Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Prijzen en toekenningen Spinozapremie

Spinozapremie

De NWO Spinozapremie is een van de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheidingen. Jaarlijks wordt de premie uitgereikt aan in totaal vier onderzoekers, die tot de absolute internationale top van de wetenschap behoren. Diverse onderzoekers van de RUG hebben de Spinozapremie ontvangen, waaronder Pauline Kleingeld (2020) en Amina Helmi (2019).

Pauline Kleingeld - Tweede RUG-filosoof met Spinozapremie

Pauline Kleingeld (foto: Reyer Boxem)
Pauline Kleingeld (foto: Reyer Boxem)

Pauline Kleingeld (1962) is hoogleraar Ethiek en haar geschiedenis. In haar jongere jaren was Pauline Kleingeld nieuwsgierig naar de achtergronden van de vele geloofsgemeenschappen in haar dorp. Inmiddels is ze een van ’s werelds meest vooraanstaande onderzoekers van de filosofie van Kant. Ze publiceerde over thema’s als de vrijheid van de wil, de rol van emoties, en het kosmopolitisme in heden en verleden. Kleingeld weet een belangrijke brug te slaan tussen ontwikkelingen in de gedragswetenschappen en de ethiek.
Lees meer...

Amina Helmi – Ster van de Melkweg

Spinozakrant van de RUG
Spinozakrant van de RUG

Amina Helmi (1970) is hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg. Helmi spoort aparte sterrenstelsels ('fossielen') op en gebruikt de informatie van sterfossielen om het ontstaan van de Melkweg te reconstrueren. In 2019 ontving ze de NWO-Spinozapremie, een bekroning op haar succesvolle academische carrière die internationaal veel aandacht heeft gekregen. Dat kwam mede door Helmi’s baanbrekende bewijs dat de Melkweg, zoals we die nu kennen, ooit was samengevoegd met een andere grote Melkweg. Lees meer »

Bekijk ook de Spinozakrant met Amina Helmi.

Eerdere premiewinnaars

Spinozapremie en de RUG

De NWO-Spinozapremie is in 1995 in het leven geroepen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Deze organisatie investeert jaarlijks enkele honderden miljoenen euro's in wetenschappelijk onderzoek en met de Spinozapremie wil NWO excellente wetenschappers zichtbaar maken. Per jaar worden er maximaal vier premies toegekend en de winnaars mogen 2,5 miljoen euro besteden aan onderzoek. De premie is een erkenning voor geslaagde toponderzoekers en ook een stimulans voor verder onderzoek.

In 2019 mocht hoogleraar Dynamica, Structuur en Vorming van de Melkweg Amina Helmi de Spinozapremie in ontvangst nemen. De eerste Groninger onderzoeker die er met een Spinozapremie vandoor ging, was George Sawatzky (hoogleraar Natuurwetenschap), in 1996. Daarna volgden nog eens vijf winnaars. Amina Helmi en Pauline Kleingeld zijn de meest recente Spinozapremiewinnaars.

Baruch Spinoza

De Spinozapremie is vernoemd naar Baruch Spinoza (1632-1677). Spinoza was een internationaal vermaarde Nederlandse wetenschapper en een sprekend voorbeeld van vrijheid van onderzoek.

Laatst gewijzigd:09 oktober 2024 13:43
View this page in: English