Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Honours College

Bachelor Honoursprogramma

De opzet van het Bachelor Honoursprogramma

Het tweeënhalf jaar durende buitenschoolse avondprogramma van (30 EC) volg je naast je reguliere bacheloropleiding. Het programma start in het tweede semester van jaar 1 van je bacheloropleiding en loopt door tot het einde van jaar 3.

Het verbredende deel van 15 EC werkbelasting omvat training in competenties en professionele vaardigheden (5 EC), een verbredingsmodule buiten je faculteit (5 EC), en een afsluitende Summer School en Atelier (5 EC), met cursussen aangeboden door alle faculteiten.

Het programma bestaat ook uit een onderdeel dat deel uitmaakt van je eigen faculteit (verdiepingsdeel) 15 EC. Het programma wordt afgesloten met het Honours Festival, waar je je afstudeerproject presenteert.

Belangrijkste elementen van het programma

Het Honours College is een interdisciplinaire en ondersteunende leeromgeving die je aanmoedigt om academisch uit te blinken, praktische en professionele vaardigheden te ontwikkelen en je voor te bereiden op succes in interdisciplinaire professionele omgevingen.

Interdisciplinair karakter: het Honoursprogramma biedt een mix van specialisatie in je eigen vakgebied en interdisciplinaire verbreding van je blikveld, waardoor je wordt blootgesteld aan een divers scala aan perspectieven en onderwerpen die je onderwijservaring verbeteren.

Professionele vaardigheden: modules over professionele levensvaardigheden met betrekking tot interdisciplinair teamwork worden aangeboden aan jou en je medestudenten. Hieronder vallen vaardigheden als communicatie, debatteren, effectief teamwork, aanpassingsvermogen, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Het programma omvat ook het leren geven en ontvangen van feedback van medestudenten in interdisciplinaire settings.

Praktijkgerichte lessen en activiteiten: het opnemen van praktijkgerichte lessen en activiteiten benadrukt een praktische, toegepaste benadering van leren, waardoor je waardevolle vaardigheden ontwikkelt voor zowel academisch als professioneel succes. Dit houdt ook alternatieve vormen van beoordeling in, zoals groepsprojecten en presentaties, in plaats van de typische schriftelijke of mondelinge examens.

Kleine groepssetting: de leeromgeving is ontworpen om ondersteunend te zijn en is beperkt tot 25 studenten, wat zorgt voor betekenisvolle interactie tussen de deelnemers. Deze setting bevordert hechte relaties, samenwerkend leren en actieve deelname aan discussies en hands-on activiteiten. Zowel de studenten als de docent delen de verantwoordelijkheid om de module waardevol te maken voor iedereen.

Proeftuin: het Honoursprogramma dient als proeftuin voor onderwijsvernieuwingen, waarbij zowel docenten als studenten worden aangemoedigd om nieuwe onderwijsmethoden te verkennen en samen cursussen, onderzoek en multidisciplinaire projecten te ontwikkelen. Dit creëert een platform voor docenten om te experimenteren met benaderingen en onderwerpen, terwijl studenten hun disciplinaire kennis inbrengen. Bij deze uitdagingen is het proces net zo belangrijk als het resultaat, waarbij feedback van medestudenten essentieel is om inzicht te krijgen in individuele bijdragen en groei. Deze gezamenlijke aanpak stelt docenten en studenten in staat om van elkaar te leren, kennis te verdiepen en creatief te denken.

Avondcolleges: de lessen vinden 's avonds plaats (maandag tot en met donderdag), zodat je naast je reguliere bacheloropleiding kunt deelnemen. Let op: het kan zijn dat de weken met honours lessen niet overeenkomen met de les- en tentamenweken in jouw faculteit.

Geen collegegeld: het Honoursprogramma is gratis voor alle geselecteerde studenten. Hierdoor willen we een diverse groep getalenteerde individuen aanmoedigen om zich aan te melden, zonder aan financiële overwegingen te hoeven denken. Er wordt echter wel een bijdrage tussen 50 en 450 euro voor de Summer School gevraagd.

Over het verbredende deel van het programma

Doel van het verbredende deel

Het verbredende deel van het Honours programma helpt je om interdisciplinaire perspectieven, professionele vaardigheden te ontwikkelen, alsook beter te leren samenwerken met anderen, om zodoende wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, met een totale werklast van 15 EC.

Om een zinvolle bijdrage te leveren aan het oplossen van deze uitdagingen, heb je meer nodig dan alleen expertise op je eigen vakgebied. Dit deel van het programma stimuleert je om problemen vanuit verschillende disciplinaire invalshoeken te benaderen, terwijl je ook vaardigheden als communicatie, samenwerking en creativiteit aanscherpt. Door samen te werken met studenten van verschillende faculteiten verrijk je je leerervaring, waarbij je je richt op interdisciplinair teamwork en het vinden van jouw rol in het aanpakken van de onderling verbonden problemen van de echte wereld. Ondertussen leren jij en je medestudenten ook hoe je constructieve feedback kunt geven aan elkaar in een interdisciplinaire setting.

Meer informatie over de huidige cursussen kun je vinden op Ocasys onder 'Catalogus' en dan 'Honours College'.

Jaar 1

Na de inschrijving vinden er twee algemene evenementen plaats: een welkomstceremonie, waar nieuwe studenten de kans krijgen om elkaar te ontmoeten en contacten te leggen, en een evenement Professionele Levensvaardigheden, waar studenten deelnemen aan groepsactiviteiten en samen verschillende uitdagingen aangaan.

Jaar 2

In het tweede jaar ontwikkel je professionele vaardigheden via cursussen als Interpersoonlijke communicatie, Effectief teamwerk, Storytelling en Improviseer je weg vooruit. Tegelijkertijd ontwikkel je een interdisciplinaire mindset, die je voorbereidt op toekomstig teamwork in het verbredende deel.

In het tweede semester van je tweede jaar kies je een verbredingsmodule die wordt geleid door docenten van een andere faculteit dan de jouwe. Door samen te leren met studenten van andere faculteiten en disciplines ervaar je hoe je een uitdaging die relevant is voor de wetenschap of maatschappij vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen, en je eigen aanpak daarvoor kunt ontwikkelen, met visie en oog voor de toekomst.

Na afronding van de verbredingsmodule volg je tussen jaar 2 en 3 een gerelateerde Summer School, waar diverse groepen honoursstudenten een actueel maatschappelijk vraagstuk aanpakken, in Nederland of in het buitenland.

Jaar 3

Studenten gaan verder met het ontwikkelen van hun onderwerp in het Atelier, waar groepen samenwerken aan creatieve oplossingen voor specifieke uitdagingen, leren van elkaars culturele en disciplinaire perspectieven en feedback uitwisselen. Het programma culmineert in het Honours Festival aan het einde van jaar 3, een publiek evenement waar alle derdejaars honoursstudenten hun bevindingen presenteren en op een interactieve manier in contact komen met een divers publiek.

Over het verdiepende deel van het programma

Je neemt deel aan het verdiepende deel (15 EC) van het Honoursprogramma binnen je eigen faculteit. Alle elf faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben hiervoor een eigen programma opgesteld, speciaal voor honoursstudenten. Het maximum aantal studenten per vak verschilt per faculteit. Ook kun je contact opnemen met de coördinator van het Honoursprogramma in jouw faculteit. Het actuele programma voor de huidige studenten in jouw faculteit kun je ook vinden op Ocasys onder 'Catalogus' en dan 'Honours College'.

Honours Festival

Wat is het?

Het Honours Festival is de laatste activiteit van het verbredende deel van het Honours College programma dat studenten doen voordat ze het programma afronden. Het verbredende deel beoogt Honours College studenten te leren huidige wetenschappelijke en maatschappelijke problemen vanuit interdisciplinaire invalshoeken te benaderen en te vertalen naar een visie voor de toekomst. De verbredende deel bestaat uit een kennisdeel, een vaardighedendeel (academisch schrijven, effectief samenwerken, debatteren) en een deel dat gericht is op persoonlijke ontwikkeling (zelfkennis en zelfreflectie). Voor het Honours Festival hebben de studenten allerlei activiteiten voorbereid waarin ze de resultaten van hun onderzoeksprojecten zullen presenteren. Wat doen studenten van het Honours College van de Rijksuniversiteit? Ontdek het op het Honours Festival op 25 juni 2025 in het Academiegebouw!

Programma

Het Honours Festival wordt om 14:00 uur geopend met speeches van verschillende sprekers. In de middag kunt u een breed scala aan interessante en interactieve activiteiten verwachten. De onderwerpen van de activiteiten variëren van duurzaamheid, geluk en nog veel meer. Daarnaast kunt u rondkijken in het Academiegebouw en genieten van een kopje koffie of thee in de festival lounge.

Na deze activiteiten beginnen om 17:00 uur de feestelijke toespraken voor genodigden, in de Aula van het Academiegebouw die in de Senaatskamer en de Heymanszaal worden gestreamd. Daarna zullen de Honours College Medailles worden uitgereikt door de facultaire coördinatoren aan hun ‘eigen’ honoursstudenten in de verschillende faculteitskamers in het Academiegebouw.

De Honours College Medaille wordt uitgereikt aan alle honoursstudenten die het Honoursprogramma hebben afgerond, of het naar verwachting voor 31 augustus 2025 zullen afronden (daarbij gaat het om zowel het verdiepende als het verbredende deel van het Honoursprogramma). Daarna is er een fotomoment op de trap van het Academiegebouw, met aansluitend een borrel.

We hopen dat u een mooie dag zult hebben en samen met ons het succes van het Goodall Cohort wilt vieren!

Achtergrondinformatie Honours Festival

Sinds 2012 vindt het Honours Festival plaats in het Academiegebouw in Groningen. Het Honours Festival beoogt op een heldere en levendige manier huidige maatschappelijke zaken aan te kaarten. Studenten van het Honours College sluiten hun Honoursprogramma af met de activiteiten die ze laten zien op het festival. Het evenement laat zien hoe de samenwerking tussen studenten en docenten een enerverende middag kan brengen.

Honours Community en studentenverenigingen van het Honours College

De kleinschalige manier van colleges, de studiekabinetten, de hechte studievereniging en een eigen tijdschrift zorgen voor een echte Honours community!

Honours College Social Association (HCSA)

Ook heeft het Honours College een studievereniging: Honours College Social Association (HCSA). Zij organiseren interessante reizen en hebben maandelijks een borrel zodat Honoursstudenten elkaar ook in een informele setting leren kennen. Ook organiseert HCSA een introductieperiode voor nieuwe Honoursstudenten, met verschillende activiteiten. De introductieperiode startte doorgaans vlak na de officiële opening van het programma. Check hun Instagram.

decoratieve afbeelding

Honours Review

Naast de studievereniging heeft het Honours College een interdisciplinair, peer-reviewed tijdschrift genaamd de 'Honours Review'. In dit tijdschrift, dat jaarlijks verschijnt, worden journalistiek-wetenschappelijke artikelen van hoge kwaliteit gecombineerd met originele ontwerpen van Minerva Art Academy Groningen. Het biedt een platform voor de intellectuele en creatieve talenten van studenten van het Honours College en biedt hen de mogelijkheid om hun onderzoek en ideeën te publiceren voor een breder publiek. Check hun Instagram.

decoratieve afbeelding
Honours projecten (huidige en voormalige)

Wat doe je zoal als student van het Honours College? Een kleine greep uit projecten uitgevoerd door of in samenwerking met studenten van het Honours College:

photo credit: Heinz Aebi
photo credit: Heinz Aebi

Studenten van het Honours College bestuderen de Alberda-zonnewijzer via een interdisciplinaire aanpak

Studenten van het Mukwege-cohort van het Honours College kregen de kans om de Alberda-zonnewijzer te bestuderen, een fascinerend historisch artefact van drie meter hoog! De studenten analyseerden de zonnewijzer vanuit een interdisciplinair leerperspectief in hun Interdisciplinary Mindset honours-cursus - onderdeel van het Broadening Part of the Honoursprogramma, waarbij elk van deze disciplines hen unieke inzichten bood in de betekenis van de zonnewijzer. Lees meer hier.

Honours Festival 2024: een documentaire van het team Down en Dementie van het Johnson Cohort 2012-2022

Diversiteit en debat hebben een positieve invloed op de bestrijding van de Covid-19-pandemie

Hoe regeringen de Covid-19-crisis benaderen, is niet alleen interessant vanuit politiek-wetenschappelijk oogpunt; het heeft ook gevolgen voor de wereldwijde gezondheid. Politieke regimes bevinden zich op een continuüm tussen democratisch en autoritair doel. Wat is de betekenis van de verscheidenheid aan leiderschap die dergelijke regimes met zich meebrengen tijdens de Covid-19-crisis? Dr. Nicolle Zeegers, docent Politicologie, vroeg de eerstejaars internationale Honoursstudenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een essay te schrijven over dit onderwerp, vergezeld meteen videoclip als modern tintje. Je kunt de blogpost over de bevindingen van de studenten hier lezen (Engels).

Summer School: Sustainable Islands

decoratieve afbeelding

Honoursstudenten ontdekken leiderschapskwaliteiten bij talent event FC Groningen

Vier Honours College studenten zijn geselecteerd om mee te doen aan een "Talenten op één" evenement om zo hun leiderschapskwaliteiten te ontdekken en ontwikkelen, door middel van inspiratiesessies voorafgaand aan wedstrijden en co-creatie sessies.

decoratieve afbeelding

Studenten maken met cliënten Noorderbrug foto-expositie over leefwerelden

Honoursstudenten van de RUG hebben in het kader van hun opleiding, Sociale geografie en planologie, meegewerkt an de foto-expositie 'Laten Zien'; een project van studenten van de RUG, Kunstacademie Minerva en cliënten van de Noorderbrug. Samen gingen ze op ontdekkingsreis door elkaars leefwerelden.

decoratieve afbeelding

Blog Entrepreneurship: "Een kruisbestuiving van creatieve ondernemers"

Stel, je bent met een ruimteschip gecrasht op Mars, en je hebt alleen een knuffelbeer, een parfumflesje en een scheermes tot je beschikking om terug te keren naar de aarde. Wat doe je?’Eén van de vele wonderlijke vragen waar de tweedejaars studenten mee geconfronteerd werden tijdens het Entrepreneurship-evenement van het Honours College.

Een hangende tuin

Lisette Stevens, Menno Stellingwerff en Malenthe Teunis, drie studenten van het Honours College, wonnen deze zomer de Green Mind Award. Dat is de tweejaarlijkse prijs van de RUG voor het beste idee om de universiteit duurzamer te maken. De studenten maakten hun plan binnen het Leadership Lab van het Honours College. Het idee: de Universiteitsbibliotheek krijgt een gevel- en daktuin en wordt zo een oase van groen in de versteende binnenstad. Lees meer over de hangende tuin!

Eigen onderzoek uitvoeren

'Generatie crisis' onderzoekt beeld crisis van eigen generatie

Sebastiaan Scheffer maakte een reportage voor OOG TV over de eerste Honours Festival van het Honours College. In de reportage verwerkt hij beelden van de posterpresentaties, interviews met een honoursstudent en de Dean van het Honours College. Het geeft een goed beeld van de wijze waarop in het Honours College door studenten zelfstandig en initiatiefrijk, interdisciplinair gewerkt wordt.

Honoursstudenten delen hun ervaringen over het programma

decoratieve afbeelding

Ik zou het programma omschrijven als een kans om bestaande kennis in mijn eigen vakgebied uit te breiden, in andere vakgebieden te duiken en tegelijkertijd samen te werken met een breed scala aan andere studenten met verschillende disciplines en achtergronden. Het Honours programma geeft ons de kans om cursussen te volgen buiten ons normale programma, zoals in de vaardighedenmodule (ik heb bijvoorbeeld een cursus debatteren en leiderschap gevolgd), wat ons een voordeel geeft in onze toekomstige carrière. Het programma helpt ons over het algemeen om onze horizon op sociaal, academisch en persoonlijk gebied te verbreden, waardoor we een breder scala aan kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen.

decoratieve afbeelding

Het Honours College en de universiteit laten je jezelf profileren en ontdekken wie je werkelijk bent en niet wie je denkt dat je bent. Ik heb het gevoel dat deelname aan een studieprogramma met mensen van verschillende achtergronden, disciplines en cognitieve sferen veel waarde toevoegt aan mijn opleiding.

decoratieve afbeelding

Keerthana's Upstart Crow Zomerschool ervaringen: Ik heb een geweldige tijd gehad tijdens de Summer Schhol, omdat het me meer inzicht heeft gegeven in deze theaterwereld en ervaringen die ik anders nooit had kunnen ontdekken.

decoratieve afbeelding

Ik vond de workshops die we volgden en de skills modules erg leuk. Ze hielpen me echt om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Mijn favoriete vak was 'Effective Teamwork’. Het gaf me zo'n ander perspectief.

decoratieve afbeelding

Mijn ervaring is dat als je student bent aan de Rijksuniversiteit Groningen, je de honours modules waarschijnlijk ook kunt doen. En dan is het nog even plannen, maar het is heel goed te doen naar mijn mening. Dus ik zou je aanraden om er gewoon voor te gaan en te proberen binnen te komen!

decoratieve afbeelding

Als je je horizon wilt verbreden, nieuwe mensen wilt ontmoeten, een heerlijke Summer/Winter school wilt doen, de kans wilt krijgen om leuke extracurriculars te doen en gewoon die leuke extra uitdaging wilt krijgen, dan raad ik je van harte aan om het Bachelor Honours programma!

Lees meer
Laatst gewijzigd:27 januari 2025 00:28
View this page in: English