Studenten van het Honours College bestuderen de Alberda-zonnewijzer via een interdisciplinaire aanpak
Studenten van het Honours College's Mukwege cohort kregen de kans om de Alberda Zonnewijzer te bestuderen, een fascinerend historisch artefact van drie meter hoog. De zonnewijzer was ooit eigendom van de familie Alberda uit Groningen en werd in de jaren 1700 gemaakt door de Groninger beeldhouwer Jan de Rijk (1661-1738). Het Groninger Museum heeft onlangs financiering verkregen om de Alberda Zonnewijzer te kopen, een belangrijk kunstwerk in de geschiedenis van Groningen. Dit cultureel erfgoed zal nu voor iedereen in Groningen te zien zijn, dankzij de hulp van sponsoren en donaties.
De studenten analyseerden de zonnewijzer vanuit een cross-disciplinair leerperspectief in hun Interdisciplinary Mindset honours course - onderdeel van het Broadening Part of the Honours Programma, waarbij elk van deze disciplines hen unieke inzichten bood in de betekenis van de zonnewijzer. Ze leerden over het historische, culturele en wetenschappelijke belang van de zonnewijzer van de conservator van het museum, Edgar Pelupessy. Door samen te werken en van elkaar te leren door de tools van meerdere disciplines te gebruiken, konden studenten een dieper begrip van de zonnewijzer ontwikkelen.
Het doel van de Interdisciplinaire Mindset-projecten is om studenten de kans te geven om te leren omgaan met verschillende thema’s en oplossingen te vinden voor problemen buiten hun eigen discipline, te werken in interdisciplinaire teams en een eigen visie en oplossingsgerichte aanpak te ontwikkelen.
Laatst gewijzigd: | 18 december 2024 09:14 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...