delft.
Algoritmen voor meer controle
Met zijn team richt Prof. Cao zich op het ontwerpen van robuuste en zelfvoorzienende autonome besturing van offshore-voertuigen en het construeren van algoritmen die besturing garanderen in scenario's met beperkte of geen communicatie. Partners van andere universiteiten gaan werken aan een betere beoordeling van de impact van autonome offshore operaties en de ontwikkeling van een veilig wetgevend kader voor dergelijke activiteiten.
Samenwerking mens en machine
De operaties kunnen bijvoorbeeld bestaan uit visserij, exploratie en transport. En ook in toenemende mate engineering en constructie voor infrastructuur rond de energietransitie, zoals de ontwikkeling van offshore windparken. Cao legt uit dat het uiteindelijke doel human-in-the-loop besturing is: "Met Human-in-the-Loop bereik je wat noch een mens, noch een machine alleen kan bereiken. Als een machine een probleem niet kan oplossen, moeten mensen ingrijpen. Wanneer bijvoorbeeld fouten in de communicatie worden gedetecteerd, zullen de besturingsalgoritmes die wij gaan ontwikkelen het 'brein' creëren dat voertuigen in staat stelt om te schakelen tussen menselijke operator(supervisor) en autonome besturing. Het project verbetert dus uiteindelijk de samenwerking van Nederlandse offshore-werkers met (semi-)autonome zeevaartuigen."
NWO KIC-financiering
NWO ontwikkelt innovatieprogramma's in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) gericht op de maatschappelijke uitdagingen van Nederland om impact te realiseren voor economie, mens en maatschappij. De nadruk ligt op samenwerking tussen kennisinstellingen, private partijen en overheid. Met KIC draagt NWO bij aan het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de overheid. Deze subsidie is toegekend in het programma 'Samenwerking tussen mensen en (semi-)autonome systemen'.
Laatst gewijzigd: | 06 februari 2024 14:53 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...