FSE hoogleraar toegetreden tot Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
Marleen Kamperman, hoogleraar polymeerchemie, is benoemd als nieuw wetenschappelijk lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen ( KHMW ). KHMW-leden zijn verantwoordelijk voor het organiseren van wetenschappelijke activiteiten die de afstand tussen de burger en wetenschap verkleinen.
Prof. dr. Marleen Kamperman leidt de Polymer Science groep binnen het Zernike Institute for Advanced Materials aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoeksgroep werkt op het grensvlak van chemie, biologie en fysica en is geïnteresseerd in de synthese en verwerking van polymere materialen, geënt op biologische systemen.
Zijde van spinnen als inspiratie
Het team van Kamperman ontwikkelt manieren om de milieuvriendelijke processen die in de natuur voorkomen na te bootsen voor het ontwerp van een grote verscheidenheid aan materialen. Kamperman is vooral geïnteresseerd in het nabootsen van de verwerking van spinzijde, waarbij ze microfluïdica gebruikt om de ontwerpregels te begrijpen en nieuwe 3D-printtechnieken gebruikt om de zijde te produceren.
Brug tussen maatschappij en wetenschap
De KHMW is het oudste ‘Geleerde Genootschap’ in Nederland, dat zich sinds 1752 bezighoudt met het bevorderen van de wetenschap door een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. Ieder jaar worden er in februari nieuwe leden benoemd. Dat zijn naast wetenschappelijke leden ook maatschappelijke leden. De KHMW heeft op dit moment zo’n 550 wetenschappelijke leden en ruim 400 maatschappelijke leden.
Ga voor het volledige overzicht van de nieuwe benoemingen naar de website van de KHMW.
Laatst gewijzigd: | 27 februari 2024 11:04 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.