Panelbezoeken Instellingstoets Kwaliteitszorg
Op 12, 13 en 14 februari vinden de eerste panelbezoeken in het kader van de instellingstoets kwaliteitszorg plaats (ITK). Op 19 en 20 maart worden we opnieuw bezocht door hetzelfde panel. De ITK is een extern en onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs op centraal niveau bij een universiteit of andere onderwijsinstelling. De Instellingstoets wordt afgenomen door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De ITK vindt één keer in de zes jaar plaats en de RUG heeft deze erkenning inmiddels tweemaal eerder behaald. In juli 2019 is de erkenning van de RUG verlengd tot augustus 2025.
Opleidingskwaliteitszorg
In deze ronde ligt de nadruk op de opleidingskwaliteitszorg. De volgende vraag staat centraal: Hoe werkt de instelling en elk niveau daarbinnen cyclisch, duurzaam en gezamenlijk aan de borging, verbetering en ontwikkeling van haar onderwijs? Deelname aan de ITK geeft ons handvatten om onze kwaliteitscultuur en onze kwaliteitszorgprocessen te verbeteren. Bovendien zorgt het ervoor dat een aantal onderwerpen niet meer bij de opleidingsvisitatie beoordeeld hoeft te worden, omdat ze bij de ITK al beoordeeld zijn. Het doen van de ITK zorgt er dus voor dat opleidingen minder werk hebben bij hun opleidingsvisitaties.
Vier opleidingen geselecteerd
Voor deze ronde zijn vier opleidingen geselecteerd, aan de hand waarvan het panel kan zien hoe het systeem van onderwijskwaliteitszorg binnen de RUG werkt. De kwaliteit van de opleidingen zelf is geen onderwerp van het onderzoek, deze is immers al onderzocht bij de opleidingsvisitaties. De deelnemende opleidingen zijn: de bachelor geneeskunde (FMW), de bachelor human geography and planning (FRW), de master it-recht (FRG), en de research master behavioural and social sciences (GMW).
Proefvisitatie
In juni 2024 hebben we ter voorbereiding op deze ITK een zogenaamde proefvisitatie georganiseerd. Deze proefvisitatie is goed verlopen en we zien met vertrouwen uit naar de panelbezoeken op 12, 13, 14 februari en 19, 20 maart. De voorbereidingen zijn in volle gang, wat betekent dat veel mensen die binnen de genoemde opleidingen werken vanuit hun rol uitgenodigd zijn voor de gesprekken met het panel. Zo gaat het panel bijvoorbeeld in gesprek met studenten, docenten, collega’s uit opleidingscommissies, examencommissies, faculteitsraden, studieadviseurs, onderwijsdirecteuren en faculteitsbestuurders. Ook wordt er gesproken met collega’s van centrale diensten zoals University Services, de UB en het CIT. Tijdens een van de eerste gesprekken spreekt het panel met het College van Bestuur en de Universiteitsraad.
In januari worden ter voorbereiding sessies georganiseerd, waarin we de gespreksdeelnemers zullen uitleggen wat ze kunnen verwachten van een gesprek met het panel en waarin we vragen van de deelnemers zullen beantwoorden.
Laatst gewijzigd: | 09 januari 2025 16:36 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...