Heineken Young Scientists Award voor Casper van der Kooi
Ter erkenning van excellent onderzoek in het domein Natural Sciences ontvangt dr. Casper van der Kooi de Heineken Young Scientists Award. Van der Kooi bestudeert hoe bloemen en dieren zoals vlinders aan hun kleuren komen en hoe die kleuren gebruikt worden om bestuivers of partners aan te trekken. Zijn werk is volgens de jury wetenschappelijk hoogstaand en van grote maatschappelijke waarde. De prijs is een vrij besteedbaar geldbedrag van EUR 15.000.
De Heineken Young Scientists Awards zijn bedoeld om de volgende generatie getalenteerde onderzoekers extra te stimuleren. Ze worden in september uitgereikt aan vier jonge wetenschappers, gelijktijdig met de internationale Heinekenprijzen.
Wetenschappelijke grenzen overbruggen
Van der Koois expertise is toegespitst op de oorsprong en functie van de kleuren van bloemen en vlinders. Dankzij zijn werk begrijpen we nu beter hoe planten en dieren, en dieren onderling met elkaar communiceren. Van der Kooi heeft een achtergrond in zowel natuurkunde als biologie. De jury geeft aan dat hij door beide expertises te combineren wetenschappelijke grenzen overbrugt, wat zijn werk uniek en kwalitatief hoogstaand maakt.
Rol in maatschappelijk debat
De jury prijst Van der Kooi daarnaast vanwege zijn rol in het maatschappelijke debat. Als veel geziene gast op radio, tv en in kranten maakt hij biodiversiteitskwesties bespreekbaar. Hiermee brengt hij het abstracte begrip biodiversiteit tot leven en maakt hij een groot publiek bewust van het belang ervan. Om ook een jongere doelgroep aan te spreken, werkt hij momenteel aan een kinderboek over plantenevolutie.
Heineken Young Scientists Awards
De Heineken Young Scientists Awards worden sinds 2010 uitgereikt. Sinds 2018 worden ze uitgereikt in vier domeinen: Medische/Biomedische Wetenschappen, Geesteswetenschappen, Natuurwetenschappen en Sociale Wetenschappen. De Awards worden gefinancierd door de Alfred Heineken Fondsen Stichting.
Lees meer
Laatst gewijzigd: | 01 oktober 2024 09:18 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.