Spinozawinnaars 1996-2016
De Spinozapremie is ingesteld in 1995 en is samen met de NWO-Stevinpremie de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. De premie wordt jaarlijks uitgereikt aan Nederlandse onderzoekers die internationaal tot de top van de wetenschap behoren.
Deze laureaten waren verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen:
2016: Prof. dr. Bart van Wees
Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de RUG en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, was in 2016 een van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen. Lees meer »
2016: Prof. dr. Lodi Nauta
Professor Lodi Nauta is de eerste filosoof aan wie de Spinozapremie (2016) is toegekend sinds instelling ervan in 1996. Dat is voor de laureaat een extra reden zich over de prijs te verheugen: ‘Ik zie er niet alleen een erkenning van mijn eigen werk in, maar ook een erkenning van het belang van de filosofie en haar geschiedenis.’ Lees meer »
2015: Prof. dr. Cisca Wijmenga
Cisca Wijmenga (1964) is sinds 2007 hoogleraar Humane Genetica bij het UMCG en aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder was zij hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Wijmenga studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1993 cum laude aan de Universiteit Leiden. Tijdens de eerste jaren van haar carrière ontwikkelde zij een fascinatie voor de grote hoeveelheid informatie die in het DNA ligt opgeslagen. Zij werkte onder meer als post doc in het laboratorium van de Amerikaanse geneticus Francis Collins, die op dat moment leiding gaf aan hetHuman Genome Project, het consortium dat het eerste menselijk genoom heeft afgelezen.
Als hoofd van de afdeling Genetica geeft zij leiding aan ongeveer 250 medewerkers, zowel in de kliniek als in het onderzoek. Wijmenga is (co)auteur van meer dan 400 wetenschappelijke publicaties, die meer dan 27.000 keer zijn geciteerd. In 2012 werd zij verkozen tot lid van de KNAW. Inmiddels is Ciska Wijmenga Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen.
2014: Prof. dr. T. Piersma
Theunis Piersma (1958) is hoogleraar bij het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde biologie aan de RUG, waar hij als student al in 1980 zijn eerste onderzoeksexpeditie, naar Mauretanië, leidde. In 1994 promoveerde hij aan de RUG. Sindsdien werkt hij als onderzoeker zowel aan de RUG als bij het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. In 2003 werd hij in Groningen benoemd tot hoogleraar Dierecologie. Deze leerstoel verruilde hij in 2012 voor de nieuwe leerstoel Trekvogelecologie, ingesteld door een samenwerkingsverband tussen de RUG, het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming. In 2009 werd Piersma lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
2004: Prof. dr. B.L. Feringa
Ben Feringa (Barger-Compascuum, 1951) studeerde scheikunde aan de RUG en promoveerde in 1978 bij organisch-chemicus Hans Wijnberg. Daarna werkte hij zes jaar in het research-lab van Shell, om in 1984 terug te keren naar de RUG. In 1988 werd hij hoogleraar. Feringa heeft meer dan 650 peer-reviewed wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Daarnaast heeft hij meer dan 100 promovendi begeleid tijdens zijn carrière.
Feringa's ontdekking in 1999 van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul, wordt algemeen als een doorbraak van wereldformaat aangemerkt. In 2016 won Ben Feringa dan ook de Nobelprijs voor Scheikunde voor de ontwikkeling van moleculaire machines. Hij deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser Stoddart.
2000: Prof. dr. D.S. Postma
Prof.dr. Postma (Nij Beets, 1951) behoort tot de wereldtop van onderzoekers op het gebied van astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, waaronder chronische bronchitis en emfyseem vallen). Ze geniet groot internationaal aanzien en ontving voor haar wetenschappelijk werk erkenning in de vorm van prijzen, adviseursfuncties en uitnodigingen als spreker op congressen. In 2000 ontving ze de prestigieuze Spinozapremie van NWO.
1996: Prof. dr. G.A. Sawatzky
Prof Sawatzky (Winkler, Canada 1942) heeft een groot aantal belangrijke bijdragen geleverd aan de natuurwetenschap ten aanzien van het begrijpen van overgangsmetaaloxiden, algemeen gecorreleerde elektronen systemen en de ontwikkeling van spectroscopische technieken. Als een van 's werelds meest toonaangevende natuurkundigen heeft hij diverse prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder de prestigieuze Spinozapremie in 1996. Prof Sawatzky verhuisde naar zijn geboorteland Canada en is sinds 2001 weer verbonden aan de Universiteit van British Columbia, na 32 jaar top onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een van zijn voormalig Phd studenten prof. dr. Jan Zaanen, die zijn promotieonderzoek in Groningen deed, is ook een Spinoza laureaat (2006).
Laatst gewijzigd: | 24 augustus 2021 09:42 |