Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Klimaat en Natuur

Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Gepubliceerd op:13 november 2024

Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?

RUG leidt wereldwijd breed onderzoek naar herstel biodiversiteit
Gepubliceerd op:08 november 2024

Een onderzoeksconsortium onder leiding van RUG-hoogleraar ecologie Han Olff ontvangt een subsidie van €6.750,000 van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Onder de naam CurveBend probeert het transdisciplinaire consortium de komende jaren een nieuwe aanpak voor biodiversiteitsherstel te ontwikkelen in gebieden waar veehouderij een belangrijke vorm van landgebruik is.

European Green Deal heeft goed en slecht effect
Gepubliceerd op:20 september 2024

De Europese Green Deal zorg ervoor dat de uitstoot van broeikasgassen in Europa daalt, maar veroorzaakt tegelijkertijd een twee maal hogere uitstoot buiten de EU.

Heineken Young Scientists Award voor Casper van der Kooi
Gepubliceerd op:25 juni 2024

Voor zijn onderzoek in het domein Natural Sciences ontvangt Casper van der Kooi de Heineken Young Scientists Award.

Zeegras kickstarten voor een klimaatbestendige zee
Gepubliceerd op:20 juni 2024

Zeegras is op veel plaatsen op de wereld bijna volledig verdwenen, terwijl het unieke zoutwaterplantje een sleutelfunctie speelt in het ecosysteem. Deze week toont de BBC een mini-documentaire over het zeegrasherstelwerk van Laura Govers, ter gelegenheid van de World Seagrass conferentie die van 17-21 juni plaatsvindt in Napels, Italië.

2,9 miljoen voor duurzaam beheer kwelders Waddenzee
Gepubliceerd op:22 mei 2024

Prof. Chris Smit (GELIFES) en prof. Kai Jensen (Universiteit van Hamburg) ontvangen een NWA subsidie van 2,9 miljoen euro voor onderzoek dat bij gaat dragen aan duurzaam behoud van de kwelders van de Waddenzee.

‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'
Gepubliceerd op:13 mei 2024

Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt worden om bestuivers en seksuele partners aan te trekken.

Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei
Gepubliceerd op:07 mei 2024

Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei

Video|Katja Loos over biologisch afbreekbare en recyclebare kunststoffen
Gepubliceerd op:08 april 2024

In deze video vertelt Katja Loos over het hybride onderzoeksteam HyBRit en hun onderzoek naar biologisch afbreekbare en recyclebare kunststoffen.

Zwaartekracht-onderzoek naar mechanische eigenschappen planten voor betere gewassen
Gepubliceerd op:25 maart 2024

Het Ministerie van OCW heeft een Zwaartekracht-subsidie toegekend aan het onderzoeksprogramma Green Tissue Engineering, waarvan hoogleraar Marleen Kamperman, van het Zernike Institute for Advanced Materials (Faculty of Science and Engineering, RUG), mede-aanvrager is. Ze gaan onderzoek doen naar de mechanische eigenschappen van plantencellen teneinde de afweer van gewassen te kunnen verbeteren. Voor haar materialenonderzoek in dit programma is Kamperman 1,5 miljoen euro toegekend.

Aquacultuur verkapte zegen voor Chinese steltlopers
Gepubliceerd op:09 januari 2024

Op de wadplaten langs de Chinese kust waar schelpdieren worden gekweekt gaat het nog relatief goed met kustvogels als kanoeten en rosse grutto’s. Dat blijkt uit het proefschrift dat bioloog He-Bo Peng op 15 januari aan de RUG verdedigt.

View this page in: English