Standpunten
Met divers personeel uit veel faculteiten en diensten hebben wij ruime ervaring en brede expertise, om zowel het wetenschappelijk en ondersteunend personeel als ook promovendi zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Er is alle ruimte voor verschil van mening, maar wel op een gemeenschappelijke basis.
1. Eensgezinde community van personeel
We pleiten voor eenheid en samenwerking tussen wetenschappelijk en ondersteunend personeel, met erkenning van hun gedeelde missie en essentiële rol in onderwijs, onderzoek en impact.
2. Internationaal & regionaal evenwicht
De Rijksuniversiteit Groningen moet een echte internationale universiteit blijven en tegelijkertijd actief ten dienste staan van en betrokken zijn bij de regionale gemeenschap; mondiaal perspectief en lokale impact gaan hand in hand.
3. Inclusieve & veilige werkomgeving
Een gezonde universitaire cultuur is afhankelijk van sociale veiligheid, oprechte inclusie en erkenning van alle medewerkers en studenten; dit zijn onmisbare fundamenten voor welzijn, samenwerking en uitmuntendheid op de lange termijn.
4. Vermindering van de werkdruk
We zijn tegen nieuw beleid dat de bestaande werkdruk verhoogt. De focus moet liggen op het verminderen van de werkdruk om het welzijn van het personeel te beschermen. De leiding van de universiteit moet bepalen waar we mee stoppen. We kunnen niet meer blijven doen met minder.
5. Kwaliteit voorop
Uitmuntend onderwijs en onderzoek moeten centraal blijven staan, zelfs in tijden van financiële beperkingen.
6. Slim budgetteren
Bezuinigingen moeten proportioneel en omkeerbaar zijn. Beslissingen moeten worden genomen op basis van de kennis en input van medewerkers die de specifieke behoeften en prioriteiten van de organisatie begrijpen.
7. Duurzame keuzes
Bij elke beslissing moet rekening worden gehouden met ecologische, sociale en financiële duurzaamheid op lange termijn, inclusief digitale duurzaamheid.
8. Open Science
Open science bevordert samenwerking, vermindert de afhankelijkheid van commerciële modellen en zorgt ervoor dat onderzoek iedereen ten goede komt, niet alleen degenen die het zich kunnen veroorloven.
9. Democratisch leiderschap & academisch burgerschap
Democratisch leiderschap vereist voortdurende training, ondersteuning en verantwoording op alle niveaus om ethische resultaten te garanderen. Leiders moeten academisch burgerschap modelleren door samenwerking, integriteit en betrokkenheid bij de academische gemeenschap te bevorderen.
10. Geen crisisgedreven reorganisaties
Grote reorganisaties in tijden van crisis moeten worden vermeden om de kernwaarden te beschermen.
Heidag 2024
Tijdens een heidag hebben we posters gemaakt rond drie op dat moment zeer relevante onderwerpen:
Onze gemeenschappelijke standpunten: wij vinden...
-
een RUG-breed samengestelde fractie cruciaal, waarin de hele universiteit gerepresenteerd wordt, met zoveel mogelijk faculteiten en diensten, met wetenschappelijk en ondersteunend personeel;
-
onze diversiteit belangrijk want zij leidt tot optimale uitwisseling van ideeën, en daardoor tot weloverwogen standpunten;
-
dat de RUG staat voor goed onderwijs, hoogwaardig onderzoek en passende ondersteuning; de verhouding WP-OBP moet gebaseerd zijn op een efficiënte inrichting van alle processen;
-
dat de werkdruk voor alle geledingen binnen redelijke perken moet blijven; dit is voor ons bij álle agendapunten een aandachtspunt;
-
goed werkgeverschap een belangrijk kenmerk van de RUG: maximale transparantie, kansen om in deeltijd aan de loopbaan te werken, terugdringen van knipperlichtaanstellingen, en maximaal behoud van banen bij reorganisaties;
-
een sterke regiofunctie even belangrijk als internationalisering, maar dan wel overwogen: met oog voor kwaliteit en capaciteit
-
dat duurzaamheid mee moet wegen in beslissingen over onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering.
Er is ook een weblog waarin zo nu en dan specifieke onderwerpen worden toegelicht.
Laatst gewijzigd: | 12 april 2025 20:43 |