Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Organisatie Bestuurlijke organisatie Medezeggenschap Universiteitsraad De Personeelsfractie
Header image PF Nieuws / PF News

Wat doet de Universiteitsraad en waarom moet je stemmen?

Datum:10 april 2025
Protest tegen bezuinigingen
Protest tegen bezuinigingen

1. Het was voor mij (Irene) als doorsnee medewerker altijd onduidelijk wat de Uraad precies inhield, maar ik wist wel dat jij (Dinie) als fractievoorzitter een belangrijke rol speelt in de raad. Zo zijn wij met elkaar in gesprek geraakt en is het balletje voor mij gaan rollen. Ineens sta ik op de kieslijst! Laten wij beginnen met dezelfde vraag waar het voor mij mee is begonnen. Wat doet de Uraad precies en waarom is het zo belangrijk dat mensen gaan stemmen voor de Uraad?

De Uraad is de enige democratisch verkozen vertegenwoordiging van staf en studenten op universitair niveau, net zoals de Faculteitsraden en Opleidingscommissies dit zijn op facultair niveau. Als vaste gesprekspartner van het CvB levert de Uraad met instemmings- of adviesrecht een belangrijke bijdrage aan de gang van zaken binnen de universiteit, zoals over de bezuinigingen. Een hoge opkomst bij de verkiezingen tussen 12 en 19 mei is daarom van groot belang voor een sterk mandaat. En alleen De Personeelsfractie bewaakt daarbij expliciet de belangen van de wetenschappelijke (WP) én ondersteunende staf (OBP). Sterker nog, De Personeelsfractie bestaat zowel uit wetenschappelijke als ondersteunende staf en weet daarom als geen ander wat er op alle vlakken speelt!

Wat goed om te horen! Juist eenheid is in deze tijd belangrijk!

 Ja dat is zeker belangrijk nu! En wat gaf jou de doorslag om je verkiesbaar te stellen?

Op basis van onze eerste gesprekken en contact met collega’s kwam ik erachter dat ik bepaald geen uitzondering was. Bij rondvraag blijken weinigen te weten wat de Uraad precies doet. Dat weinig mensen zich verkiesbaar stellen vond ik ook schokkend. Inspraak is een goed recht! Zeker wanneer er zulke belangrijke thema’s spelen als de massale bezuinigingen. Dit moet je niet overlaten aan de bestuurslaag, maar iedereen laten meepraten die daardoor getroffen wordt. Juist daarom is het belangrijk dat iedereen gebruikmaakt van het stemrecht en het liefst door op jou of mij te stemmen ;) .

2. Waar staat de Personeelsfractie precies voor? 

De Personeelsfractie is er trots op dat we geen fractiediscipline hebben, maar juist een hele brede vertegenwoordiging van faculteiten en diensten, OBPers en WPers, jong en oud, Nederlanders en internationals en ga zo maar door, met elk hun eigen perspectieven, achtergronden, meningen, van waaruit wij over alle belangrijke onderwerpen in debat gaan binnen de fractie. 

Geen fractiediscipline? Maar dan kan toch iedereen zijn eigen gang gaan? Hoe kan er dan één lijn getrokken worden?

Het ontbreken van een fractiediscipline zorgt juist voor openheid en diversiteit van perspectieven. Dat we daar altijd op een vriendelijke manier over van gedachten wisselen is iets waar ik trots op ben. En als het op stemmen aankomt kan gerust iedereen stemmen wat ze zelf willen stemmen. 

Wel hebben we een gemeenschappelijke basis van standpunten over bijvoorbeeld goed werkgeverschap, sociale veiligheid, gezonde werkdruk, en diversiteit en inclusie.

Ik laat me ook graag overtuigen als iemand de betere argumenten heeft! Zo vond ik veel geld uitgeven aan het nieuwe ACLO sportcentrum misschien wat minder nodig, want ik heb niets met sport - als je wilt bewegen kun je ook een stukje wandelen, toch? :) Totdat een fractiegenoot mij overtuigde dat een ACLO sportclub juist ook een hele belangrijke sociale functie heeft en eenzaamheid onder studenten tegen gaat, juist ook voor studenten die minder op hebben met de studentenverenigingen en hun drankcultuur. Toen was ik gelijk helemaal om, want zo had ik het nog niet bekeken! Wat vind jij hiervan?

Ook ik heb niets met sport Dinie! Maar eenzaamheid is inderdaad een groot probleem blijkt uit recent onderzoek. Dit kom ik als studieadviseur regelmatig tegen in mijn gesprekken met studenten. Zeker onder jongvolwassenen zou dit bespreekbaar moeten zijn, wat helaas lang niet altijd zo is. Er wordt van studenten verwacht dat zij een heel sociaal netwerk hebben, een volle agenda met sociale verplichtingen en activiteiten en dan moet er binnen de studie ook nog eens gepresteerd worden. Wanneer er niet aan deze hoge verwachtingen voldaan kan worden levert dit vaak een gevoel van eenzaamheid op. Niet alleen als studieadviseur, maar ook als lid van de Uraad wil ik mij inzetten voor studentenwelzijn en mensen verbinden. 

3. Wat is jouw eigen belangrijkste strijdpunt? 

Ik heb niet één belangrijkste strijdpunt maar eerder enkele onderwerpen waar ik beleidsvoornemens van het CvB aan toets, zoals werkdruk, diversiteit en inclusie, hoe is rekening gehouden met onze internationale studenten en collega's, hoe is rekening gehouden met studenten met een ondersteuningsbehoefte, en is de inbreng en expertise van de werkvloer voldoende meegenomen. Duurzaamheid vind ik ook belangrijk, maar er zijn anderen in de fractie die hier nog meer bovenop zitten en er ook meer verstand van hebben!

En, Irene, je bent nu een paar keer langs geweest bij onze vergaderingen van de Personeelsfractie en hebt al een beetje kunnen proeven. Wat worden jouw belangrijkste strijdpunten als jij straks in de Uraad zit?

Ik ben geen strijder en altijd voor dialoog. Daarin heb ik wel een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Er wordt bijvoorbeeld door de faculteit naar het centraal bestuur gewezen en andersom verantwoordelijkheid afgewimpeld op de faculteiten. Dat wil ik voorkomen! Denk bijvoorbeeld aan financiële verplichtingen of beschikbaarheid van onderwijsruimtes. Relevante partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en daar wil ik mij hard voor maken!

Daarnaast is mij altijd opgevallen dat er RUG breed weinig overkoepelend contact is. Soms is het hierdoor voor studenten en medewerkers zo moeilijk om de weg te vinden binnen de universiteit en te bepalen wie waar verantwoordelijk voor is. Soms maakt onze bureaucratie dat studenten en medewerkers tussen wal en schip vallen en worden daarbij van het kastje naar de muur gestuurd. Als er dan iets misgaat, mist de menselijke maat en is iedereen de dupe. Dat moet anders kunnen!

4. Waar ben je trots op? Wat is het belangrijkste wat de Personeelsfractie heeft bereikt binnen de Uraad? 

Ik weet niet of er één belangrijkste iets is wat de Personeelsfractie heeft bereikt. Natuurlijk was het tegenhouden van de Yantai plannen destijds enorm, maar dat is alweer zooo lang geleden... en dat we de centralisatie van de roostering hebben tegengehouden is denk ik van directer belang voor de faculteiten, al wordt er inmiddels toch weer over gesproken, maar we houden de vinger aan de pols! Zo heeft de Ukrant laatst een stuk gelekt over de mogelijke fusie van faculteiten, en hebben wij diezelfde middag al een uitgebreid statement over onze zorgen hierover in de Ukrant gedeeld. Dat was zeker niet mijn verdienste maar een team effort van enkele fractiegenoten waar we meteen de hele middag samen aan hebben gewerkt. Het was veel stress maar ook ontzettend leuk dat het is gelukt!

Het statement van jullie leest als een trein en toont exact het belang van de Uraad aan als inspraakorgaan, en het werk van de Personeelsfractie in het bijzonder. Ik raad iedereen aan het artikel te lezen

5. Tips voor een beginner als ik? 

Ga gerust eerst de kat uit de boom kijken, het duurt even voordat je aan de gang van zaken bent gewend en de onderwerpen een beetje onder de knie hebt. Het kan in het begin ook best spannend zijn om in de Uraad een woordvoering te houden. Dan helpt het om eerst een onderwerp te pakken waar je goed in thuis bent. In het begin heb ik ook al mijn woordvoeringen helemaal uitgeschreven. Dat doe ik nu niet meer want het kan ook best monotoon overkomen, maar in het begin helpt het zeker om houvast te hebben. De volgende stap is dan met steekwoorden werken of alleen enkele gerichte vragen te stellen in de commissie. Na verloop van tijd gaat het vanzelf makkelijker, ook om spontaan te reageren op wat anderen zeggen, waaronder het CvB.

Daar kan ik wat mee Dinie! Dank je wel voor het fijne gesprek. En voor de lezers, ga allemaal stemmen tussen 12 en 19 mei!

Deel dit Facebook LinkedIn