Hoe herken je fake news op het internet? Wat zijn de gevolgen van autisme voor taalgebruik? Wat vertelt Max Havelaar ons over Nederland nu? En hoe maak je je eigen presentaties tot een succes?
Taal, literatuur en communicatie zijn de drie centrale thema’s in de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen. Dit zijn urgente thema’s in een globaliserende cultuur met een toenemend diverse identiteit. Taal raakt alles en iedereen, variërend van poëzie en performance tot politiek debat, straattaal, spraakcomputers, en kindertaalontwikkeling. De bachelor heeft een pragmatische benadering: hoe functioneert taal in het dagelijks leven? Je leert patronen in schijnbaar vanzelfsprekend taalgebruik herkennen. Wist je bijvoorbeeld dat metaforen niet alleen in literatuur, maar op alle niveaus van ons denken werkzaam zijn? Bij de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur word je opgeleid tot expert op het grenzeloze gebied van taal.
Heb je een brede culturele belangstelling? Wil je patronen in alledaags taalgebruik leren doorgronden? Wil je de Nederlandse taal in al haar vormen tot in de puntjes leren beheersen? Zie je jezelf werken in de culturele sector, het boekenbedrijf, het onderwijs, marketing of de media? Dan is Nederlandse Taal en Cultuur de aangewezen studie voor jou.
Meld je nu aan voor de Open Dag op vrijdag 31 januari!Hallo! Mijn naam is Welmoed Leinenga. Ik ben momenteel 21 jaar en ik zit nu in het tweede jaar van mijn studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik ben dus nu vaak te vinden op de universiteit en als ik daar niet te vinden ben, dan ben ik in boeken- en kringloopwinkels aan het struinen. Ook houd ik van koken en het maken van muziek. Zo zing ik graag en speel ik gitaar in mijn vrije tijd.
Nederlands is mijn tweede studie. Ik heb namelijk eerder logopedie gestudeerd op de Hanze. Ik ben in mijn derde jaar van studie veranderd, omdat ik mijn creativiteit niet kwijt kon in het praktijkgerichte onderwijs.
Ik heb gekozen voor de studie Nederlands, omdat het een ontzettend brede studie is. Zo komen er drie vakgebieden aanbod gedurende de studie. De drie vakgebieden zijn: Taalbeheersing, Taalkunde en Letterkunde. Bij Taalbeheersing en Taalkunde bestudeer je de ontwikkeling van de Nederlandse taal en taalgebruik in teksten en communicatie. Binnen de Letterkunde houd je je voornamelijk bezig met de literatuur en cultuur van de middeleeuwen tot het heden. Dus zoals ik al zei is het een ontzettend brede studie. Ook is het een studie waar je je creativiteit goed kwijt kan, bijvoorbeeld in het vak creatief schrijven.
Het feit dat het een kleine studie is trok mij ook ontzettend aan. Er zijn niet veel mensen die Nederlands studeren en dit maakt de studie ontzettend persoonlijk en gezellig.
Wat mij hielp bij het maken van mijn studiekeuze was het bezoeken van meerdere studies op de opendagen. Ook raad ik echt aan om bijvoorbeeld een keertje mee te lopen of te participeren in de webklassen, omdat je dan een realistisch en duidelijk beeld krijgt van de opleiding.
Lees meer over Welmoed en waarom zij koos voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen!
Benieuwd waar studenten Nederlands zich precies mee bezighouden? Lees hier elke week een nieuwe blog van een van onze studenten.
Zit je op het vwo en wil je graag weten hoe dat is, studeren? De opleiding Nederlands biedt een webklas aan! Een webklas is een door de RUG gemaakte online cursus voor scholieren uit 5 en 6 vwo. Je kunt in zo'n cursus in tien studielasturen kennismaken met Nederlands door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren.
Interesse? Meld je dan aan voor de webklas.